0 0
Hutspot – rotmos på holländska

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Hutspot:
potatis, mjölig
morötter
gul lök
Sky
1 buljongtärning, helst kött
12 gr. smör
12 gr. mjöl
colorit (valfritt)

Hutspot – rotmos på holländska

En rätt som i all sin enkelhet är fantastiskt gott, speciellt under vinterhalvåret!

  • Easy

Ingredienser

Om detta recept

Share

Hutspot liknar rotmos, fast med enda gemensamma nämnare att båda innehåller morot och att rätten är mosade grönsaker. Hutspot består av potatis, morötter och lök. En värmande rätt som passar under det kalla vinterhalvåret. Här får ni recept på hutspot och den dramatiska historien bakom denna rätt.  Scrolla ner om du vill komma direkt till receptbeskrivningen!

Borgmästaren Van der Werf erbjuder sin arm när Leidens invånare ville ge upp. (Michiel Ignatius van Bree, ca. 1816 via collectie Museum de Lakenhal)

Varje år, den 3 oktober, firar vi i vår familj ”Leidens ontzet”, som i en fri översatt betyder Leidens befrielse. Min far är född i Leiden och han bodde där med sina syskon och mina farföräldrar under en del av uppväxten. Leiden är en känd universitetsstad med gamla anor. Även efter flytten till Bergen, en idyllisk by som ligger 30 km norr om Amsterdam, så fortsatte vår släkt att fira Leidens ontzet tillsammans. Vi kunde bli upp till minst 20 personer, och inför middagen berättade min faster alltid historien om varför vi firar denna högtid. Även om alla hade hört historien många gånger, så var det en tradition att göra detta och en påminnelse om varför vi firade detta.

En glad familjen Meijer! Mina farföräldrar med barnen, inte långt efter flytten från Leiden. Min far, Jan, sitter i mitten och min faster Liesbeth sitter till höger.

Även på Nederländska ambassaden firas denna högtid varje år, och då serveras bland annat den holländska husmanskosten Hutspot.

För nästan 450 år sedan, den 3 oktober 1574, befriades Leiden från Spanjorerna som hade belägrad staden under drygt fyra månader. De som befriade staden bjöd de svältande invånarna på sill och vitt bröd, och hutspot. Legenden säger att de svältande invånarna ville överge sig till Spanjorerna, men då sa Leidens borgmästare Van der Werf att han hellre offrade sin arm, som de kunde ta för att äta, än att överge sig till de som belägrade staden. Invånarna valde att fortsätta ge motstånd och natten mellan den 2 och 3 oktober befriades staden med hjälp av de så kallade Watergeuzen.

Vidare berättar legenden att det föräldralösa barnet Cornelis Joppenszoon skickades ut från staden för att säkerställa att Spanjorerna verkligen hade lämnat belägringen. Då återvände han med en kastrull som innehöll en blandning av palsternacka, morötter och lök och kött.

Dåvarande kungen Willem van Oranje tackade staden genom att bygga ett universitet.

Hutspot serveras på olika sätt i olika familjer. Hemma hos oss serverades den alltid med Rookworst, en slags blandning mellan Falukorv och grillkorv. Andra serverar den med så kallad Klapstuk, nötkött som har kokat väldigt länge så att den blir mör. Andra serverar fisk till, syltlök, senap och inlagd gurka. Nästan alla serverar sky eller skysås till.

Här kommer även ett recept på sky, eller skysås. Detta är ett genvägsrecept som inte är baserad på kött, men på buljongtärning!

Recept på enkel sky eller skysås.
Sky eller skysås, här får ni ett recept som vispas ihop på några minuter!

Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mormors Äppelkompott, Nyponmärg och Havregrynskakor.

Mormors maränger är en skatt i skafferiet. Receptet är minst 80 år gammal.

 

Bästa receptet på mjuk pepparkaka.
Mjuk pepparkaka är lika enkelt att baka som en kladdkaka. Resultatet är en saftig, luftig och smakrik kaka!

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

 

Steg

1
Färdig

Det här receptet kan anpassas efter antal personer som äter. Beräkna hälften potatis i vikt och andra hälften morötter och lök. Morötterna ska utgöra ungefär 3/4 del och löken 1/4 del. Hänger ni med? Även om förhållandena skulle vara en aning annorlunda, så gör det inte så mycket.

2
Färdig

Skala potatis och lägg i en kastrull och häll på vatten så att det precis täcker potatisen. Tillsätt salt.

3
Färdig

Skala morötter och skär de i bitar. Skala löken och skär i bitar. Lägg de tillsammans i en kastrull och häll på vatten så att det täcker allt. Tillsätt salt.

4
Färdig

Koka båda kastrullarna med potatis resp. morötter och lök. När allt är färdigkokt, se till att spara kokvattnet till morötterna och löken!

5
Färdig

Häll av kokvattnet, men häll av kokvattnet till morötterna och löken i en bunke så att det kan användas senare.

6
Färdig

Använd en potatisstamp eller en elvisp och mixa alla ingredienser (potatis, morötter och lök) i samma kastrull.

7
Färdig

Tillsätt lite av kokvattnet för att få moset till önskad konsistens. Utan blir allting väldigt torr. Konsistensen ska bli som potatismos, och här gör alla på lite olika sätt. Gör som du tycker bli gott! Tillsätt en klick smör.

8
Färdig

Sky:
Koka upp en halv liter vatten och tillsätt en buljongtärning.

9
Färdig

I en annan kastrull: smält smör och tillsätt mjölet. Rör ihop och rör runt under några minuter. Tillsätt buljongen, lite i taget, och vispa under tiden.

10
Färdig

Smaka av. Blir det för salt, tillsätt lite vatten. För att få den rätta färgen, tillsätt några droppar Colorit.

11
Färdig

Servera Hutspot med sky och en bit kött eller ett alternativ till kött. Om så önskas kan övriga tillbehören serveras, såsom syltlök, saltad gurka och senap.

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

Makroner eller macarons ett lätt recept från 1800-talet.
föregående
Macarons eller makroner med bittermandel
nästa
Mockafylld rulltårta med hasselnötter
Makroner eller macarons ett lätt recept från 1800-talet.
föregående
Macarons eller makroner med bittermandel
nästa
Mockafylld rulltårta med hasselnötter

Add Your Comment