Ingredienser
-
1 grön eller vit gurka (vanlig slanggurka)
-
2 msk matättika
-
4 msk vatten
-
½ tsk salt
-
1 msk socker
-
1/4 tsk vitpeppar
-
2 msk hackad persilja
Om detta recept
Flortunna skivor gurka som smakar både sött, surt och en aning salt bryter fint mot husmanskostens feta smaker. Inlagd gurka slänger du lätt ihop att ihop strax innan middagen ska serveras!
Scrolla ner för att komma direkt till receptbeskrivningen!
Som förr
Ett obligatoriskt inslag på middagsbordet hos mina morföräldrar var inlagd gurka. Ibland så sviker sig minnet en aning, men jag minns att det serverades i en liten skål, och att ättikablandningen täckte de tunnt, tunnt skivade gurkorna. Den tidlösa flaskan från Perstorps ättika minns jag, och hur man som barn skickades ut i trädgården för att hämta persilja.
Som liten fascinerades jag av hur de vuxna så fiffigt klippte persiljan i själva glaset. Ner med saxen i glaset och raskt klipptes persiljan fint. Ljudet av saxen mot glaset hör jag än.
Mormor skrev aldrig ner receptet på inlagd gurka. Kanske för att den var så självklar och alla hade gjort den femhundraelva gånger att den inte behövdes skriva ned. Men, jag som barnbarn vill ha den!
Pressad gurka, inlagd gurka eller gurksallad
Prinsessornas kokbok och Hemmets kokbok har recept på inlagd gurka. Samma ingredienser, men Hemmets kokbok har dubbel så stor lag. Jag började med Prinsessornas recept där det står att gurkan ska skalas. Därefter hittade jag receptet i Hemmets kokbok som passar volymmässigt mer i mitt minne. Men, hos mina morföräldrar skalades inte gurkan.
Jag vet inte historien bakom detta recept, men i Hemmets kokbok första upplaga från 1903 fanns ingen inlagd gurka med, och inte heller i Hagdahls kokbok. I Hemmets kokbok från 1952 finns den däremot med, och Prinsessornas från 1938 där den kallas för Gurksallad.
Skillnaden mellan Pressgurka och Inlagd gurka är att det förstnämnda ska saltas och läggas under press i en halvtimma innan den läggs i ättikslagen. Nedan hittar ni receptbeskrivning på båda sorter.
Här får ni receptet från Hemmets kokbok tryckt 1952.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Rulltårta.

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Barnens receptkedja är ett projekt skapad av Smakminnen. Här får elever som går hemkunskapsundervisning baka kakor efter egna gamla recept och lära sig om mathistoria. Alla skolor är välkomna att delta! Gratis läromedel och all information hittar du här på sidan under menyn Barnens receptkedja.
Steg
1
Färdig
|
Gurkan sköljes. Den gröna skalas ej, men däremot den vita gurkan. Den skäres i skivor, eventuellt med tillhjälp av gurkhyvel, och lägges i skål. |
2
Färdig
|
En lag göres av ättika, vatten och kryddor, och denna hälles över gurkan. (Red. anm. Jag lät lagen stå i 5-10 minuter så att sockret löste sig.) |
3
Färdig
|
Pressgurka Tillagas på liknande sätt. Skivorna pressas med salt mellan ett par tallrikar, så att en del av gurksaften rinner av. De övergjutes sedan med lagen. |