0 0
Inlagd Gurka

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

1 grön eller vit gurka
2 msk matättika
4 msk vatten
½ tsk salt
1 msk socker
1/4 tsk vitpeppar
2 msk hackad persilja

Inlagd Gurka

  Cuisine:

  Svenska smaker som med sin sötsyrliga smak är en härlig kontrast mot mustiga grytor eller en stek.

  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Ett obligatoriskt inslag på middagsbordet hos mina morföräldrar var inlagd gurka. Ibland så sviker sig minnet en aning, men jag minns att det serverades i en liten skål, och att ättikablandningen täckte gurkorna. Den tidlösa flaskan från Perstorps ättika minns jag, och hur man som barn skickades ut i trädgården för att hämta persilja.

  Som liten fascinerades jag av hur de vuxna så fiffigt klippte persiljan i själva glaset. Ner med saxen i glaset och raskt klipptes persiljan fint. Ljudet av saxen mot glaset hör jag än.

  Mormor skrev aldrig ner receptet på inlagd gurka. Kanske för att den var så självklar och alla hade gjort den femhundraelva gånger att den inte behövdes skriva ned. Men, jag som barnbarn vill ha den!

  Prinsessornas kokbok och Hemmets kokbok har recept på inlagd gurka. Samma ingredienser, men Hemmets kokbok har dubbel så stor lag. Jag började med Prinsessornas recept där det står att gurkan ska skalas. Därefter hittade jag receptet i Hemmets kokbok som passar volymmässigt mer i mitt minne. Men, hos mina morföräldrar tror jag inte gurkan skalades. Eller?

  Jag vet inte historien bakom detta recept, men i Hemmets kokbok första upplaga från 1903 fanns ingen inlagd gurka med, och inte heller i Hagdahls kokbok. I Hemmets kokbok från 1952 finns den däremot med, och Prinsessornas från 1938 där den kallas för Gurksallad.

  Här får ni receptet från Hemmets kokbok tryckt 1952.

  Steg

  1
  Färdig

  Gurkan sköljes. Den gröna skalas ej, men däremot den vita gurkan. Den skäres i skivor, eventuellt med tillhjälp av gurkhyvel, och lägges i skål.

  2
  Färdig

  En lag göres av ättika, vatten och kryddor, och denna hälles över gurkan. (Red. anm. Jag lät lagen stå i 5-10 minuter så att sockret löste sig.)
  Den hackade persiljan strös på.

  3
  Färdig

  Pressgurka Tillagas på liknande sätt. Skivorna pressas med salt mellan ett par tallrikar, så att en del av gurksaften rinner av. De övergjutes sedan med lagen.

  Profilbild

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Saffransostkaka
  nästa
  Ellas kaka – Äppelkakan från Jerum
  föregående
  Saffransostkaka
  nästa
  Ellas kaka – Äppelkakan från Jerum

  Add Your Comment