Ingredienser
-
Päron, 5 skålpund = 2,125 kg
-
Ingefära, 2 små bitar
-
Socker, 3 skålpund=1,275 kg
-
Vatten, ½ liter
-
Salicylsyra (förslagsvis kan citronsyra användas istället) 1 tsk
Om detta recept
Goda inlagda ingefärspäron är som en skatt att ha i skafferiet. Servera gärna med en klick grädde eller en kula glass och du kan njuta av en elegant och överraskande efterrätt .
Om receptet
För många, många år sedan hittade jag hemma hos mina morföräldrar i Skåne en gammal, handskriven receptbok. Handstilen avslöjar olika författare, och den sista författaren är min morfars mor Karin Nordén, född Montén. Boken har skrivits från 1800-talets andra hälft fram till några år in på 1900-talet. Här finns många olika recept på både kroketter, kalvfötter, bakelser, puddingar och kakor. I den här boken hittade jag ”Ingefärspäron”.
I receptet på Ingefärspäron står både skålpund och liter. Litermåttet blev standard år 1889, vilket betyder att receptet förmodligen är från 1880-talet.
Vilken sorts päron?
Till detta recept passar gammaldags små, hårda päron. Självklart kan även andra sorters päron användas, men då får man anpassa koktiden så att det inte blir päronmos! I receptet står det att det ska kokas i tre timmar. Det har inte jag gjort, det blev snarare en och en halv timme. Syftet med den långa koktiden kan jag tänka mig är att få päronen mjuka och för att få sockret att tränga sig in i päronen.
Serveringsförslag
Ingefärspäron är utmärkta att ha i skafferiet, för med dessa i konserveringsburkar är det enda du behöver göra att vispa grädde för att kunna servera en god efterrätt!
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Iste.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Originalrecept (nyskriven följer)Först kommer originalreceptet och sedan ett steg för steg recept med dagens mått. Till 5 skålpund päron (skalade) kokas en sockerlag af ½ liter vatten och 3 skålpund socker, 2 små bitar ingefära. Päronen förvällas hastigt innan de skalas 1 par minuter. Sedan de är skalade lägges de i sockerlagen, får koka sakta i 3 tim. 1 tesked salicilsyra lägges i då de lyftas af elden och blandas först med lite af lagen. |
2
Färdig
|
Steg-för-steg receptOm volymen verkar lite väl stor, kan du halvera den. Koka 2, 125 kg päron i ett par minuter och skala päronen. De behöver inte kärnas ur. |
3
Färdig
|
Koka ett sockerlag på 1,275 kg socker och en ½ liter vatten. Koka sakta tills sockret har lösts upp. |
4
Färdig
|
Lägg päronen i sockerlaget och koka sakta i tre timmar. Här kan du möjligtvis koka päronen under kortare tid, beroende på vilken sorts päron du använder. Känn med en kniv om päronen är färdiga. |
5
Färdig
|
I originalreceptet står salicisyra, vilket jag inte har lyckats hitta som en ingrediens förr. Det finns i älggräs. Förmodligen hjälper den här ingrediensen att konservera päronen och förslagsvis kan den ersättas med en tesked citronsyra istället. Rör ut citronsyran i lite av laget och tillsätt blandningen och rör runt. |
6
Färdig
|
Häll upp päronen och lagen i väl rengjorda burkar. Du kan sterilisera burkarna genom att ställa dem i en 125 grader varm ugn i femton minuter. Lock och gummipackningar kan kokas för att få sterila. |