Inlagda Ingefärspäron

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Päron, 5 skålpund = 2,125 kg
Ingefära, 2 små bitar
Socker, 3 skålpund=1,275 kg
Vatten, ½ liter
Salicylsyra (förslagsvis kan citronsyra användas istället) 1 tsk

Inlagda Ingefärspäron

Recept från 1870-talet

    Cuisine:

    Smakrika inlagda päron med sting som passar utmärkt som efterrätt.

    • Medium

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Goda inlagda ingefärspäron  är som en skatt att ha i skafferiet. Servera gärna med en klick grädde eller en kula glass och du kan njuta av en elegant och överraskande efterrätt .

    Om receptet

    För många, många år sedan hittade jag hemma hos mina morföräldrar i Skåne en gammal, handskriven receptbok. Handstilen avslöjar olika författare, och den sista författaren är min morfars mor Karin Nordén, född Montén. Boken har skrivits från 1800-talets andra hälft fram till några år in på 1900-talet. Här finns många olika recept på både kroketter, kalvfötter, bakelser, puddingar och kakor. I den här boken hittade jag ”Ingefärspäron”.

    I receptet på Ingefärspäron står både skålpund och liter. Litermåttet blev standard år 1889, vilket betyder att receptet förmodligen är från 1880-talet.

    Vilken sorts päron?

    Till detta recept passar gammaldags små, hårda päron. Självklart kan även andra sorters päron användas, men då får man anpassa koktiden så att det inte blir päronmos! I receptet står det att det ska kokas i tre timmar. Det har inte jag gjort, det blev snarare en och en halv timme. Syftet med den långa koktiden kan jag tänka mig är att få päronen mjuka och för att få sockret att tränga sig in i päronen.

    Serveringsförslag

    Ingefärspäron är utmärkta att ha i skafferiet, för med dessa i konserveringsburkar är det enda du behöver göra att vispa grädde för att kunna servera en god efterrätt!

    Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Iste.

    Ökensandskakor, drömmar eller kameltår. Kärt barn har många namn.

     

    Nasi goreng, en rätt med koloniala anor.

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Steg

    1
    Färdig

    Originalrecept (nyskriven följer)

    Först kommer originalreceptet och sedan ett steg för steg recept med dagens mått.

    Till 5 skålpund päron (skalade) kokas en sockerlag af ½ liter vatten och 3 skålpund socker, 2 små bitar ingefära. Päronen förvällas hastigt innan de skalas 1 par minuter. Sedan de är skalade lägges de i sockerlagen, får koka sakta i 3 tim. 1 tesked salicilsyra lägges i då de lyftas af elden och blandas först med lite af lagen.

    2
    Färdig

    Steg-för-steg recept

    Om volymen verkar lite väl stor, kan du halvera den.

    Koka 2, 125 kg päron i ett par minuter och skala päronen. De behöver inte kärnas ur.

    3
    Färdig

    Koka ett sockerlag på 1,275 kg socker och en ½ liter vatten. Koka sakta tills sockret har lösts upp.

    4
    Färdig

    Lägg päronen i sockerlaget och koka sakta i tre timmar. Här kan du möjligtvis koka päronen under kortare tid, beroende på vilken sorts päron du använder. Känn med en kniv om päronen är färdiga.

    5
    Färdig

    I originalreceptet står salicisyra, vilket jag inte har lyckats hitta som en ingrediens förr. Det finns i älggräs. Förmodligen hjälper den här ingrediensen att konservera päronen och förslagsvis kan den ersättas med en tesked citronsyra istället. Rör ut citronsyran i lite av laget och tillsätt blandningen och rör runt.

    6
    Färdig

    Häll upp päronen och lagen i väl rengjorda burkar. Du kan sterilisera burkarna genom att ställa dem i en 125 grader varm ugn i femton minuter. Lock och gummipackningar kan kokas för att få sterila.
    Efter att du har hällt upp päronen och lagen ska du direkt stänga locket så att det bildas ett naturligt vakuum.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

    föregående
    Klassisk Äppeltårta med Rutnät
    nästa
    Vit Sparris – bästa receptet!
    föregående
    Klassisk Äppeltårta med Rutnät
    nästa
    Vit Sparris – bästa receptet!
    Be the first to write a review

    Add Your Comment