• Home
  • Iste – en läskande 1800-talsdryck
Iste – en läskande 1800-talsdryck

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Svart te, t.ex. Earl grey
Isbitar
Till sirapen:
2 dl vatten
2 dl socker
Om så önskas:
Citron i klyftor
Färsk mynta

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Iste – en läskande 1800-talsdryck

  • Easy

Ingredients

Directions

Share

Svalkande iste en varm vår- eller sommardag är en lättlagad lyx. Kallt te, socker och citron är de få ingredienser som krävs för att kunna avnjuta denna amerikanska dryck.

Isteets historia sträcker sig tillbaka till början på 1800-talet då det i USA serverades iskalla Tea punches, gjorda på grönt te och sprit. Och visst klingar ordet “punch” oss svenskar bekant i öronen? Likören Punsch, som i sin nuvarande form endast dricks i Sverige, har sina rötter i södra Asien, och var en av tea punches ingredienserna. Ett av de mera kända recepten på Tea punches verkar ge garanti för en jobbig baksmälla. I sin bok Punch, skriver historikern David Wondrich om receptet Regent’s Punch, som är från 1815. Den innehöll grönt te och arrack, citronsaft, socker, champagne, brandy och rom. David Wondrich skriver att en av de tidigare konsumenterna beskrev att drycken gav en “mad, delirious dizziness” (galen yrsel).

Ett annat recept för Tea punch publicerades 1839 i Mrs Lettice Brynon “The Kentucky Housewife:

Tea Punch – Make a pint and a half of very strong tea in the usual manner; strain it, and pour it boiling (hot) on one pound and a quarter of loaf sugar. (That’s 2 1/2 cups white sugar) Add half a pint of rich, sweet cream, and then stir in gradually a bottle of claret or champagne. You may heat it to the boiling point, and serve it so, or you may send it round entirely cold, in glass cups.”

 

Ett av de första recepten för alkoholfri te publicerades först 1876: Marion Cabell skrev i “Housekeeping in Old Virginia”:

Ice Tea – After scalding the teapot put into it one quart of boiling water and two teaspoonfuls green tea.  If wanted for supper, do this at breakfast.  At dinner time, strain, without stirring, through a tea strainer into a pitcher.  Let it stand until tea time and pour into decanters, leaving the sediment in the bottom of the pitcher. Fill the goblets with ice, put two teaspoonfuls granulated sugar in each, and pour the tea over the ice and sugar. A squeeze of lemon will make this delicious and healthful, as it will correct the astringent tendency.”

Fortfarande användes grönt te. Åtta år senare kommer första receptet på iste gjort på svart te: Mrs. D. A. (Mary) Lincoln, Boston Cooking Schools rektor, publicerade Mrs. Lincoln’s Boston Cook Book: What to Do and What Not to Do in Cooking.

“Ice Tea or Russian Tea – Make the tea by the first receipt, strain it from the grounds, and keep it cool. When ready to serve, put two cubes of block sugar in a glass, half fill with broken ice, add a slice of lemon, and fill the glass with cold tea.”

Även om det mot slutet av 1800-talet fanns recept på iste, ökade isteets popularitet i USA inte förrän 1904. Richard Blechynde, som var kommissionär för indiskt svart te, deltog i Världsutställningen i St. Louis, där han en varm sommardag serverade gratis – och kallt – te för alla förbipasserande. Blechynden hade då kylt teet genom att leda det genom iskylda rör. Världsutställningen hade 20 miljoner besökare, varav många tog med sig det nya sättet att drick te runtom i USA och världen. 

Andra faktorer som hjälpte isteets popularitet att öka var alkoholförbudet i USa på 1920-talet och att kyl- och frys gjorde sitt intågande i hemmet.

Fram till Andra Världskriget drack amerikaner lika mycket grönt te som svart te. Eftersom kriget gjorde att handeln med Kina och Japan upphörde, fanns bara tillgång till Indiska svarta teer, genom Storbritannien. Av all te som idag konsumeras i USA är 85% svart.

Speciellt i de södra delarna i USA dricks det mycket iste. Ett gammalt recept som fortfarande är populärt i USA kommer från Mrs S.R. Dull där hon delar med sig av sitt recept till Atlanta Journals läsare i 1928:

“TEA – Freshly brewed tea, after three to five minutes’ infusion, is essential if a good quality is desired. The water, as for coffee, should be freshly boiled and poured over the tea for this short time . . . The tea leaves may be removed when the desired strength is obtained… Tea, when it is to be iced, should be made much stronger, to allow for the ice used in chilling. A medium strength tea is usually liked. A good blend and grade of black tea are most popular for iced tea, while green and black are used for hot . . . To sweeten tea for an iced drink-less sugar is required if put in while tea is hot, but often too much is made and sweetened, so in the end, there is more often a waste than saving… Iced tea should be served with or without lemon, with a sprig of mint, a strawberry, a cherry, a slice of orange, or pineapple. This may be fresh or canned fruit. Milk is not used in iced tea.”

 

Receptet här på Smakminnen är såsom den serveras i bland annat Mellanöstern idag. Kallt, svart te där sockersirap serveras i en kanna vid sidan om. På så sätt kan alla söta sitt te efter tycke och smak.

Ps: Jag kan varmt rekommendera te från www.pekoe.se, som säljer enbart ekologiskt te av bästa kvalitet. Deras Earl grey är helt fantastiskt.

(Besökt 95 gånger, 1 besök idag)

Steps

1
Done

Eftersom teet ska serveras kallt får man räkna med att göra den många timmar i förväg.

Brygg te som man brukar, räkna med ca 4 tsk löste per kanna te. Ställ det åt sidan för att svalna. Detta kan ta en stund och därför kan man även förbereda detta t.ex. kvällen innan.

2
Done

Sirapen: Blanda två dl vatten och 2 dl socker i en kastrull och låt det koka upp. Stäng av värmen när sockret har löst sig och ställ kastrullen åt sidan så att sirapen kan svalna. Även detta tar ett antal timmar.

3
Done

Fyll glasen med isbitar, och om så önskas kan färsk mynta och citronbitar varvas med isen. Häll på det kalla teet. Dekorera glasen med en citronklyfta på kanten. Servera sirapen vid sidan om så att alla kan söta sitt te efter tycke och smak.

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Finaste apelsinmarmelad.
next
Filbunke – ett härligt smakminne!
previous
Finaste apelsinmarmelad.
next
Filbunke – ett härligt smakminne!

Add Your Comment