0 0
Iste med hallon och citron

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Kallt, starkt te
Kallt vatten
Saften av en citron
Hallonsaft

Iste med hallon och citron

  Cuisine:

  Ett enkelt recept som är både sött och surt men framförallt svalkande en varm sommardag.

  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Här ett uppfriskande recept på iste. Detta iste består av endast tre ingredienser och är enkelt att blanda ihop! Det är svårt att tro att det här receptet är ett 1800-tals recept, för den känns som om den är ett recept från 2000-talet.

  Man skulle kunna tro att detta recept kommer från någon av de amerikanska kaffehusen som har tagit världen med storm. Ett namn som Summerbreeze: raspberry-lemon iced tea skulle vara passande.

  Men icke. Detta är ett 1800-tals recept från Gustafva Björklund. Hennes kokböcker publicerades i många upplagor, och i Husmoderns bok från 1907, är den andra halvan av boken Gustafva Björklunds kokbok. Eftersom hon gick bort 1862, borde receptet vara från mitten på 1800-talet.

  Ett helt fantastiskt recept som är svalkande och riktigt gott eftersom den är både söt och sur tillsammans med de olika goda toner svart te tillför receptet. Den blandas ihop ungefär lika fort som man läser receptet. Så enkelt är det!

  Jag har tidigare skrivit om isteets historia.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

  Kall tomatsoppa. Svalkande en varm sommardag.

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats! Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se. Några exempel på ett inskickat recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

  Ellas kaka.

  Steg

  1
  Färdig

  Kallt, starkt te blandas med kallt vatten, tills det får en klar fin färg. Saften af en citron samt hallonsaft efter smak tillsättes. Serveras iskyldt.

  Red. anm. I receptet står inga volymer angivna. Jag fyllde glaset till hälften med kallt te, tillsatt vatten tills den nådde tre fjärdedelar av glaset. Saften av en halv citron och till sist hällde jag i en rejäl skvätt outspätt hallonsaft.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Glass på 3 ingredienser
  nästa
  Sur krusbärs och svarta vinbärssaft
  föregående
  Glass på 3 ingredienser
  nästa
  Sur krusbärs och svarta vinbärssaft
  Be the first to write a review

  Add Your Comment