0 0
Jitterbuggare eller Marängrullar?

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Mördeg:
100 gr smör
1 msk socker
150 gr vetemjöl (3 dl)
Maräng:
1 äggvita
1½ dl strösocker

Jitterbuggare eller Marängrullar?

Goda spröd-sega kakor från 1950-talet.

Mördeg och maräng i en och samma kaka ger en spröd och småseg kaka som är helt ljuvlig!

  • 200°C
  • Medium

Ingredienser

Om detta recept

Share

Jitterbuggare är spröd-sega och är lite pyssliga att baka. Här får du ett steg-för-steg recept från 1950-talet! Visste du att de tidigare kallades marängrullar? Både kakornas historia och en fartfylld film hittar du här!

Kärt barn har många namn! Receptet kommer från Nytt på Kakfatet, 200 moderna recept på kakor, tårtor och gott dopp, som ICA-Förlaget gav ut 1953. Många av recepten har kommit ut i tidigare böcker från samma förlag, så jag vet inte hur länge denna härligt spröd-sega kaka har funnits. Scrolla ner för att komma till receptbeskrivningen!

I Nytt på Kakfatet kallas kakan för Marängrullar. Någonstans läste jag att kakan fick namnet Jitterbugg på grund av de oregelbundna former kakan har, precis som de ryckiga rörelserna dansen Jitterbugg har. När kakan fick namnet Jitterbugg har jag inte kunnat hitta. Någon som vet? Historien bakom namnet Jitterbugg finns att läsa nedan!

Recept på Jitterbuggare som även kallas marängrullar.
Spröda, småsega och alldeles underbart! Så kan man sammanfatta hur en jitterbuggare som även kallas marängrulle smakar.

Föreningen Swingkatten finns i Uppsala och har på sin webbsida skrivit om historien bakom Jitterbugg:

Benämningen Jitterbug är nästan lika gammal. Även i det fallet är källorna mångtydiga, men ordet lär ha använts första gången på 30-talet (USA). Det var då swingmusiken slog igenom också bland den vita ungdomen, som började lära sig dansen.

Jitterbug var ett slangord för en alkoholist under kvalen av delirium tremens, med hallucinationer och epileptiska kramper. Med det lömska syftet att misskreditera den svarta danskulturen och hindra spridningen till vita ungdomar, användes ordet jitterbugging som en beskrivning av hur dansen såg ut. Naturligtvis gick det inte att stoppa dansen. Ganska snart accepterades ordet Jitterbug bland dansarna själva och det förlorade den nedsättande betydelsen.

(Swingkatten är en förening i Uppsala för swing, lindy hop, jitterbug, stepp, balboa, boogie woogie, västafrikansk dans, charleston, blues och annan dans. Vi arrangerar danskurser, danskvällar och shower.)

Här finns ett väldigt underhållande klipp från 1940-talet som förklarar vad Jitterbugg är. Det påminner lite om gamla Disneyfilmer med Långben som ska utöva olika sporter. Samma slags kommentarer. Kolla klippet, så ser ni vad jag menar:
Jo, tillbaka till den snurriga och svängiga kakan: Jag kan varmt rekommendera jitterbuggare! Vi dubblade satsen och gräddade kakorna på två plåtar i varmluftsugn. Barnen gjorde tummen upp!

Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Räkor Toast Skagen, Sophies små ostkakor och Sluring.

Ökensandskakor, drömmar eller kameltår. Kärt barn har många namn.

 

Recept på inlagd gurka eller pressgurka.
Inlagd gurka eller pressgurka. Ett måste till husmanskosten!

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

Steg

1
Färdig

Gör en mördeg på vanligt sätt. (Red. anm. Jag tillsatt en extra msk socker och vi dubblade hela receptet eftersom vi kunde grädda i varmluftsugn.)

2
Färdig

Låt degen vila en stund (Red. anm. Ej i kylen! Jag gjorde det misstaget. Kylskåpskallt mördeg går inte att kavla!)
och kavla den sedan till en avlång kaka, så stor som en ordinär rulltårta.
(Red. anm. Jag kavlade på smörpapper, och några mm tjock.)

3
Färdig

Vispa äggvitan till hårt skum och blanda ner sockret, (Red. anm. Jag vispade sockret en kort stund i de hårt vispade vitorna, så att sockret kunde lösa upp något.)
Bred ut marängmassan över hela mördegskakan.

4
Färdig

Rulla ihop kakan som en rulltårta och låt den ligga kallt en stund. (Red. anm: Här kommer smörpappret till pass! Det blir mycket enklare att rulla degen med hjälp av den.)

5
Färdig

Skär längden i ungefär 1 cm tjocka skivor som läggs på väl smord plåt. (Red. anm. Smörpapper fungerar också bra.)

6
Färdig

Grädda i medelvarm ugn (Red. anm. omkring 200°C grader. Håll ett öga på kakorna, det tar ca 10 minuter.)

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

föregående
Påsktårta – färgglad och rolig!
nästa
Drömmar om Ökensands-kakor
föregående
Påsktårta – färgglad och rolig!
nästa
Drömmar om Ökensands-kakor
Be the first to write a review

Add Your Comment