Jitterbuggare eller Marängrullar?

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Mördeg
100 gr smör
1 msk socker
150 gr vetemjöl (3 dl)
Maräng
1 äggvita
1½ dl strösocker

Jitterbuggare eller Marängrullar?

Mördeg och maräng i en och samma kaka ger en spröd och småseg kaka som är helt ljuvlig!

  • Medium

Ingredients

Directions

Share

Kärt barn har många namn! Receptet kommer från Nytt på Kakfatet, 200 moderna recept på kakor, tårtor och gott dopp, som ICA-Förlaget gav ut 1953. Många av recepten har kommit ut i tidigare böcker från samma förlag, så jag vet inte hur länge denna härligt spröd-sega kaka har funnits.

I Nytt på Kakfatet kallas kakan för Marängrullar. Någonstans läste jag att kakan fick namnet Jitterbugg på grund av de oregelbundna former kakan har, precis som de ryckiga rörelserna dansen Jitterbugg har. När kakan fick namnet Jitterbugg har jag inte kunnat hitta. Någon som vet? Historien bakom namnet Jitterbugg finns att läsa nedan!

Föreningen Swingkatten finns i Uppsala och har på sin webbsida skrivit om historien bakom Jitterbugg:

Benämningen Jitterbug är nästan lika gammal. Även i det fallet är källorna mångtydiga, men ordet lär ha använts första gången på 30-talet (USA). Det var då swingmusiken slog igenom också bland den vita ungdomen, som började lära sig dansen. Jitterbug var ett slangord för en alkoholist under kvalen av delirium tremens, med hallucinationer och epileptiska kramper. Med det lömska syftet att misskreditera den svarta danskulturen och hindra spridningen till vita ungdomar, användes ordet jitterbugging som en beskrivning av hur dansen såg ut. Naturligtvis gick det inte att stoppa dansen. Ganska snart accepterades ordet Jitterbug bland dansarna själva och det förlorade den nedsättande betydelsen.

(Swingkatten är en förening i Uppsala för swing, lindy hop, jitterbug, stepp, balboa, boogie woogie, västafrikansk dans, charleston, blues och annan dans. Vi arrangerar danskurser, danskvällar och shower.)

Jag kan varmt rekommendera denna härliga kaka! Vi dubblade satsen och gräddade kakorna på två plåtar i varmluftsugn.

Kakorna uppskattas av både stora och små!

Steps

1
Done

Gör en mördeg på vanligt sätt. (Jag tillsatt en extra msk socker och vi dubblade hela receptet eftersom vi kunde grädda i varmluftsugn.)
Låt den vila en stund (ej i kylen! Jag gjorde det misstaget. Kylskåpskallt mördeg går inte att kavla!) och kavla den sedan till en avlång kaka, så stor som en ordinär rulltårta. (Vi kavlade på smörpapper, och några mm tjock.)

2
Done

Vispa äggvitan till hårt skum och blanda ner sockret, (Vi vispade sockret en kort stund i de hårt vispade vitorna.)
Bred ut marängenmassan över hela mördegskakan.

3
Done

Rulla ihop kakan som en rulltårta och låt den ligga kallt en stund. (Här kommer smörpappret till pass!) Skär längden i ungefär 1 cm tjocka skivor som läggs på väl smord plåt. (Smörpapper fungerar också bra.)

4
Done

Grädda i medelvarm ugn (omkr. 200 grader). (Håll ett öga på kakorna. Det tar ca 10 minuter.)

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

previous
Påsktårta – färgglad och rolig!
next
Drömmar om Ökensands-kakor
previous
Påsktårta – färgglad och rolig!
next
Drömmar om Ökensands-kakor

Add Your Comment