0 0
Jordgubbar med grädde

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Jordgubbar, helst odlade i Sverige eller landet där du bor
Vispgrädde, kaffegrädde eller mjölk
Socker

Jordgubbar med grädde

Cuisine:

Solmogna, närodlade jordgubbar. Sommar. Sommar. Sommar.

  • Medium

Ingredienser

Om detta recept

Share

Här en kärleksfull påminnelse när internet och ett hav av fantastiska kokböcker bjuder på ett hav av fantastiska recept där jordgubbar spelar huvudrollen: unna dig att äta svenska, solmogna jordgubbar precis som de är!

Närodlade jordgubbar är en säsongsvara, även om vi luras att köpa vackra jordgubbar året runt. Jordgubbar som har odlats i fjärran länder och som har flugits till våra kallare breddgrader. Vackert, men smaklöst.

På midsommarafton är det för många en tradition att äta jordgubbar efter den obligatoriska sill och potatisen. Sillen som bjuder på en härlig sälta, och många andra dimensioner i smakväg, är perfekt för att förbereda gommen att äta solmogna jordgubbar med ovispad grädde, kaffegrädde och mjölk. Och lite socker om så önskas. För mig är detta midsommar i Arild. Eller Vittsjö. Skåne i alla fall.

Ett smakminne året runt. Ett smakminne att se fram emot.

Även om jag skriver ner detta som ett recept, så är det mer en påminnelse om att inte alltid gömma bären i ett recept. Förresten, lägg gärna märke till att vissa av jordgubbarna på bilden har rensats från övermogna och mjuka bitar. Som barn litade jag inte helt på min mamma när hon rensade jordgubbarna och var rädd att hon var för snål och lät vissa dåliga bitar vara. Så var det inte. Såklart.

Livet är väl som en tallrik med jordgubbar. Vissa bitar är rensade och andra är helt perfekta. Så är mina minnen. Sockrade och med grädde.

Men, efter det ovannämnda obligatoriska frossandet i färska jordgubbar, så ska man såklart passa på att tillaga godsaker av allehanda slag! En av mina personliga favoriter är Rårörd jordgubbssaft. Bästa saften som finns. Vi pratar konditorinivå och inte kunna sluta dricka, om ni förstår vad jag menar.

Rårörd jordgubbssaft

Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Iste.

Ökensandskakor, drömmar eller kameltår. Kärt barn har många namn.

 

Nasi goreng, en rätt med koloniala anor.

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!

Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.

Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

Steg

1
Färdig

Rensa jordgubbarna. Servera i en stor skål. Ställ en kanna med ovispad grädde, kaffegrädde (blanda vispgrädde och mjölk) eller mjölk i en kanna på bordet. Servera socker till.

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

föregående
Jordgubbsglass
nästa
Butter Chicken
föregående
Jordgubbsglass
nästa
Butter Chicken
Be the first to write a review

Add Your Comment