0 0
Jordgubbslikör

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

5 l. väl mogna, fina, nyplockade jordgubbar (välj den mängd som du vill tillaga. T.ex. 1 liter jordgubbar.)
Samma vikt fint strösocker (ung. 3 kg.)
1 l. exportsprit (Då blir det 2 dl sprit om man väljer att använda 1 liter jordgubbar)

Jordgubbslikör

  Cuisine:

  Sommar på en flaska! Ett enkelt recept som är roligt att göra.

  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  En fantastiskt god likör som smakar sommar! Det här receptet kommer från Prinsessornas kokbok, 1938. Ett väldigt enkelt recept med enastående resultat. Detta är ett recept som är perfekt att göra i ordning som en present. Häll upp i små flaskor som förses med en snygg etikett.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Iste.

  Ökensandskakor, drömmar eller kameltår. Kärt barn har många namn.

   

  Nasi goreng, en rätt med koloniala anor.

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Steg

  1
  Färdig

  (Originaltext, nedan kommer en förenklad och förkortad version)
  De nyplockade bären, som böra skördas vid solsken, emedan aromen då är starkast, rensas men sköljas ej.

  De läggas i en stenkruka varvtals med det uppvägda sockret och över detta slås spriten.
  Krukan täckes väl med en fyrdubbel handduk och en tallrik ovanpå denna.

  Kärlet får stå på svalt ställe 3-4 dygn och under tiden omröres blandningen varsamt en gång om dagen, eljest hinner sockret ej lösas.

  Då detta skett, frånsilas saften utan pressning genom en silduk. Likören avsmakas och kan efter smak spädas med litet mera sprit (eller vatten eller med tillsats av mera socker).

  Efter en vecka filtreras den genom filtrerpapper, lagt i glas- eller emaljerad tratt. Likören slås på väl rengjorda, i solsken torkade halvlitersflaskor, som korkas med ny, fin kork.

  Denna likör är utmärkt god och blir betydligt bättre om den tillagas av alldeles nyplockade och osköljda bär, då den finaste aromen behålles.

  Anm. De frånsilade bären kokas till sylt på vanligt sätt och äro fullt användbara, även om den finaste smaken gått till likören.

  2
  Färdig

  Steg-för-steg recept.
  1 liter jordgubbar blir ungefär en halv liter likör. Ta den mängden jordgubbar som du vill använda, rensa utan att skölja, och väg jordgubbarna.

  3
  Färdig

  Ta samma vikt som jordgubbarna i socker och lägg alltsammans i en kastrull eller kruka. Behållaren måste kunna täckas och man ska kunna röra runt i den.

  4
  Färdig

  Mät upp spriten. 5 liter jordgubbar uppskattas i kokboken väga omkring 3 kg. Där beräknas 1 liter sprit i receptet. Om 1 liter jordgubbar tas, så blir motsvarande mängd sprit en femtedel: 2 dl.
  Tillsätt spriten och rör om. Täck väl och ställ i kylen.

  5
  Färdig

  Jordgubbsblandningen ska stå i kylen i 3-4 dagar. En gång om dagen ska blandningen röras om, så att sockret löser sig.

  6
  Färdig

  Efter 3-4 dagar silas saften genom en silduk, utan att pressa jordgubbarna. Smaka av och tillsätt om så önskas mera sprit, vatten eller mera socker. Häll upp på en flaska och låt stå i en vecka.

  7
  Färdig

  Efter en vecka filtreras den genom ett kaffefilter. Man kan använda en tratt som behållare. Använd inte filterbehållaren till kaffebryggaren då detta ger kaffesmak. På grund av den höga sockerhalten går det väldigt långsamt att rinna igenom. Det kan underlätta att byta ut filtret några gånger.

  8
  Färdig

  Häll upp på väl rengjorda flaskor. Servera gärna svalt, då smaken framträder bättre.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Sur krusbärs och svarta vinbärssaft
  nästa
  Havregrynskakor
  föregående
  Sur krusbärs och svarta vinbärssaft
  nästa
  Havregrynskakor

  Add Your Comment