Ingredienser
-
5 l. väl mogna, fina, nyplockade jordgubbar (välj den mängd som du vill tillaga. T.ex. 1 liter jordgubbar.)
-
Samma vikt fint strösocker (ung. 3 kg.)
-
1 l. exportsprit (Då blir det 2 dl sprit om man väljer att använda 1 liter jordgubbar)
Om detta recept
En fantastiskt god likör som smakar sommar! Det här receptet kommer från Prinsessornas kokbok, 1938. Ett väldigt enkelt recept med enastående resultat. Detta är ett recept som är perfekt att göra i ordning som en present. Häll upp i små flaskor som förses med en snygg etikett.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Iste.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
(Originaltext, nedan kommer en förenklad och förkortad version) De läggas i en stenkruka varvtals med det uppvägda sockret och över detta slås spriten. Kärlet får stå på svalt ställe 3-4 dygn och under tiden omröres blandningen varsamt en gång om dagen, eljest hinner sockret ej lösas. Då detta skett, frånsilas saften utan pressning genom en silduk. Likören avsmakas och kan efter smak spädas med litet mera sprit (eller vatten eller med tillsats av mera socker). Efter en vecka filtreras den genom filtrerpapper, lagt i glas- eller emaljerad tratt. Likören slås på väl rengjorda, i solsken torkade halvlitersflaskor, som korkas med ny, fin kork. Denna likör är utmärkt god och blir betydligt bättre om den tillagas av alldeles nyplockade och osköljda bär, då den finaste aromen behålles. Anm. De frånsilade bären kokas till sylt på vanligt sätt och äro fullt användbara, även om den finaste smaken gått till likören. |
2
Färdig
|
Steg-för-steg recept. |
3
Färdig
|
Ta samma vikt som jordgubbarna i socker och lägg alltsammans i en kastrull eller kruka. Behållaren måste kunna täckas och man ska kunna röra runt i den. |
4
Färdig
|
Mät upp spriten. 5 liter jordgubbar uppskattas i kokboken väga omkring 3 kg. Där beräknas 1 liter sprit i receptet. Om 1 liter jordgubbar tas, så blir motsvarande mängd sprit en femtedel: 2 dl. |
5
Färdig
|
Jordgubbsblandningen ska stå i kylen i 3-4 dagar. En gång om dagen ska blandningen röras om, så att sockret löser sig. |
6
Färdig
|
Efter 3-4 dagar silas saften genom en silduk, utan att pressa jordgubbarna. Smaka av och tillsätt om så önskas mera sprit, vatten eller mera socker. Häll upp på en flaska och låt stå i en vecka. |
7
Färdig
|
Efter en vecka filtreras den genom ett kaffefilter. Man kan använda en tratt som behållare. Använd inte filterbehållaren till kaffebryggaren då detta ger kaffesmak. På grund av den höga sockerhalten går det väldigt långsamt att rinna igenom. Det kan underlätta att byta ut filtret några gånger. |
8
Färdig
|
Häll upp på väl rengjorda flaskor. Servera gärna svalt, då smaken framträder bättre. |