Ingredienser
-
3 dl sirap
-
3 dl socker
-
1 msk ingefära
-
1 msk kanel
-
1 msk rivet pomeransskal
-
1 tsk nejlikor
-
200 g smör
-
3 dl grädde
-
4 tsk bikarbonat
-
2 l vetemjölObs: Häll i mjölet i litermåtten, för annars blir mjölet för kompakt och därmed blir mängden för mycket.
Om detta recept
Här ett recept från den älskade och klassiska kokboken “Hemmets kokbok”, från 1952. Jag jämför gärna recept, och speciellt recept på pepparkakor skiljer sig åt när det gäller ingredienser. Det här receptet har en underbar kryddblandning, är lätt att laga och eftersom den är utan ägg, så är degens hållbarhet längre.
I boken står det “Denna deg lämpar sig till pepparkakshus, julgubbar, djur o.dyl. Den kan även bakas ut till vanliga pepparkakor. Det är trevligt att lägga en mandelstrimla på varje kaka.
Inspirerad av gamla illustrationer från bland annat Jenny och Curt Nyström, har jag gjort pepparkaksbockar. Och en pepparkakshäst! Att dekorera dessa med kristyr är ett rent nöje. Men, ska jag förvarna, dessa fina bockar är bräckliga. Till barnens stora glädje gick de lätt sönder. En bock som är sönder får ätas. Därav glädjen!
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Upplandskubb, Pepparkakor anno 1952 och Fikonbullar.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!
Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.
Några exempel på inskickade recept är Smörgåstårta och Saffransostkaka.

Steg
1
Färdig
|
Sirap, socker och kryddor kokas upp. |
2
Färdig
|
Smöret blandas i, och massan röres, tills mesta hettan avgått. |
3
Färdig
|
När den är kall, tillsättes grädden och den i litet vatten lösta bikarbonaten samt mjölet. |
4
Färdig
|
Denna deg lämpar sig till pepparkakshus, julgubbar, djur o.dyl. Den kan även bakas ut till vanliga pepparkakor. Det är trevligt att lägga en mandelstrimla på varje kaka. Red. anm. Kavla degen millimetertunnt. Om du gör större figurer, så kan du kavla degen direkt på smörpapper, för att flytta på så stora figurer från bakbord till plåt gör att de riskerar att gå sönder. De gräddas i ca 5 minuter. Passa kakorna, för de bränns lätt! |