0 0
Julpepparkakor anno 1952

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
3 dl sirap
3 dl socker
1 msk ingefära
1 msk kanel
1 msk rivet pomeransskal
1 tsk nejlikor
200 g smör
3 dl grädde
4 tsk bikarbonat
2 l vetemjöl Obs: Häll i mjölet i litermåtten, för annars blir mjölet för kompakt och därmed blir mängden för mycket.

Julpepparkakor anno 1952

    Cuisine:

    Goda, härliga pepparkakor blir det av denna lättkavlade deg. Ett toppenrecept från 1950-talet!

    • 200˚C
    • Räcker till 0
    • Medium

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Här ett recept från den älskade och klassiska kokboken “Hemmets kokbok”, från 1952. Jag jämför gärna recept, och speciellt recept på pepparkakor skiljer sig åt när det gäller ingredienser. Det här receptet har en underbar kryddblandning, är lätt att laga och eftersom den är utan ägg, så är degens hållbarhet längre.

    I boken står det “Denna deg lämpar sig till pepparkakshus, julgubbar, djur o.dyl. Den kan även bakas ut till vanliga pepparkakor. Det är trevligt att lägga en mandelstrimla på varje kaka.

    Inspirerad av gamla illustrationer från bland annat Jenny och Curt Nyström, har jag gjort pepparkaksbockar. Och en pepparkakshäst! Att dekorera dessa med kristyr är ett rent nöje. Men, ska jag förvarna, dessa fina bockar är bräckliga. Till barnens stora glädje gick de lätt sönder. En bock som är sönder får ätas. Därav glädjen!

    Steg

    1
    Färdig

    Sirap, socker och kryddor kokas upp.

    2
    Färdig

    Smöret blandas i, och massan röres, tills mesta hettan avgått.

    3
    Färdig

    När den är kall, tillsättes grädden och den i litet vatten lösta bikarbonaten samt mjölet.
    Degen ställs kallt. Den kan bakas ut efter någon timme eller följande dag.

    4
    Färdig

    Denna deg lämpar sig till pepparkakshus, julgubbar, djur o.dyl. Den kan även bakas ut till vanliga pepparkakor. Det är trevligt att lägga en mandelstrimla på varje kaka.

    Red. anm. Kavla degen millimetertunnt. Om du gör större figurer, så kan du kavla degen direkt på smörpapper, för att flytta på så stora figurer från bakbord till plåt gör att de riskerar att gå sönder.

    De gräddas i ca 5 minuter. Passa kakorna, för de bränns lätt!

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    föregående
    Saffransbullar – recept från 1920
    nästa
    Fikonbullar
    föregående
    Saffransbullar – recept från 1920
    nästa
    Fikonbullar

    Add Your Comment