0 0
Kall tomatsoppa

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
2 gula lökar
25 g smör eller margarin
1 msk vetemjöl
1 burk passerade tomater, ca 400 g
5 dl hönsbuljong (tärning)
1 lagerblad
1 dl drickfärdig apelsinjuice
1 msk färsk hackad citronmeliss (eller 1 tsk torkad citronmeliss) (eller rivet skal av en ½ citron)
1 dl vispgrädde
4 tomater
½tsk salt
1½ kryddmått nymald svartpeppar

Kall tomatsoppa

    Cuisine:

    En svalkande tomatsoppa som med inslag av citrus passar en varm sommardag.

    • Räcker till 4
    • Easy

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Svalkande, med runda smaker och en fräsch smak av citrus gör denna soppa till något att längta efter en riktigt varm sommardag. Receptet kommer från boken Lätta sommarrätter , som gavs ut 1991 av Richters förlag.

    Här måste jag medge två ändringar på receptet, vilket är på grund av att skafferiet och lokala matvaruhandeln inte hade dessa ingredienser, och det är att citronmelissen är utbytt mot rivet citronskal och istället för passerade tomater användes krossade tomater. Snyggare blir det såklart med passerade tomater, men även om skafferiet endast bjuder på krossade tomater, så blir resultatet en härlig och fräsch soppa. Viktigt är att ha grädden i, för den för att soppan får en rund smak.

    Till soppan serverade jag Cranks bröd, ett recept från Anna Bergenströms bok: Första Kokboken med mat för alla, från 1974.

    Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Iste.

    Ökensandskakor, drömmar eller kameltår. Kärt barn har många namn.

     

    Nasi goreng, en rätt med koloniala anor.

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!

    Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.

    Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

    Ellas kaka.

    Steg

    1
    Färdig

    Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i en kastrull.

    2
    Färdig

    Strö över mjölet och rör om. Späd med buljongen. Tillsätt lagerblad och låt soppan koka 3-5 min.

    3
    Färdig

    Kyl soppan. Går fortast i kallt vatten.

    4
    Färdig

    Blanda ner passerade tomater, apelsinjuice och citronmeliss. Uteslut inte apelsinjuicen, det är den som ger denna soppa speciellt fin smak.

    5
    Färdig

    Doppa tomaterna i kokande vatten och drag av skalen. Dela dem i halvor och tag ur kärnhusen. Skär tomatköttet i små tärningar och salta och peppra över dem.

    6
    Färdig

    Vispa grädden och blanda ner den samt tomattärningarna i soppan.

    7
    Färdig

    Servera med sprödvarmt eller rostat bröd.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    föregående
    Rabarbersås till stekt fisk
    nästa
    Cranks bröd
    föregående
    Rabarbersås till stekt fisk
    nästa
    Cranks bröd

    Add Your Comment