Ingredienser
-
2 gula lökar
-
25 g smör eller margarin
-
1 msk vetemjöl
-
1 burk passerade tomater, ca 400 g
-
5 dl hönsbuljong (tärning)
-
1 lagerblad
-
1 dl drickfärdig apelsinjuice
-
1 msk färsk hackad citronmeliss (eller 1 tsk torkad citronmeliss) (eller rivet skal av en ½ citron)
-
1 dl vispgrädde
-
4 tomater
-
½tsk salt
-
1½ kryddmått nymald svartpeppar
Om detta recept
Svalkande, med runda smaker och en fräsch smak av citrus gör denna soppa till något att längta efter en riktigt varm sommardag. Receptet kommer från boken Lätta sommarrätter , som gavs ut 1991 av Richters förlag.
Här måste jag medge två ändringar på receptet, vilket är på grund av att skafferiet och lokala matvaruhandeln inte hade dessa ingredienser, och det är att citronmelissen är utbytt mot rivet citronskal och istället för passerade tomater användes krossade tomater. Snyggare blir det såklart med passerade tomater, men även om skafferiet endast bjuder på krossade tomater, så blir resultatet en härlig och fräsch soppa. Viktigt är att ha grädden i, för den för att soppan får en rund smak.
Till soppan serverade jag Cranks bröd, ett recept från Anna Bergenströms bok: Första Kokboken med mat för alla, från 1974.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Iste.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!
Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.
Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.
Steg
1
Färdig
|
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i en kastrull. |
2
Färdig
|
Strö över mjölet och rör om. Späd med buljongen. Tillsätt lagerblad och låt soppan koka 3-5 min. |
3
Färdig
|
Kyl soppan. Går fortast i kallt vatten. |
4
Färdig
|
Blanda ner passerade tomater, apelsinjuice och citronmeliss. Uteslut inte apelsinjuicen, det är den som ger denna soppa speciellt fin smak. |
5
Färdig
|
Doppa tomaterna i kokande vatten och drag av skalen. Dela dem i halvor och tag ur kärnhusen. Skär tomatköttet i små tärningar och salta och peppra över dem. |
6
Färdig
|
Vispa grädden och blanda ner den samt tomattärningarna i soppan. |
7
Färdig
|
Servera med sprödvarmt eller rostat bröd. |