0 0
Kanelkaka – Finska kakan

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

mjöl, 3 kkp
socker, 2 kkp
bakpulver, 2 tsk
salt, ½ tsk
ägg, 2 st
gräddmjölk, 2 kkp
smör, skirat, 4 msk

Kanelkaka – Finska kakan

  Cuisine:

   En saftig kaka som har ett tunt täcke av kaneldoftande äpplen. Den smakar mer!

   • Medium

   Ingredienser

   Om detta recept

   Share

   En saftig, härlig sockerkaksbotten med socker- och kanelvända äppelklyftor som täcke. Att detta är ett gammalt recept avslöjas av att måtten är i kaffekoppar. Detta är ett av min mormor Ingrid Nordéns recept.

   Min mormor Ingrid Nordén som var känd för sin goda mat.

    

   Finska kakan som även kallas Kanelkaka. Saftigt och gott!

   I receptet står det kkp, vilket är kaffekopp och motsvarar 1½ dl. Gräddmjölk gör man genom att blanda lika mycket grädde och mjölk.

   Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Moeders appeltaart, ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

   Mammas berömda chokladtårta
   Butter Chicken, ett enkelt recept som smakar mycket!

   Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

   Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats! Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se. Några exempel på ett inskickat recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

   Steg

   1
   Färdig

   Blanda mjölk, socker, bakpulver och salt noga.

   2
   Färdig

   Vispa upp ägg och gräddmjölk.

   3
   Färdig

   Blanda allt under så litet omrörning som möjligt och sist smöret.

   4
   Färdig

   Hälles i smord, bröad stekpanna (red. anm. endast järnstekpanna kan användas eftersom den ska i ugnen. Använd annars istället springform eller sockerkaksform).

   Gräddas i 175 grader i nedre delen av ugnen, ca 10 minuter varefter en blandning av kanel och socker och äppelskivor lägges på + smörklickar, gräddas åter 7 minuter.

   Prova med sticka, skall vara ngt "kladdig" inuti. (Red. anm. kakan kan behöva gräddas längre än det står i origianlreceptet)

   Marloes

   Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

   föregående
   Citronfromage
   nästa
   Medeltida korngryta
   föregående
   Citronfromage
   nästa
   Medeltida korngryta

   Add Your Comment