Ingredienser
-
0,5 liter tomatjuice
-
0,5 liter hönsbuljong
-
1-2 msk stekt lök (ca en halv rå lök stekt i lite olja)
-
2-4 msk ketjap manis (finns att köpa i de flesta matbutiker)
-
1 tsk malen ingefära
-
(Eller 4 msk finskuren färsk ingefära)
-
1 msk potatismjöl eller maizena, utrörd i lite kallt vatten
-
Några matskedar sherry
-
1 ägg
Om detta recept
Kinesisk tomatsoppa med ägg svänger du ihop på nolltid! Malen ingefära, ketjap manis och en skvätt sherry ger soppan sin goda speciella smak som har extra djup. Här hemma älskar både stora och små den här värmande soppa!
Med sitt koloniala förflutna finns det i Nederländerna många Chinees-Indische (Kinesisk-Indonesiska) restauranger. Kina har aldrig varit en holländsk koloni, men restaurangerna har en meny med rätter från båda länderna på sin meny. Inte sällan är maten anpassad efter västerländska smaker.

Så också den här soppan. Kinesisk tomatsoppa med ägg hittar du på många Kina-restauranger i Nederländerna, och den finns dessutom att köpa som färdigmat i matbutiker.
Receptet kommer från Studentenkookboek som trycktes första gången 1981, men utgåvan som jag skaffade som student är tryckt 1996.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Sophies små ostbröd och Cranks bröd.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Hacka en halv gul lök och stek den i mjuk i lite olja. |
2
Färdig
|
Blanda ketjap manis och ingefäran. Blanda ner detta i soppan. |
3
Färdig
|
Tillsätt potatismjöl/maizena, blandad i lite kallt vatten, till soppan och rör om. |
4
Färdig
|
Knäck ägget i en liten skål och vispa lätt. |
5
Färdig
|
Tillsätt efter smak några matskedar sherry. |