0 0
Klassisk rabarbersaft – enkelt och gott

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ingrediensernas mängd beror på hur mycket rabarber du vill använda.
Rabarber
Vatten
Socker
Hallonsaft eller Körsbärssaft

Nutritional information

Klassisk rabarbersaft – enkelt och gott

En elegant saft som älskas av alla åldrar!

  Cuisine:
  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Det är knappt att det kan bli enklare att koka en klassisk rabarbersaft. Färgen är elegant puderrosa och den smakar helt underbart av rabarber. Detta 1800-tals recept har blivit en ny favorit här i köket!

  Detta inlägg innehåller affiliate-annonser. Vill du komma direkt till receptet, så kan du scrolla ner. Här följer både receptets historia och tips.

  Sophie och Rabarbersaften

  Receptet är från 1800-talets andra hälft och kommer från min morfars mormor Sophie Kuylenstierna som i sin tur fick den av ”Moster Cederstråhle”. Än har jag inte lyckats lista ut vem exakt Moster Cederstråhle var. Uppdatering följer! I Sophies handskriven receptsamling heter receptet kort och gott ”Rabarbersaft”.

  Hälften av alla recept i det här häftet har ett streck igenom, och jag tror att anledningen är att hon blev arg på personen som gav just dessa recept till henne. Den här maten skulle inte lagas längre! Receptet på rabarbersaft fick ett sådant argt streck.

  I receptet står ”Rabarber för 90 öre” – här har jag inte kunnat ta reda på vad som menas. Kanske att det fanns olika klasser (Ni vet, klass 1, klass 2 etc) på marknaden och att just denna passade för saft?

  Sophie Montén född Kuylenstierna
  Sophie Kuylenstierna som gifte sig med sin Henning Montén. Äkta kärlek!

  The Sound of Music

  Minns ni saften som styvmodern i the Sound of Music serverar när de ska fika vid flodkanten? Jag är ju lite matnerd, och som barn fascinerades jag redan över den fantastiska färgen på saften som serverades. Fler än jag som har funderat över saften?

  Pink lemonade som serveras i The Sound of Music. Vackert puderrosa.

  Den pudderrosa färgen

  I det här receptet finns nyckeln till hur man får den här vackra pudderrosa färgen: hallonsaft eller körsbärssaft! Jag använde mig av hallonsaft, som jag köpte i butik. Ingen blandsaft här inte, för jag ville ha ren hallonsaft utan andra frukter i saften.

  Rabarbersaft i cocktails och till dessert

  Denna klassiska rabarbersaft passar utmärkt att blanda i en cocktail. Vodka, eventuellt smaksatt med citron och kolsyrat vatten eller sockerdricka kan utgöra en bra bas. Detta har jag inte provat, men liknande recept finns på nätet.

  Saften passar sig också utmärkt till att ringla över glass.  Dekorera gärna med Dr. Hagdahls Makroner, eller Macarons, som de numera stavas till. Dessa makroner har en tydlig smak av bittermandel, vilket passar väldigt fint ihop med vanilj och rabarber. Glass på 3 ingredienser passar väldigt bra och här behöver du ingen glassmaskin.

  Recept på klassisk rabarbersaft
  Svalkande och med en tydlig smak av rabarber! Receptet på Klassisk rabarbersaft är enkelt och resultatet är stort!

  Andra rabarberrecept här på Smakminnen är Rabarbertårta och Rabarbersås.

  Här kommer några affiliate-tips: Märket Authentica har snygga, klassiska glasflaskor som passar utmärkt till saft. Hemma använder jag mig av Margretheskålar som jag även använde när jag silade och vägde saften. De är riktigt bra och stabila! Det holländska märket Brabantia har Profile sil som passar fint till att göra det jobbet. För några år sedan fick jag ett knivset av märket Anders Petter i julklapp. Supervasst och sköna att jobba med.

  Margretheskål
  Margreteskålen är en stadig och slitstark snygg skål att ha för matlagningen.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Fiskpudding.

  Mammas berömda chokladtårta består av browniebottnar med äkta choklad och hasselnötter och däremellan och runtom en härlig chokladmousse. Farligt gott!

  Recept på Sophies små ostkakor
  Sophies ostkakor är små spröda biskvier som passar utmärkt till ett glas vin eller öl. Endast tre ingredienser!

   

  Jitterbuggare, recept och en svängig historia!
  Jitterbuggare kallades förr även för Marängrullar. De är roliga att baka och riktigt gott!

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Barnens receptkedja lanserades hösten 2020 och är ett löpande projekt där elever under Hemkunskapsundervisningen bakar kakor efter egna, gamla recept och får lära sig lite om mathistoria. Gratis läromedel och tydlig information hittar du i menyn under Barnens receptkedja.

  Steg

  1
  Färdig

  Modern beskrivning:

  Jag hade ca 1,5 liter rabarber och fick ca 1 liter saft. Mängden saft man får beror förmodligen på hur mycket fruktsaft rabarbern har kvar. Nyskördad eller från butik skiljer sig nog.
  Ta den mängd rabarber som du vill använda för att göra saft. Skär rabarbern i bitar och lägg i ett krus, en stor kastrull, skål eller en annan behållare.

  2
  Färdig

  Häll kokande vatten på rabarbern så att det täcker rabarbern och ca 5 cm över det. Täck behållaren och ställ den på ett svalt ställe i två till tre dagar. Jag valde att ställa mitt krus i kylskåpet,

  3
  Färdig

  Eftersom du behöver veta vikten av den avrunna, osockrade saften, behöver du ställa en bunke på en köksvåg. Ställ en sil (jag använde en finmaskig sil i metall/aluminium, inte en i tyg) över bunken. Häll rabarberröran genom silen.

  4
  Färdig

  Notera vikten av den avrunna rabarbersaften. Häll över saften i en kastrull.
  Tillsätt två tredjedelar mot saftens vikt i socker till saften. (Hänger ni med här?).

  5
  Färdig

  Koka allt i 20 minuter.
  Tillsätt outspädd hallonsaft efter smak. Till ca 1 liter rabarbersaft tillsatte jag ca 1 dl hallonsaft. Detta är enligt det gamla receptet för färgens skull.

  6
  Färdig

  Häll saften över i väl rengjorda flaskor.
  Om du steriliserar flaskorna, t.ex. i ugnen och kokar gummiringarna, då håller saften sig länge.
  Jag brukar diska mina glasflaskor ordentligt, och när jag fyller dem med saft ser jag till att de inte når hela vägen upp. Sedan fryser jag ner saften. I plastpåsar för säkerhets skull, i flaskorna fryser sönder.

  7
  Färdig

  Originalreceptet

  Rabarber för 90 öre skäres i bitar sedan den är väl aftorkad men icke skalad. Bitarna lägges uti en kruka någorlunda sklls (ett ord som jag inte kunde läsa) och kokande vatten påhålles att de bli fulla, sättes sedan å svalt ställe att få stå och dragas uti 2 à 3 dagar. Saften delas då ifrån och tages 2 tredjedelar socker mot saftens vigt samt kokas i 20 minuter. För färgens höjande användes hallon eller körsbärs saft. Det är i stället för citron eller annan saft. Massan kokas sedan för erhållande af sämre saft. (Af Moster Cederstråhle).

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Rulltårta
  nästa
  Smörstekt sockerkaka med glass
  föregående
  Rulltårta
  nästa
  Smörstekt sockerkaka med glass

  Add Your Comment