Ingredienser
-
Nötbottnar:
-
3 dl hasselnötter
-
2½ dl florsocker
-
3 äggvitor
-
-
Fyllning:
-
5 dl vispgrädde
-
2 tsk vanillinsocker (vaniljsocker eller vanligt socker fungerar också bra)
-
-
Garnering:
-
200 gr blockchoklad (eller annan god choklad)
-
ca 150 gr extra choklad för dekorationer såsom löv
Om detta recept
Tunna, frasiga nötmarängbottnar som är tunt penslade med choklad och vispad grädde däremellan: vi pratar förstås om en Klassisk Schwarzwaldtårta såsom den bakades förr i tiden! Denna är dekorerad med vackra chokladlöv.
Schwarzwaldtårta då och nu
När man köper en Schwarzwaldtårta på konditori idag är bottnarna höga och luftiga. Jag frågade i en Facebookgrupp om någon minns hur Schwarzwaldtårtan var förr, och det visade sig såsom jag trodde: förr hade man tunna bottnar.
Jag har en gång tidigare bakat denna tårta efter ett gammalt recept, och trodde att jag hade misslyckats. Men nej, det är så tårtan ska vara! Tunna bottnar som får en härlig smak av hasselnötter.

Receptet
År 1982 gav Sockerbolaget ut ett litet häfte med titeln ”Berömda bakverk”. Här hittar vi recept på Kronans kaka, Napoleonbakelser, Skotsk tårta och såklart Schwarzwaldtårta, för att nämna några.
Om just Schwarzwaldtårtan skrivs det i Berömda bakverk att den inte har mycket att göra med sin tyske namne. På Wikipedia finns att läsa att den tyska varianten har Kirschwasser, körsbärslikör, som stänks på sina luftiga bottnar, och att körbärssylt breds mellan bottnarna.
Skogen och tårtan
Varför är en klassisk Schwarzwaldtårta, då som nu, dekorerad med fyrkantiga chokladskivor? Var i tårtan hittar vi den berömda Schwarzwaldskogen?
Mer skog och mer dramatik behövs i tårtan, tänkte jag, och bestämde mig för att göra chokladlöv såsom min mamma gjorde när jag var barn. Därtill ville jag runtom ha en silhuett av skog runtom tårtan, inspirerad av en lykta vi har hemma. Nu har en mörk skog gjort sig närvarande på tårtan!
När min dotter fyllde år i januari, bakade jag också en Schwarzwaldtårta, den här gången med luftiga nötmarängbottnar. Då hade jag så kallade chokladtungor (visst låter det jobbigt?) som dekoration. Det var min alldeles egen idé, men tydligen finns det många duktiga matbloggare som har kommit på samma idé före mig. Bland annat Leila Lindholm.


Grädde och dekoration
För min del gick det åt mycket mera grädde när jag spritsade istället för att bre ut på tårtan. Du kan ytterligare dekorera tårtan genom att pudra kakao över. Guld, silver eller kopparpulver (ätbar, du hittar den i de flesta supermarkets) är också vackra att pudra över.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på Smakminnen.se? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Rulltårta.

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Rösta nötterna och skala dem genom att gnugga dem i en handduk. Red. anm: Sätt ugnen på 180 grader och rosta hasselnötterna 10-15 minuter på en plåt. Gnugga hasselnötterna i en handduk. Jag tycker att det är lättast att ta en liten näve för att gnugga åt gången. |
2
Färdig
|
Sätt ugnen på 150°C. Red. anm. Pga ett tidigare mindre lyckad resultat valde jag att vispa vitorna till hårt skum för att sedan under fortsatt vispning tillsätta florsockret. Jag upplever att marängen blir stadigare och inte sjunker ihop lika lätt. Sedan vände jag ner de malda nötterna. |
3
Färdig
|
Bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper till 3 eller 4 runda bottnar, ca 20 cm i diameter. |
4
Färdig
|
Grädda i ugn, 150°C (eller 130°C i varmluftsugn), ca 15 minuter. |
5
Färdig
|
Lossa bottnarna från papperet med vass kniv när de är varma. Låt dem kallna på plåten. |
6
Färdig
|
Smält blockchokladen i en skål täckt med folie i vattenbad. |
7
Färdig
|
Pensla bottnarna med chokladen och häll upp resten på bakplåtspapper för att stelna. Skär chokladen i fyrkantiga bitar. |
8
Färdig
|
Vispa grädden till hårt skum och smaksätt grädden med vanillinsocker. |
9
Färdig
|
Lägg samman bottnarna med grädde emellan. Garnera tårtan med grädde och chokladbitarna. |
10
Färdig
|
Tårtan har begränsad hållbarhet eftersom grädden gör att de frasiga bottnarna mjuknar. I receptet står det att tårtan går att frysas ner som en glasstårta. |