0 0
Klassisk Schwarzwaldtårta med Chokladlöv

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
Nötbottnar:
3 dl hasselnötter
2½ dl florsocker
3 äggvitor
Fyllning:
5 dl vispgrädde
2 tsk vanillinsocker (vaniljsocker eller vanligt socker fungerar också bra)
Garnering:
200 gr blockchoklad (eller annan god choklad)
ca 150 gr extra choklad för dekorationer såsom löv

Klassisk Schwarzwaldtårta med Chokladlöv

  Cuisine:
  • 150°C
  • Räcker till 10
  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Tunna, frasiga nötmarängbottnar som är tunt penslade med choklad och vispad grädde däremellan: vi pratar förstås om en Klassisk Schwarzwaldtårta såsom den bakades förr i tiden! Denna är dekorerad med vackra chokladlöv. 

  Schwarzwaldtårta då och nu

  När man köper en Schwarzwaldtårta på konditori idag är bottnarna höga och luftiga. Jag frågade i en Facebookgrupp om någon minns hur Schwarzwaldtårtan var förr, och det visade sig såsom jag trodde: förr hade man tunna bottnar.

  Jag har en gång tidigare bakat denna tårta efter ett gammalt recept, och trodde att jag hade misslyckats. Men nej, det är så tårtan ska vara! Tunna bottnar som får en härlig smak av hasselnötter.

  Klassisk Schwarzwaldtårta recept
  Klart att skogen ska finnas med när vi gör en Klassisk Schwarzwaldtårta! Chokladlöv och chokladskog – det sista någorlunda abstrakt!

  Receptet

  År 1982 gav Sockerbolaget ut ett litet häfte med titeln ”Berömda bakverk”. Här hittar vi recept på Kronans kaka, Napoleonbakelser, Skotsk tårta och såklart Schwarzwaldtårta, för att nämna några.

  Om just Schwarzwaldtårtan skrivs det i Berömda bakverk att den inte har mycket att göra med sin tyske namne. På Wikipedia finns att läsa att den tyska varianten har Kirschwasser, körsbärslikör, som stänks på sina luftiga bottnar, och att körbärssylt breds mellan bottnarna.

  Skogen och tårtan

  Varför är en klassisk Schwarzwaldtårta, då som nu, dekorerad med fyrkantiga chokladskivor? Var i tårtan hittar vi den berömda Schwarzwaldskogen?

  Mer skog och mer dramatik behövs i tårtan, tänkte jag, och bestämde mig för att göra chokladlöv såsom min mamma gjorde när jag var barn. Därtill ville jag runtom ha en silhuett av skog runtom tårtan, inspirerad av en lykta vi har hemma. Nu har en mörk skog gjort sig närvarande på tårtan!

  När min dotter fyllde år i januari, bakade jag också en Schwarzwaldtårta, den här gången med luftiga nötmarängbottnar. Då hade jag så kallade chokladtungor (visst låter det jobbigt?) som dekoration. Det var min alldeles egen idé, men tydligen finns det många duktiga matbloggare som har kommit på samma idé före mig. Bland annat Leila Lindholm.

  Schwarzwaldtårta med chokladtungor, recept
  Chokladtungor är vackra att ha som dekoration på en Schwarzwaldtårta.
  Schwarzwaldtårta med chokladtungor - recept
  Chokladtungorna lyser upp som flammor i födelsedagsljusens sken.

  Grädde och dekoration

  För min del gick det åt mycket mera grädde när jag spritsade istället för att bre ut på tårtan. Du kan ytterligare dekorera tårtan genom att pudra kakao över. Guld, silver eller kopparpulver (ätbar, du hittar den i de flesta supermarkets) är också vackra att pudra över.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på Smakminnen.se? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

  Svampstuvning med bacon, lök och färska örter, recept
  Rysk svamprätt från Prinsessornas kokbok är en svampstuvning med bacon, lök och färska örter. En elegant förrätt eller tilltugg.
  Recept på Mammas berömda chokladtårta
  Mammas berömda chokladtårta består av browniebottnar med äkta choklad och hasselnötter och luftig chokladmousse. Behöver jag säga att den är oemotståndlig?

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Steg

  1
  Färdig

  Rösta nötterna och skala dem genom att gnugga dem i en handduk.
  Red. anm. Du kan också välja att köpa skalade hasselnötter, men då går du miste om den fantastiska doften av ljumma hasselnötter när de mals i mandelkvarnen.

  Red. anm: Sätt ugnen på 180 grader och rosta hasselnötterna 10-15 minuter på en plåt. Gnugga hasselnötterna i en handduk. Jag tycker att det är lättast att ta en liten näve för att gnugga åt gången.

  2
  Färdig

  Sätt ugnen på 150°C.
  (Red. anm. jag valde 130°C varmluftsugn.)
  Mal nötterna och blanda dem med florsockret. Vispa vitorna till hårt skum och blanda försiktigt ner nöt- och sockerblandningen.

  Red. anm. Pga ett tidigare mindre lyckad resultat valde jag att vispa vitorna till hårt skum för att sedan under fortsatt vispning tillsätta florsockret. Jag upplever att marängen blir stadigare och inte sjunker ihop lika lätt. Sedan vände jag ner de malda nötterna.

  3
  Färdig

  Bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper till 3 eller 4 runda bottnar, ca 20 cm i diameter.
  (Red. anm. Ta en tallrik, eller springform och rita av på pappret.)

  4
  Färdig

  Grädda i ugn, 150°C (eller 130°C i varmluftsugn), ca 15 minuter.
  (Red.anm. Jag hade två plåtar samtidigt i varmluftsugn som jag efter 10 minuter bytte plats på så att de skulle gräddas jämnt. Det tog ca 30 minuter för att få bottnarna torra, såsom med marängbotten)

  5
  Färdig

  Lossa bottnarna från papperet med vass kniv när de är varma. Låt dem kallna på plåten.

  6
  Färdig

  Smält blockchokladen i en skål täckt med folie i vattenbad.
  (Red. anm. Koka upp ca 5 cm vatten i en kastrull, ställ en djup tallrik över med chokladen i. Försök att ha chokladen jämnt fördelad, för då smälter det snabbare.)

  7
  Färdig

  Pensla bottnarna med chokladen och häll upp resten på bakplåtspapper för att stelna. Skär chokladen i fyrkantiga bitar.
  (Red. anm. Här valde jag att göra chokladlöv i stället. Svarta vinbärslöv fungerar bäst. När du väljer löv, se till att det inte är giftigt. Tvätta och torka löven, pensla 1-2 mm med smält choklad, lägg på bakplåtspapper och ställ kallt. Pilla försiktigt bort löven.
  För "skogen" på tårtans sida: ta en gaffel och rita med den smälta chokladen sträck på bakplåtspapper. Om du väljer att ha både mörk och ljus choklad kan du ha den mörka under. Dra med gaffeln "grenar" mellan stammarna. Försök att uppskatta tårtans höjd och omkrets för att veta hur mycket chokladskog du behöver. Ställ kallt.)

  8
  Färdig

  Vispa grädden till hårt skum och smaksätt grädden med vanillinsocker.
  (Red. anm. Jag brukar ha två teskedar socker i grädden innan jag börjar vispa).

  9
  Färdig

  Lägg samman bottnarna med grädde emellan. Garnera tårtan med grädde och chokladbitarna.

  10
  Färdig

  Tårtan har begränsad hållbarhet eftersom grädden gör att de frasiga bottnarna mjuknar. I receptet står det att tårtan går att frysas ner som en glasstårta.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Svampstuvning med bacon, lök och färska örter
  nästa
  Sherry-kobbel, en elegant grön drink från 1800-talet
  föregående
  Svampstuvning med bacon, lök och färska örter
  nästa
  Sherry-kobbel, en elegant grön drink från 1800-talet
  Be the first to write a review

  Add Your Comment