Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
330 g vetemjöl
150 g smör
125 g farinsocker
1 ägg, lättvispad
rivet skal av 1 citron
salt
några msk skorpmjöl
500 g fasta, syrliga äpplen
ungefär 50 g socker
kanel
några msk aprikosmarmelad
Klassisk Äppeltårta med Rutnät

Klassisk Äppeltårta med Rutnät

Klassisk holländsk äppeltårta.

En saftig tårta med ett klassiskt rutnät av deg. Riven citronskal och brun farin i degen gör den oemotståndlig. Ät och njut!

  • 175 gr celcius
  • Räcker till 8
  • Medium

Ingredienser

Om detta recept

Share

En klassisk äppeltårta med ett rutnät av deg är en caféklassiker i Holland. Varje familj har sitt eget recept och det här receptet kommer från just min familj! Rivet citronskal, brun farin och kanel gör denna tårta helt oemotståndlig!

Receptets historia

Min far är holländare och jag är uppväxt i den idylliska småstaden Bergen, som ligger tre mil norr om Amsterdam. Hemma har vi diskuterat varför vi i vår familj kallar det för Moeders Appeltaart. Min farmor, Pietronella Meijer, kallades Moeder (Mor), men min faster menar att det var grannen tante Eefs recept, som hade den från en kokbok. Jaha, ibland är det svårt att spåra historien om ett recept.

Pietronella Meijer som bodde större delen av sitt liv i Bergen i Nederländerna
Min farmor Pietronella Meijer, som kallades Moeder (Mor). Hon älskade katter och, som bilden visar, kaniner.

En modern kvinna

Min farmor var inte som andra mödrar på 1950-talet. Hon var lärarinna i stenografi och under Andra världskriget var hon tillsammans med min farfar aktiv i motståndsrörelsen. Hon var en duktig sångerska, men hennes spirande  operakarriär tog ett abrupt slut när rösten påverkades av sjukdomen Struma. Hemmet kunde ibland vara dammigt, för istället tog min farmor tid för samtal med sina barn och deras vänner. Ett klokt val, tycker jag, och bra att komma ihåg när jag försöker få livspusslet att gå ihop. Tiden tillsammans är det viktigaste.

Det hände att mina farföräldrar köpte en Mars eller Snickers, och skar den i bitar för att njuta av till en kopp kaffe. Detta för att plånboken stundtals var mager. Men kanske man behöver inte mer än en munsbit av choklad till kaffet?

 

Klassisk äppeltårta med rutnär Recept
Äppeltårta äts i Holland året runt, men passar kanske allra bäst på hösten, bakad på äpplen från egen trädgård, eller närproducerade äpplen.

 

Äppeltårta med Salnecke slott i bakgrunden
Denna äppeltårta bakade jag när vi bodde i en flygel på Salnecke slott i Uppland. Tårtan bakas efter ett släktrecept och bakas med jämna mellanrum.

Tips:

  • Riv mandelmassa och lägg det mellan lagren av äpplen.
  • Om du har bråttom, kan du blanda äppelskivorna med socker och kanel i en bunke och lägga direkt i den med deg klädda tårtformen. Se till att det blir ett jämnt lager.
  • Viktigt att komma ihåg är att trycka ut degen tunt där botten och kanten av springformen möts. Det blir lätt för tjockt just där. För tunt är inte heller bra, för tårtan ska hålla ihop.
  • Om du känner dig osäker på om du kan flytta tårtan från springformens botten till tårtfatet, så kan du klämma bakplåtspapper i botten på formen. När tårtan är färdig, flyttar du tårtan, med bakplåtspappret kvar, till tårtfatet. Där kan du klippa bort överflödigt papper.
  • Norpa gärna av degen och provsmaka. Just denna deg är extra god!

Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Iste.

Ökensandskakor, drömmar eller kameltår. Kärt barn har många namn.

 

Nasi goreng, en rätt med koloniala anor.

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

Steg

1
Färdig

Sätt ugnen på 175 grader.

2
Färdig

Blanda smör, brun farin, vetemjöletdet rivna citronskalet, sockret och salt till en smidig deg. Ta två tredjedelar av degen och tryck ut det i en smord springform som har en diameterpå 20 cm.

3
Färdig

Strö ströbröd i botten på den degbeklädda formen.
Lägg klyftorna i ett jämt lager i formen och strö över socker och kanel. Upprepa detta i flera lager.

4
Färdig

Kavla ut den resterade degen och skär remsor som kan läggas på tårtan. Lägg hälften av remsorna jämsides på tårtan, och lägg den andra hälften ovanpå detta så att det skapas ett rutmönster.

På bilden är tårtan färdiggräddad, men här ser du hur rutmönstret ser ut.

5
Färdig

Pensla degen med resten av det lättuppvispade ägget. Klicka ut aprikosmarmeladen mellan rutorna.

6
Färdig

Grädda i mitten av ugnen mellan 40-50 minuter tills tårtan är gyllene.

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

föregående
Räkor Toast Skagen, Fritz specialare
nästa
Inlagda Ingefärspäron
föregående
Räkor Toast Skagen, Fritz specialare
nästa
Inlagda Ingefärspäron

4 Comments Hide Comments

Det här gick inte så bra! Står ingenstans i receptet när man ska lägga i salt/mjöl.
Jag som amatör bagare kan nu slänga allt 😞

Tack för din kommentar! Jag hade helt missat det. Mjölet ska tillsättas i början när man ska göra degen. Det har jag ändrat på nu i receptbeskrivningen. Jag hoppas att du vill he detta recept en andra chans!

[…] Mors äppeltårta har både rivet citronskal och brun farin i degen vilket gör den helt oemotståndligt. Finska kakan eller Kanelkaka. Kärt barn har många namn. En saftig och härlig kaka! Ellas kaka har bakats av många studenter och är vansinnigt gott. Men vad har kakan för koppling till studentområdet Jerum i Stockholm? Läs mer i receptlänken! […]

Add Your Comment