Knäckspån

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

1 dl havregryn
1 dl socker
1 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3/4 dl smält smör
1/4 dl sirap
1/4 dl grädde

Knäckspån

    Cuisine:

    Lättlagade kakor som blir spröda och knäckiga och alldeles för farligt goda.

    • Easy

    Ingredients

    Directions

    Share

    Jag köpte boken Nytt på kakfatet, tryckt 1953, på en loppis under studenttiden i Lund. Min förkärlek för gamla kokböcker hade väckts, och jag tyckte det var roligt att prova de olika recepten.

    Knäckspån tyckte jag var överraskande lätt att laga, och det blir så vansinnigt gott!

    Vår katt Molly hade brutit reglerna och satt sig på bordet. Men klart att hon blir fin som bakgrunds-katt-modell? Längst ner i receptet står det att man kan lägga smörkräm mellan två kakor. Eftersom kakorna är som westernkakor fulla med skotthål, så kryper smörkrämen fram som maskar. Det ser ut ungefär så här:

    Jag kan rekommendera dessa kakorna varmt. Knäckiga är dem, och jag har sällan haft kakor som försvinner så fort från kakburken som dessa!

    Steps

    1
    Done

    Blanda samman de torra ingredienserna och häll sedan på det smälta smöret, sirapen och grädden.

    2
    Done

    Lägg smeten i små klickar på mycket väl smord plåt. (Red. anm. Bakplåtspapper fungerar bra.)

    3
    Done

    Grädda kakorna i varm ugn (225˚) tills det är vackert ljusbruna. (Red. anm. Det går otroligt fort! Passa kakorna!)

    4
    Done

    Låt dem svalna, lossa dem och böj dem över en käpp. Man kan också låta kakorna kallna utbredda och därefter lägga ihop två och två med smörkräm emellan.
    Till fyllningen rör man 2 msk smör och 4 msk florsocker tills krämen blir smidig. (Red anm. Använd elvisp.)

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    previous
    Fisk med kaviartäcke
    next
    Kyckling stekt i ugn från Prinsessornas kokbok
    previous
    Fisk med kaviartäcke
    next
    Kyckling stekt i ugn från Prinsessornas kokbok

    Add Your Comment