1 0
Knäckspån

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

1 dl havregryn
1 dl socker
1 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3/4 dl smält smör
1/4 dl sirap
1/4 dl grädde

Knäckspån

    Cuisine:

    Lättlagade kakor som blir spröda, knäckiga och farligt goda.

    • 225˚C
    • Easy

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Knäckspån heter inte för inte knäckspån, knäckiga och härliga som de är! På ett kick har man rört ihop smeten, och kakorna gräddas fort, vilket är visserligen bra om man inte har så mycket tid, men man får passa dem så att de inte bränns vid!

    Knäckspån liknar spröda höstlöv – fast är goda att äta året runt!

    Under studenttiden i Lund på slutet av 1990-talet, köpte jag boken “Nytt på kakfatet” som kom ut 1953. Min kärlek för gamla kokböcker hade väckts, och jag tyckte det var väldigt roligt att prova de olika recepten.

    Knäckspån tyckte jag var överraskande lätt att laga, och det blir så vansinnigt gott!

    Vår katt Molly hade brutit reglerna och satt sig på bordet. Men klart att hon blir fin som bakgrunds-katt-modell? I Nytt på kakfatet står det längst ner i receptbeskrivningen att man kan lägga smörkräm mellan två knäckspån. Eftersom kakorna är som westernkakor fulla med skotthål, så kryper smörkrämen fram som maskar. Det ser ut ungefär så här:

    Jag kan rekommendera dessa kakorna varmt. Knäckiga som de är, har jag sällan haft kakor som försvinner så fort från kakburken som dessa!

    Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

     

    Äppelbakelser är söta små bakelser som man kan dekorera på olika sätt. Eller ha de släta!

     

    Butter Chicken är ett recept man vill göra om och om igen! Mustiga, kryddiga smaker och enklare att laga än man skulle tro.

     

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Steg

    1
    Färdig

    Blanda samman de torra ingredienserna och häll sedan på det smälta smöret, sirapen och grädden.

    2
    Färdig

    Lägg smeten i små klickar på mycket väl smord plåt. (Red. anm. Bakplåtspapper fungerar bra.)

    3
    Färdig

    Grädda kakorna i varm ugn (225˚) tills det är vackert ljusbruna. (Red. anm. Det går otroligt fort! Passa kakorna!)

    4
    Färdig

    Låt dem svalna, lossa dem och böj dem över en käpp. Man kan också låta kakorna kallna utbredda och därefter lägga ihop två och två med smörkräm emellan.
    Till fyllningen rör man 2 msk smör och 4 msk florsocker tills krämen blir smidig. (Red anm. Använd elvisp.)

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    föregående
    Moussaka på svenska – originalreceptet
    nästa
    Mormors äppelkompott
    föregående
    Moussaka på svenska – originalreceptet
    nästa
    Mormors äppelkompott

    Add Your Comment