0 0
Körsbärslikör – godaste receptet

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Körsbär
Rom
Sockerlag - se receptbeskrivning

Körsbärslikör – godaste receptet

  Cuisine:

  Den här vackra, mörkröda likören smakar mycket körsbär med toner av bittermandel. Fantastiskt gott!

  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Den här körsbärslikören är enkelt att göra och har härliga djupa toner av bittermandel. Körsbärslikör kan drickas som det är, eller användas i bak och desserter. Den håller läääänge!

  Ett 1800-tals recept

  Rom är en av ingredienserna, vilket ger den här likören en extra god smak. Det är därför receptnamnet blev just Körsbärslikör – godaste receptet! Det här receptet kommer från Dr. Charles Emil Hagdahls kokbok från 1879. Det är överraskande många recept från 1800-talets andra hälft som är lika användbara då som nu. I boken står den under namnet Nalivka Finsk dryck, där Dr. Hagdahl skriver att hjortron, smultron och hallon kan användas istället för körsbär.

  Tips:

  • Körsbärslikör är gott att servera efter maten, precis som den är.
  • Blanda lite körsbärslikör i vispad grädde. Den kan användas som fyllning i tårta eller som tillbehör. Vispa grädden först och blanda ner likören efteråt.
  • Tårtbotten kan göras extra saftiga och får god smak när man skedar körsbärslikör. Vänd bottnen upp och ner när du gör detta. Speciellt god med chokladbotten.
  • För vuxna är det gott att ringla körsbärslikören över glass.
  • Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

   

  Klassisk rabarbersaft recept
  Klassisk rabarbersaft. Hemligheten bakom den fantastiskt vackra färgen hittar du i receptet!

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Barnens receptkedja är ett projekt skapad av Smakminnen. Här får elever som går hemkunskapsundervisning baka kakor efter egna gamla recept och lära sig om mathistoria. Alla skolor är välkomna att delta! Gratis läromedel och all information hittar du här på sidan under menyn Barnens receptkedja.

   

  Steg

  1
  Färdig

  Originalrecept - modern text med tips följer längre ner.

  Nalivka, finsk dryck.
  Hjorton, rom, sockerlag (red. anm. i slutet nämns körsbär)
  Bären lägges i buteljer och öfvergjutes med så mycket rom, att det står öfver dem. Buteljerna korkas och ombindas väl, ställas i solen eller på annan varm plats på några dagar, hvarefter saften filtreras; bären kramas och saften filtreras å nyo jemte rommen genom sugpapper, blandas med lika mycket het sockerlag, öses tills det kallnar och filtreras åter genom sugpapper. Den färdiga drycken bör blifva alldeles klar. På samma sätt beredas Smultronlikör, Hallonlikör och Körbärslikör.

  2
  Färdig

  Modern beskrivning - steg för steg

  Lägg körsbären i en flaska/flaskor. Använd flaskor som du sedan kan försluta. Dessa flaskor används inte för slutresultatet. Du behöver inte kärna ur körsbären. Häll på rom tills det täcker körsbären.

  3
  Färdig

  Förslut flaskan/flaskor och ställ på ett varmt ställe, till exempel i solen. Låt flaskan stå i några dagar.

  4
  Färdig

  Häll blandningen genom en saftsil. Krama ur körsbären och sila även detta genom saftsilen.

  5
  Färdig

  Dr. Hagdahl skriver om läskpapper, vilket fortfarande går att få tag i, men jag använde mig av kaffefilter. Häll blandningen genom ett kaffefilter.

  6
  Färdig

  Blanda till en sockerlag: ta lika många dl vatten som socker (t.ex. 5 dl socker och 5 dl vatten) och värm upp och rör tills sockret löst sig.
  Ta lika mycket varm sockerlag som körsbärs-romblandning och blanda dessa två.
  Här vet jag inte om det har betydelse om sockerlagen är varm eller kall.

  7
  Färdig

  Dr. Hagdahl skriver att man ska ösa likören tills det kallnar, för att till sist återigen köra den genom läskpapper. Detta för att få den alldeles klar.
  Jag körde blandningen återigen genom kaffefilter, och jag tror att det var på grund av sockerlagen att det tog många kaffefilter och en hel del tålamod för att få allt att rinna igenom. Resultatet blev en klar och fin likör, precis som receptet beskriver.
  Om man inte har tålamodet så kanske det går fortare med en saftsil?

  8
  Färdig

  Receptet beskriver inte hur likören ska förvaras, men jag har den i en likörflaska i kylen. Den går säkert också att förvara i rumstemperatur, eftersom den innehåller så mycket socker och en del alkohol.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Eton mess – en rörig marängsviss på brittisk vis
  nästa
  Chili con carne – en värmande vardagsrätt
  föregående
  Eton mess – en rörig marängsviss på brittisk vis
  nästa
  Chili con carne – en värmande vardagsrätt
  5 based on 1 reviews

  2 Comments Hide Comments

  Add Your Comment