0 0
Krämig tagliatelle med rökt lax och spenat

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
Mängden nedan är förslag, ta gärna mer eller mindre, såsom du tycker passar bäst!
tagliatella, 500 gr färsk, eller 300 gr torkad
spenat, färsk eller fryst, 400 gr
1 vitlöksklyfta
kallrökt lax, 150-200 gr
tomater, 2 stora eller ca 300 gr små
crème fraiche, ca 2 dl eller färskost, tex philadelphia
citron (valfritt)
salt & peppar

Krämig tagliatelle med rökt lax och spenat

    Festlig snabbmat som med fördel serveras ljummen.

    • Räcker till 4
    • Easy

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    En snabb rätt som är fräsch och smakar somrigt. Med kylklampar i en kylväska passar detta utmärkt som en festlig picknick på resan!

    Det var någon gång på 1990-talet att min pappa och jag reste mellan Holland och Sverige. Som vissa av er vet är jag och min syster uppväxt i Holland med min far som är holländare och min mamma som är från Skåne. Vi reste alltid minst tre gånger per år mellan Holland och Sverige för att hälsa på släkten.

    Jag var i övre tonåren när jag läste det här receptet någonstans och gjorde i ordning den för att ta med på resan. Eftersom det är rökt lax i rätten är det oerhört viktigt att ha maten i en kylväska med kylklampar i, i fall den tas med på picknick.

    Det här receptet bjuder verkligen in för att sätta sin egen prägel på rätten.

    Några förslag:

    • rostade pinjenötter
    • apelsinbitar, eller persika
    • stekta champignoner
    • grön sparris, hastigt stekt i olivolja, skuren i bitar

    Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

    Klassisk rabarbersaft recept
    Klassisk rabarbersaft. Hemligheten bakom den förbaskade vackra färgen hittar du i receptet!

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Barnens receptkedja är ett projekt skapad av Smakminnen. Här får elever som går hemkunskapsundervisning baka kakor efter egna gamla recept och lära sig om mathistoria. Alla skolor är välkomna att delta! Gratis läromedel och all information hittar du här på sidan under menyn Barnens receptkedja.

    Steg

    1
    Färdig

    Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.

    2
    Färdig

    Fräs spenaten hastigt tillsammans med en pressad vitlöksklyfta i olivolja. Jag har testat med både färsk och fryst spenat, och båda fungerar bra att fräsa. Salta och peppra lätt och ställ åt sidan.
    I fall du använder fryst spenat, se till att tina den en bra stund innan, och häll av den överflödiga vätskan.

    3
    Färdig

    Skär tomaterna i bitar och skär den rökta laxen i remsor.

    4
    Färdig

    Blanda den kokta tagliatellen med crème fraiche (eller färskost), spenat, tomat och rökt lax. Vänd försiktigt så att laxen inte går sönder.

    5
    Färdig

    Servera med en citronklyfta.
    Om du väljer att ha denna rätt med på picknick eller på resa, se till att förvara den i en kylväska med kylklumpar.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

    föregående
    Smörstekt sockerkaka med glass
    nästa
    Smultroninläggning – smultronsylt utan kokning
    föregående
    Smörstekt sockerkaka med glass
    nästa
    Smultroninläggning – smultronsylt utan kokning

    Add Your Comment