Kristidskubbar

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

300 gr vetemjöl
60 gr margarin
75 gr socker
2 tsk eller 8-10 gr hjorthornssalt
1 3/4 - 2 dl god mjölk
några droppar äggfärg (gul hushållsfärg)
1-2 droppar bittermandelolja eller efter smak

Kristidskubbar

    Cuisine:

    Smaka på historien! Dessa kakor är överraskande goda!

    • Easy

    Ingredients

    Directions

    Share

    SMP-ägg, sötningsmedel, fisk, kanin och ransoneringskuponger. Ja, svenskarnas menyer fick anpassas under åren då andra världskriget härjade, åren som i Sverige även kallades för kristiden. I Margaretas kokbok finns flera krisrecept och ett av dem är Kristidskubbar.

    Sverige var inte lika hårt drabbat som många andra länder, men vardagslivet i de svenska hemmen var starkt påverkat av andra världskriget. Under den perioden tog Sverige emot omkring 70 000 barn från Finland som skulle bo hos familjer för att komma bort från krig och få mat. 2009 skrev jag ett reportage för Enköpings-Posten om ett av dessa barn, Saini Johansson. Tillsammans besökte vi den lilla gården där hon som femårigt krigsbarn bodde under ett år. Hennes värdfamilj hette familjen Hofberg, och numera bor Margot Johansson på gården. Saini Johansson kallar föräldrarna i familjen Hofberg för mamma och pappa.

    – Jag minns att mamma gav gammalt vitt bröd till grisarna. Hon såg hur jag tittade, då gav hon mig här vid diskbänken färskt vitt bröd, berättar Saini Johansson med tårar i ögonen.

    Trots tryggheten och maten som hon fick är Saini Johansson övertygad om en sak:

    – Man får aldrig skilja ett barn från sin mor och sina syskon.

    Ransoneringskuponger och kreativa husmödrar skapade nya matsedlar där fisk och potatis fick en alltmer dominerande plats. Det fanns ingen ransonering på fisk, vilket märks i Margaretas kokbok. På en del orter i Sverige fanns Hushållsskolan Margareta som har publicerat flera kokböcker. Bland dem finns en bok från 1942 med ”350 recept jämte råd och anvisningar om god och billig mat i kristid”.

    Här finns recept på krissmör och en hel del vegetariska recept. Längst bak i boken finns menyförslag för de olika årstiderna, där minst en tredjedel av luncher och middagar bestod av fisk. Brist på livsmedel gjorde att man letade efter ersättningar, och det sägs att det fanns ett 60-tal ersättningsmedel för ägg och 155 olika typer av ersättningsmedel för kaffe. Visserligen fanns äkta kaffe på ransoneringskuponer: ½ kg kaffe per 15 veckor. Den Margaretas kokbok som jag har är tryckt 1945, och första sidan bådar hopp om krigets slut och bättre tider: en stor annons med texten ”Snart kommer Lundgrens äkta Imperial Thé åter i marknaden”.

     

     

     

     

     

     

     

    Steps

    1
    Done

    Beredning:
    Mjöl, socker och hjorthornssalt blandas.

    2
    Done

    Margarinet som bör vara fast, smulas sönder med fingertopparna i den torra blandningen, varefter mjölken, svagt gulfärgad, samt mandeloljan tillsättas.

    3
    Done

    Degen arbetas hastigt tillsammans och rullas ut till en längd, som bör vara omkr. 3 cm tjock. Den penslas med vatten och beströs med pärlsocker. 5 cm. Långa bitar skäras av och ställas på smord plåt.

    4
    Done

    Kubbarna gräddas i ganska varm ugn (200 grader) omkr. 15–20 minuter.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    previous
    Vardagsefterrätt från Det var godare förr
    next
    Chokladkaka II från Det var godare förr
    previous
    Vardagsefterrätt från Det var godare förr
    next
    Chokladkaka II från Det var godare förr

    Add Your Comment