Ingredienser
-
6-7 gödda kycklingar
-
1½-2 tsk salt
-
6-7 små, tunna späckskivor
-
5-6 msk smör
Om detta recept
Vilken kyckling! Denna kyckling är baconinlindad och resultatet är att den är saftig och får en fantastisk rökig sälta. Prinsessorna kallar detta recept helt enkelt för Kyckling stekt i ugn, men den borde ha några superlativ i receptnamnet tycker jag.
Det är många gamla recept håller än idag, och så pass att man vill göra om dem många gånger om. Det finns två serveringsförslag och jag gjorde den första. Jag tror att skinnet ska vara kvar, efter att ha tagit bort baconlagret, och resultatet är att skinnet är blek, ojämn och osnygg efter att ha varit skyddat under baconet. Men…just detta passar kanske till Halloween?

Detta recept lagade jag en vacker sommardag för mina föräldrar och familjen i Lilletofta – torpet i Skåne. Alla bara älskade den saftiga kycklingen som hade fått en härlig sälta och rökig smak av baconet.
Något som jag inte har undersökt närmare är hur stora hönsen var förr. Någon som vet? Jag tog två kycklingar, men receptet nedan är enligt original. Såsen serverade jag vid sidan om, men den ska enligt receptet slås över kycklingen.
Källa: Prinsessornas kokbok Husmanskost och helgdagsmat av Jenny Åkerström-Söderström. Albert Bonniers förlag 1952.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Fritz Skagenröra, Nasi goreng och Iste.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Gör i ordning kycklingarna på vanligt sätt. Skölj dem hastigt och torka dem på ren duk både in- och utvändigt. Gnid dem inuti med litet salt och några citronskivor. |
2
Färdig
|
Sy upp dem och lägg en späckskiva över bröstet och bind fast den. Se späckning och uppsättning av fågel. Bildtext i boken till bilden: Skall fågeln stekas i ugn eller på spett läggs späckskivan ovanpå skinnet över bröstet och binds fast med 3-4 bindningar, se bilden. Detta görs då fågeln är uppsatt. (Red. anm. Uppsättning av fågeln enligt boken:) |
3
Färdig
|
|
4
Färdig
|
Lägg dem med bröstet uppåt i en liten, tjock långpanna. Lägg smörklickar ovanpå kycklingarna och resten i pannan. Ställ in den i riktigt varm ugn. |
5
Färdig
|
Ös kycklingarna var 8-10 minut med smöret i pannan, som ej får vara för sparsamt tilltaget. Späd ej med någon vätska, tillsätt hellre mera smör. |
6
Färdig
|
Uppläggning: Ta bort snörena och späcket. Skär kycklingarna mitt ítu på längden. Klipp bort den del av ryggbenet, som ligger ytligt, med en fågelsax. Lägg de ituskurna kycklingarnai rad tätt intill varandra på ett varmt fat. Garnera med ett par salladsblad. |