0 0
Kyckling stekt i ugn från Prinsessornas kokbok

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
6-7 gödda kycklingar
1½-2 tsk salt
6-7 små, tunna späckskivor
5-6 msk smör

Kyckling stekt i ugn från Prinsessornas kokbok

Lite pysslig recept, men väl värd mödan!

    Cuisine:

    En fantastisk saftig kyckling som har fin sälta och rökig smak.

    • 200˚C
    • Räcker till 12
    • Medium

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Vilken kyckling! Denna kyckling är baconinlindad och resultatet är att den är saftig och får en fantastisk rökig sälta. Prinsessorna kallar detta recept helt enkelt för Kyckling stekt i ugn, men den borde ha några superlativ i receptnamnet tycker jag.

    Det är många gamla recept håller än idag, och så pass att man vill göra om dem många gånger om. Det finns två serveringsförslag och jag gjorde den första. Jag tror att skinnet ska vara kvar, efter att ha tagit bort baconlagret, och resultatet är att skinnet är blek, ojämn och osnygg efter att ha varit skyddat under baconet. Men…just detta passar kanske till Halloween?

    Baconinlindad kyckling recept Prinsessornas kokbok
    En riktig god kyckling som får en härlig sälta av baconet. Men….i receptet ska bacon efter gräddningen tas bort, och det som även behöver tas bort är skinnet. För den blir inte vacker av att ligga gömd under ett täcke av bacon. Detta hade jag glömt!

    Detta recept lagade jag en vacker sommardag för mina föräldrar och familjen i Lilletofta – torpet i Skåne. Alla bara älskade den saftiga kycklingen som hade fått en härlig sälta och rökig smak av baconet.

    Något som jag inte har undersökt närmare är hur stora hönsen var förr. Någon som vet? Jag tog två kycklingar, men receptet nedan är enligt original. Såsen serverade jag vid sidan om, men den ska enligt receptet slås över kycklingen.

    Källa: Prinsessornas kokbok Husmanskost och helgdagsmat av Jenny Åkerström-Söderström. Albert Bonniers förlag 1952.

    Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Fritz SkagenröraNasi goreng och Iste.

    Ökensandskakor, drömmar eller kameltår. Kärt barn har många namn.

     

    Nasi goreng, en rätt med koloniala anor.

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Steg

    1
    Färdig

    Gör i ordning kycklingarna på vanligt sätt. Skölj dem hastigt och torka dem på ren duk både in- och utvändigt. Gnid dem inuti med litet salt och några citronskivor.

    2
    Färdig

    Sy upp dem och lägg en späckskiva över bröstet och bind fast den. Se späckning och uppsättning av fågel.
    (Red. anm. Jag tog baconskivor och bomullssnöre för att hålla baconet på plats. Jo, och bacon blev det istället för späck. När bacon steks i ugnen kan jag tänka mig att den lätt krullar upp, och då hjälper snöret att hålla den på plats.)
    (Red. anm. texten för Späckning av fågel:)
    De flesta fåglar utom gäss och ankor späckas för att köttet skall bli saftigare. I synnerhet är det viktigt att späcka vilfåglar, då deras kött i allmänhet är magert och blir torrt under stekningen.
    En mindre fågel som skall stekas i gryta späckas bäst genom att man försiktigt lossar skinnet från bröstköttet Detta går lättast med fingrarna. En obetydligt saltad tunn späckskiva förs in över bröstet (således mellan köttet och skinnet), varefter späckskivan (med den saltade skivan mot köttet) binds fast med ett par bindningar och fågeln sys upp, se bilden.

    Bildtext i boken till bilden:
    Fågeln späckas antingen genom att man binder fast späckskivorna ovanpå t.v. eller genom att man försiktigt lossar bröstskinner och för in späckskivan mellan skinnet och köttet.

    Skall fågeln stekas i ugn eller på spett läggs späckskivan ovanpå skinnet över bröstet och binds fast med 3-4 bindningar, se bilden. Detta görs då fågeln är uppsatt.

    (Red. anm. Uppsättning av fågeln enligt boken:)
    Vrid vingarna i leden så att de kan läggas tätt intill ryggen. Lägg fågeln på rygg, skjut upp låren mot bröstet och tryck dem stadigt mot kroppen. En lång fågelnål med ett stadigt, krympt bomullsgarn sticks genom låren och kroppen. Vänd fågeln. Lägg vingarna mot ryggen och dra ned den bit av halsskinnet som lämnats kvar för att täcka hålet vid halsen. För nålen genom vingarna, halsskinnet och ryggskinnet. Dra till garnet så att fågelbröstet höjer sig och knyt ihop garnet, se bilden.
    På en stor fågel är det säkrast att göra två bindningar: en bindning vid låren och en vid vingarna.

    3
    Färdig

    Red anm. Så här blev min späckning:

    4
    Färdig

    Lägg dem med bröstet uppåt i en liten, tjock långpanna. Lägg smörklickar ovanpå kycklingarna och resten i pannan. Ställ in den i riktigt varm ugn.

    5
    Färdig

    Ös kycklingarna var 8-10 minut med smöret i pannan, som ej får vara för sparsamt tilltaget. Späd ej med någon vätska, tillsätt hellre mera smör.
    Efter 20-30 min. beroende på ugnsvärmen och kycklingarnas storlek är de färdiga. (Red. anm. dagens kycklingar tar mellan 50-60 minuter att bli färdiga.)
    Pröva dem med en fågelnål och ta ut dem just då den vid sticket utsipprande köttsaften blir ofärgad. Är fåglarna för litet stekta, blir köttet segt och har ej någon smak. För mycket stekta blir de torra.

    6
    Färdig

    Uppläggning: Ta bort snörena och späcket. Skär kycklingarna mitt ítu på längden. Klipp bort den del av ryggbenet, som ligger ytligt, med en fågelsax. Lägg de ituskurna kycklingarnai rad tätt intill varandra på ett varmt fat. Garnera med ett par salladsblad.
    Kycklingarna som befriats från skinnet och skurits itu kan också läggas i en väl uppvärmd fågelpanna eller någon annan trevlig kastrull. Vispa ur stekskyn i pannan med ett par msk buljong (använd en liten mjuk björk-visp!) och häll den osilade skyn över fågeln. Grönsallad och små råstekta potatisar serveras särskilt.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

    föregående
    Fisk med kaviartäcke
    nästa
    Torkade Trattkantareller
    föregående
    Fisk med kaviartäcke
    nästa
    Torkade Trattkantareller
    Be the first to write a review

    Add Your Comment