0 0
Löksoppa – Folkestorp

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
Löksoppa:
1 gul lök
smör
socker, lite grand
mjöl
grönsaksbuljong
sherry
Smörbollar:
hårdkokta äggulor
smör

Löksoppa – Folkestorp

    Cuisine:

    En mustig soppa som tack vare en skvätt sherry påminner om oxsvanssoppa. Smörbollarna i soppan är överraskande goda!

    • Räcker till 2
    • Easy

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    En mustig soppa som överraskar i all sin enkelhet. Receptet finns i min mormors bok med släktrecept, med anteckningen att den kommer från Gerda och Richard Weibull som förmodligen bodde i Folkestorp, eftersom namnet på soppan heter så.

    Jag har inget minne av denna löksoppa, men desto roligare var det att testa den. Den påminde om oxsvanssoppa, förmodligen tack vare sherryn som lyfter soppan till helt nya höjder. Smörbollarna överraskade också. Jag vet inte hur många smörbollar som bör serveras i en soppa, men jag tog tre stycken och upplevde det som lagom.

     

     

    Receptet är typiskt ett “på-en-höft-recept” – därför finns det inga exakta mått. Men! Räds inte, för även sådana recept fungerar alldeles utmärkta!

    Förresten – visst är det svårt att få brun mat att se vacker och aptitlig ut på bild? Här får jag erkänna att jag i stunden endast hade min mobiltelefon för att ta en bild med.

     

    Steg

    1
    Färdig

    En lök skäres i skivor, brynes i smör och litet socker. Fräses sedan samman med mjöl, därpå buljong och allt får koka upp som till en tjock sås.

    2
    Färdig

    Lite vin (Sherry) i soppskålen när den skall serveras. Den tjocka såsen silas i buljongen.

    Red. anm. Jag gjorde som i steg 1 men silade inte den tjocka såsen såsom det står här. Jag tillsatt tillräckligt med buljong så att det blev en soppa som inte var alltför tjock.

    3
    Färdig

    Smörkulor: hårdkokta äggulor (10 min) rives väl sönder däri smör. 1 msk smör till varje gula.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    föregående
    Kokoskakor
    nästa
    Krassesmörgås
    föregående
    Kokoskakor
    nästa
    Krassesmörgås

    Add Your Comment