Ingredienser
-
Löksoppa:
-
1 gul lök
-
smör
-
socker, lite grand
-
mjöl
-
grönsaksbuljong
-
sherry
-
-
Smörbollar:
-
hårdkokta äggulor
-
smör
Om detta recept
En mustig soppa som överraskar i all sin enkelhet. Receptet finns i min mormors bok med släktrecept, med anteckningen att den kommer från Gerda och Richard Weibull som förmodligen bodde i Folkestorp, eftersom namnet på soppan heter så.
Jag har inget minne av denna löksoppa, men desto roligare var det att testa den. Den påminde om oxsvanssoppa, förmodligen tack vare sherryn som lyfter soppan till helt nya höjder. Smörbollarna överraskade också. Jag vet inte hur många smörbollar som bör serveras i en soppa, men jag tog tre stycken och upplevde det som lagom.
Receptet är typiskt ett “på-en-höft-recept” – därför finns det inga exakta mått. Men! Räds inte, för även sådana recept fungerar alldeles utmärkta!
Förresten – visst är det svårt att få brun mat att se vacker och aptitlig ut på bild? Här får jag erkänna att jag i stunden endast hade min mobiltelefon för att ta en bild med.
Steg
1
Färdig
|
En lök skäres i skivor, brynes i smör och litet socker. Fräses sedan samman med mjöl, därpå buljong och allt får koka upp som till en tjock sås. |
2
Färdig
|
Lite vin (Sherry) i soppskålen när den skall serveras. Den tjocka såsen silas i buljongen. Red. anm. Jag gjorde som i steg 1 men silade inte den tjocka såsen såsom det står här. Jag tillsatt tillräckligt med buljong så att det blev en soppa som inte var alltför tjock. |
3
Färdig
|
Smörkulor: hårdkokta äggulor (10 min) rives väl sönder däri smör. 1 msk smör till varje gula. |