Ingredienser
-
150 gr mandel
-
4 bittermandlar
-
150 gr socker
-
150 gr mjöl
-
100 gr skirat smör
Om detta recept
Dessa lyxiga mandelmusslor innehåller mycket mandel. Väldigt mycket mandel! Du bakar enkelt dessa fantastiskt goda mandelmusslor som är både spröda och småsega samtidigt. Ett härligt tuggmotstånd i ljuv harmoni med lättvispad grädde och sylt.
Scrolla ner för att komma till receptbeskrivningen!
En klassisk julkaka
Vad vore kaffet efter julbordet utan mandelmusslor? Det är ett av våra mest klassiska julkakor och många har nog minnen av ett kakfat där det bland annat bjuds mandelmusslor. Under min uppväxt firade vi i stort sett alla jular hos mina morföräldrar på släktgården Spargodt. Jag har härliga minnen av en riktig klassisk jul med dans runt granen, ett dignande julbord (och mycket disk!) och ett hav av julklappar. Här bjöds det såklart också på lyxiga mandelmusslor, i detta fall alltid serverad med svart vinbärssylt.

Historia
I Jan-Öjvind Svahns Mat-Lexikonet står det att läsa att formar till mandelmusslor fanns redan i slutet av 1600-talet och att Cajsa Warg har ett recept på denna goda kaka i sin berömda kokbok.

Receptet fick jag av min mormor Ingrid Nordén, född Weibull. I receptet står det mellan parantes Weibull. Namnet klingar för många nog bekant, det var min mormors farfar som startade Weibulls, som sålde fröer och gjorde vetenskaplig fröförädling. Jag tycker att det känns extra spännande när man vet var receptet har använts. I detta fall på Weibullsholm i Landskrona.


Weibulls mandelmusslor
Detta recept på lyxiga mandelmusslor är från 1800-talet, från tiden då man använde en annan måttenhet än den vi använder oss av idag. Måttreformen till dagens kilogram och litern genomfördes 1889. I detta recept används lod, vilket är 13,3 gram. Men, oroa dig inte. Jag har översatt till dagens viktenhet. Både det gamla och det nyskrivna receptet hittar du nedan i receptbeskrivningen.
Julkaffet
Till julkaffet är det härligt med ett lyxigt kakfat med en härlig variation av kakor att njuta av. Jag har hellre lite färre kakor som varierar än många som alla är av mördeg. Men, det som är viktigast med planeringen av detta är att ha roligt när man bakar och att se fram emot allt det härliga som vankas!
Förslag på julbak här på Smakminnen: Charlottenborgs Chokladbröd, Farmors Saftiga Saffransbullar, Karins Knäck och Upplandskubb.

Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensands-kakor, Nasi goreng och Äppelbakelser.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Originaltext, ny text följer i nästa steg12 lod mandel Smörj formar, "tumma ut", grädda guldgula. Serveras med vispgrädde och sylt i. |
2
Färdig
|
Smält smöret och låt det svalna. Sätt ugnen på 200 grader. |
3
Färdig
|
Skålla mandeln i hett vatten i ca 1 minut. Tryck ut mandeln ut skalen och torka, t.ex. på en handduk. Mal mandeln i en mandelkvarn. |
4
Färdig
|
Rör det avsvalnade smöret tills det vitnar. Blanda i de övriga ingredienserna. Degen blir väldigt smulig, men så ska den vara! |
5
Färdig
|
Smörj formar och tryck ut degen i formarna. Tryck till ordentligt, för degen är rätt smulig. Gör tjockleken lagom - inte för tunna, för då håller de inte, och inte för tjock heller. De ska bli genomgräddade. |
6
Färdig
|
Grädda kakorna i ugnen tills de är guldgula. Det tar ca 8 minuter, men tiden kan variera. |
7
Färdig
|
Servera mandelmusslorna med lättvispad grädde och sylt. |