0 0
Lyxiga Mandelmusslor

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
150 gr mandel
4 bittermandlar
150 gr socker
150 gr mjöl
100 gr skirat smör

Lyxiga Mandelmusslor

  Cuisine:

  Extra goda är dessa mandelmusslor som smakar mycket mandel!

  • 200 grader
  • Räcker till 40
  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Dessa lyxiga mandelmusslor innehåller mycket mandel. Väldigt mycket mandel! Du bakar enkelt dessa fantastiskt goda mandelmusslor som är både spröda och småsega samtidigt. Ett härligt tuggmotstånd i ljuv harmoni med lättvispad grädde och sylt.

  Scrolla ner för att komma till receptbeskrivningen!

  En klassisk julkaka

  Vad vore kaffet efter julbordet utan mandelmusslor? Det är ett av våra mest klassiska julkakor och många har nog minnen av ett kakfat där det bland annat bjuds mandelmusslor. Under min uppväxt firade vi i stort sett alla jular hos mina morföräldrar på släktgården Spargodt. Jag har härliga minnen av en riktig klassisk jul med dans runt granen, ett dignande julbord (och mycket disk!) och ett hav av julklappar. Här bjöds det såklart också på lyxiga mandelmusslor, i detta fall alltid serverad med svart vinbärssylt.

  Släktgården Spargodt
  Släktgården Spargodt i vinterskrud. Julgranar pryder var sida av trappan till stora entrén.

  Historia

  I Jan-Öjvind Svahns Mat-Lexikonet står det att läsa att formar till mandelmusslor fanns redan i slutet av 1600-talet och att Cajsa Warg har ett recept på denna goda kaka i sin berömda kokbok.

  Weibullsholm 1928
  Weibullsholm i Landskrona. Bilden är från 1928. Här har mandelmusslorna med stor sannolikhet bakats och avnjutits för väldigt länge sedan.

  Receptet fick jag av min mormor Ingrid Nordén, född Weibull. I receptet står det mellan parantes Weibull. Namnet klingar för många nog bekant, det var min mormors farfar som startade Weibulls, som sålde fröer och gjorde vetenskaplig fröförädling. Jag tycker att det känns extra spännande när man vet var receptet har använts. I detta fall på Weibullsholm i Landskrona.

  Ingrid Nordén, född Weibull, fotograf Jan Nordén
  Min mormor Ingrid Nordén, precis såsom jag minns henne. Fotograf är min morbror Jan Nordén.

   

  Recept på lyxiga mandelmusslor
  Dessa lyxiga mandelmusslor är efter ett recept från 1800-talet. De innehåller extra mycket mandel och är lättbakade!

  Weibulls mandelmusslor

  Detta recept på lyxiga mandelmusslor är från 1800-talet, från tiden då man använde en annan måttenhet än den vi använder oss av idag. Måttreformen till dagens kilogram och litern genomfördes 1889. I detta recept används lod, vilket är 13,3 gram. Men, oroa dig inte. Jag har översatt till dagens viktenhet. Både det gamla och det nyskrivna receptet hittar du nedan i receptbeskrivningen.

  Julkaffet

  Till julkaffet är det härligt med ett lyxigt kakfat med en härlig variation av kakor att njuta av. Jag har hellre lite färre kakor som varierar än många som alla är av mördeg. Men, det som är viktigast med planeringen av detta är att ha roligt när man bakar och att se fram emot allt det härliga som vankas!

  Förslag på julbak här på Smakminnen: Charlottenborgs Chokladbröd, Farmors Saftiga Saffransbullar, Karins Knäck och Upplandskubb.

  Skurna pepparkakor
  Skurna pepparkakor är farligt goda! Fort går det när man slipper kavla.

   

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensands-kakorNasi goreng och Äppelbakelser.

  Recept på mormors äppelkompott
  Mormors äppelkompott kan användas på olika sätt. Som dessert med en klick grädde, som fyllning i en paj eller till julskinka med en klick senap.
  Snibbar, recept
  Nygräddade snibbar är riktigt gott att ha på julbordet. Receptet kommer från Titti Strömne som driver Glada Fåret i Uppland.

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Steg

  1
  Färdig

  Originaltext, ny text följer i nästa steg

  12 lod mandel
  12 lod socker
  12 lod mjöl
  8 lod skirat smör, som röres tills det vitnar.

  Smörj formar, "tumma ut", grädda guldgula. Serveras med vispgrädde och sylt i.
  Red. anm: 12 lod blir 159,6 gr, men min mormor antecknade 150 gr, och för smöret 100 gr istället för 106,4 gram. Men, eftersom det blir lite mindre av varje ingrediens, så stämmer förhållandena, vilket är det receptet är byggd på.

  2
  Färdig

  Smält smöret och låt det svalna. Sätt ugnen på 200 grader.

  3
  Färdig

  Skålla mandeln i hett vatten i ca 1 minut. Tryck ut mandeln ut skalen och torka, t.ex. på en handduk. Mal mandeln i en mandelkvarn.

  4
  Färdig

  Rör det avsvalnade smöret tills det vitnar. Blanda i de övriga ingredienserna. Degen blir väldigt smulig, men så ska den vara!

  5
  Färdig

  Smörj formar och tryck ut degen i formarna. Tryck till ordentligt, för degen är rätt smulig. Gör tjockleken lagom - inte för tunna, för då håller de inte, och inte för tjock heller. De ska bli genomgräddade.

  6
  Färdig

  Grädda kakorna i ugnen tills de är guldgula. Det tar ca 8 minuter, men tiden kan variera.
  Vänta inte för länge med att vända upp och ner på mandelmusslorna, eftersom de annars fastnar. Använd en grytvante eller handduk, för formarna blir väldigt heta!

  7
  Färdig

  Servera mandelmusslorna med lättvispad grädde och sylt.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Sherry-kobbel, en elegant grön drink från 1800-talet
  nästa
  Saftig chokladkaka med nötter
  föregående
  Sherry-kobbel, en elegant grön drink från 1800-talet
  nästa
  Saftig chokladkaka med nötter
  Be the first to write a review

  Add Your Comment