• Home
 • Kakor
 • Macarons eller makroner med bittermandel
0 0
Macarons eller makroner med bittermandel

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

3 äggvitor
40 gr. bittermandel
125 gr. sötmandel
250 gr. socker

Macarons eller makroner med bittermandel

  Cuisine:

  Väldigt gott att ha i nyponsoppa med sin härliga smak av bittermandel.

  • 150˚C
  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Dessa älskade små mandelbiskvierna kallas antingen macarons, som i Frankrike, eller makroner, det försvenskade namnet som oftare användes förr. Idag känner vi mest till en form av macarons, den där två små kakor läggs ihop med smörkräm emellan. Det finns olika varianter, och jag har provbakad en från Dr. Hagdahls kokboken Kok-konsten som första gången kom ut 1879.

  Från samma kokbok tillagade jag nyponsoppa, och där står det att soppan serveras med vispad grädde och makroner. Lyxigt värre! Det finns en rad olika recept i Dr. Hagdahls kokbok, och jag valde Makroner med bittermandel. Detta då de små mandelbiskvierna man köper i påse för att ha i nyponsoppa har lite bittermandel i sig, vilket är en lyckad smakkombination med nyponsoppa.

  Nyponsoppa med macarons, eller makroner som de även kallas.
  Nyponsoppa med en klick grädde och hembakta makroner.

  Detta recept på makroner ger en fastare smet än den sorten som är populära idag. Eller, det tror jag i alla fall. Jag har inte bakat macarons förut, men sett att man spritsar ut smeten. Det kan man inte med denna smet! Jag valde att mala mandeln själv och inte köpa mandelmjöl. Eftersom jag inte torkade de malda mandlarna i ugn, så gick det inte att sila heller. Men, en fördel med detta är att man får en mera robust och därmed intressant struktur på de små kakorna.

  De går utmärkt att servera såsom man ofta gör med macarons: med smörkräm mellan två kakor.

  Nedan ett steg-för-steg recept med lite tips på vägen!

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Knäckspån, Moussaka på svenska och Rulltårta.

  Mormors äppelkompott är lättlagad och gott att ha till julskinkan eller som fyllning i pajer.

   

  Ett nasi goreng recept som får smaklökarna att jubla!
  Nasi goreng – ett originalrecept från kolonialtiden. Det tar lite tid att laga, men det är inte alls svårt! Mest av allt: det är så himla gott att det är värd tiden man lägger ner i köket.

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Steg

  1
  Färdig

  Nedan är originaltexten. I nästa steg kommer ett steg-för-steg recept på modern svenska med lite tips och förklaringar.
  Hvitorna vispas till hårdt skum; mandeln rifves fin, hvarefter under fortsatt rifning ägghvitskummet och det finstötta sockret tillsättas. Af denna massa läggas på smordt papper små runda plättar, som gräddas gulbruna i svag ugnsvärme.
  Anm. Af denna sats erhålles 425 gr. makroner.

  2
  Färdig

  Sätt ugnen på 150˚ C.
  Välj antingen mandelmjöl eller skålla och riv mandeln själv. Mandelmjöl på bittermandel finns nog inte, men lite essens kan ge smaken av bittermandel. Om du väljer att skala, skålla och riva mandeln själv så gör du så här:
  Skålla mandeln. Detta gör du genom att snabbt koka upp mandeln i vatten för att sedan hälla av det varma vattnet. "Kläm" bort skalen från mandeln. Torka mandeln en kort stund i ugnen, så fastnar det inte i mandelkvarnen. Riv mandel i mandelkvarnen.

  3
  Färdig

  Vispa vitorna till hård skum.
  Tips: använd en metallbunke och häll i en skvätt ättika och lite salt. Låt denna blandning gå runt i hela bunken. Skölj med kallt vatten. Vispa sedan äggvitorna. Först på låg hastighet för att sedan öka hastigheten. Detta för att få fina små bubblor i skummet.

  4
  Färdig

  Tillsätt under fortsatt vispning sockret, lite i taget. Vänd sedan ner mandeln. Massan blir rätt fast.

  5
  Färdig

  Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ta två teskedar och klicka ut små runda plättar, ca 2½ cm i diameter, och platta till med baksidan av en sked.

  6
  Färdig

  Grädda kakorna guldbruna längst ner i ugnen.
  Jag hade mina makroner ca 15 minuter i ugnen. De fick knappt färg men blev genomtorra. Bra att komma ihåg i fall du vill ha de lite sega inuti. Då ska de vara max 10 minuter i ugnen.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Nyponsoppa – höstens c-vitaminbomb
  nästa
  Hutspot – rotmos på holländska
  föregående
  Nyponsoppa – höstens c-vitaminbomb
  nästa
  Hutspot – rotmos på holländska

  Add Your Comment