Makaroni med ost -1903

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
4 kkp (6 dl) bruten makaroni
vatten
2 kkp (3 dl) rifven ost
3 msk smör
2 msk mjöl
3-4 dl grädde
2 msk stötta skorpor (ströbröd)

Makaroni med ost -1903

  Cuisine:

  En krämig pastarätt som mättar och älskas av både stora och små!

  • Serves 6
  • Easy

  Ingredients

  Directions

  Share

  Macaroni and cheese för mina tankar till USA. Matkräsna barn och föräldrar med dubbla jobb som trollar fram denna måltid med hjälp av en förpackning Macaroni and cheese där endast vatten behöver tillsättas.

  Döm min förvåning när jag hittade ett recept som är väldigt lik makaroni och ost från Cajsa Warg i hennes kokbok som gavs ut 1755! Tydligen fanns ett recept från England från samma period.

  Cajsa Wargs recept publiceras inom kort. Här kommer ett recept från Hemmets kokbok från 1903. Förutom att den är tillagad med grädde, så är den väldigt lik såsom rätten tillagas idag.

  Steps

  1
  Done

  Beredning: Makaronerna brytas i 5 cm. långa bitar (red. anm. dagens makaroner behöver inte brytas) och förvällas i kokande och saltadt vatten, hvarefter de tagas upp och få afrinna.
  De lägges därefter ned i en smord, eldfast form, hvarftals med den rifna osten. Af 1 msk. smör, mjölet och grädden göres en sås, (red. anm. såsom man tillagar bechamelsås kan jag tänka mig) som hälles öfver makaronerna.
  Formen öfverströs med stötta skorpor, och det öfriga smöret lägges i flockar ofvanpå. Lådan sättes in i ugn. Då anrättningen har gulbrun färg, tages den ut och serveras.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

  previous
  Snibbar till Julbordet
  next
  Nötkakor
  previous
  Snibbar till Julbordet
  next
  Nötkakor

  Add Your Comment