0 0
Makaroni med ost -1903

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
4 kkp (6 dl) bruten makaroni
vatten
2 kkp (3 dl) rifven ost
3 msk smör
2 msk mjöl
3-4 dl grädde
2 msk stötta skorpor (ströbröd)

Makaroni med ost -1903

    Cuisine:

    En krämig pastarätt som mättar och älskas av både stora och små!

    • 225˚
    • Räcker till 6
    • Easy

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Macaroni and cheese för mina tankar till USA. Matkräsna barn och föräldrar med dubbla jobb som trollar fram denna måltid med hjälp av en förpackning Macaroni and cheese där endast vatten behöver tillsättas.

    Döm min förvåning när jag hittade ett recept som är väldigt lik makaroni och ost från Cajsa Warg i hennes kokbok som gavs ut 1755! Tydligen fanns ett recept från England från samma period.

    Cajsa Wargs recept publiceras inom kort. Här kommer ett recept från Hemmets kokbok från 1903. Förutom att den är tillagad med grädde, så är den väldigt lik såsom rätten tillagas idag.

    Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Iste.

    Ökensandskakor, drömmar eller kameltår. Kärt barn har många namn.

     

    Nasi goreng, en rätt med koloniala anor.

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!

    Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.

    Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

    Ellas kaka.

    Steg

    1
    Färdig

    Beredning: Makaronerna brytas i 5 cm. långa bitar (red. anm. dagens makaroner behöver inte brytas) och förvällas i kokande och saltadt vatten, hvarefter de tagas upp och få afrinna.
    De lägges därefter ned i en smord, eldfast form, hvarftals med den rifna osten. Af 1 msk. smör, mjölet och grädden göres en sås, (red. anm. såsom man tillagar bechamelsås kan jag tänka mig) som hälles öfver makaronerna.
    Formen öfverströs med stötta skorpor, och det öfriga smöret lägges i flockar ofvanpå. Lådan sättes in i ugn. Då anrättningen har gulbrun färg, tages den ut och serveras.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    föregående
    Snibbar till Julbordet
    nästa
    Nötkakor
    föregående
    Snibbar till Julbordet
    nästa
    Nötkakor

    Add Your Comment