0 0
Mammas berömda chokladtårta

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Brownie botten (springform på 24 cm)
4 ägg
4 dl socker
200 gr mörk choklad
3-4 dl hackade nötkärnor (hasselnötter)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 gr smör
Räkna en halv sats extra till en form som är 28-30 cm.
Neros chokladkräm (chokladmousse)
2,5 dl vispgrädde
lite socker (1 till 2 msk)
150 gr mörk choklad (ej blockchoklad)
2 äggulor
några msk vatten eller konjak, whisky etc.
2 äggvitor
1 msk kakao

Mammas berömda chokladtårta

    Cuisine:

    Browniebottnar med chokladmousse skapar den här fantastiska chokladdrömmen.

    • 200°C
    • Medium

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Browniebotten med ljuvlig lätt chokladmousse. Allt med äkta choklad och hasselnötter. Bättre än så här blir det inte när det gäller en chokladtårta, det kan jag lova. Tårtan kom till under 1980-talet och serverades på i stort sett alla födelsedagar i grannskapet där jag växte upp i Holland.

    Det var min mamma som hade ett recept på Brownies från en veckotidning som hon använde som tårtbottnar. Vår norska granne, Björg Vrasdonk, hade fått ett recept på chokladmousse från en av kockarna som jobbade på Nero, ett populärt café och restaurang i vår hemort Bergen, i Holland.

    På den tiden var det så att när någon fyllde år, så kom släkt, vänner och grannar under dagen. Oftast inte samtidigt. Tonåringar var som regel mindre intresserade i att komma, men när det gällde våra födelsedagar, så gjorde de ett undantag. Jag minns långa, lätt finniga tonårspojkar som satt tysta i soffan, åt en bit av den åtråvärda chokladtårtan, tackade och gick hem. Det måste väl säga en del om tårtan, tycker jag!

    Det finns ett problem med denna tårta. Efter att ha ätit den, så blir det som någon slags referens. När man äter en annan chokladtårta, så jämför man omedveten med denna tårta. Anledningen är nog att denna tårta bara har riktiga ingredienser, riktig choklad som ska smältas över vattenbad. Med chokladmoussen är det samma sak. Tårtan tar en stund att göra i ordning, men man blir belönad för mödan. Fast nu avskräcker jag er kanske. Så farligt är det inte heller, men mer jobb än med att svänga ihop en kladdkaka är det ju såklart.

    På med bra musik, och se till att ha alla ingredienser framme!

    Ps: om det här med att dekorera tårtan: den här chokladtårtan ser inte mycket ut för världen om man inte dekorerar den med något som ger färg. Som barn var det ofta lösgodis som vi själva fick piffa upp tårtan med.

    Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

    Kall tomatsoppa. Svalkande en varm sommardag.

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats! Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se. Några exempel på ett inskickat recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

    Ellas kaka.

    Steg

    1
    Färdig

    Browniebotten:
    Sätt ugnen på 200˚C. Bryt sönder chokladen och smält på svag värme. (Red. anm. smält på vattenbad: ta en kastrull med lite vatten i. Koka upp, och ha en djup tallrik som ett lock på kastrullen. Däri läggs chokladen som får smälta.)

    2
    Färdig

    Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt i ca 5-10 minuter. Rör ner smält smör, något avsvalnat, i äggsmeten. sedan choklad och nötter och sist mjölet, väl blandat med bakpulvret.

    3
    Färdig

    Smöra och bröa två springformar på 24 cm. (Smeten är för mäktig för att ha i en form för att sedan delas i två. Därför behöver smeten fördelas över två formar.)
    Fördela smeten på de två formarna och grädda i ugnen i ca 25 minuter. Om du använder varmluftsugn, ska temperaturen vara 175˚C. Då kan du ha två formar i samtidigt, men de får byta plats efter 10 minuter.

    4
    Färdig

    Tårtan ska vara lite kladdig inuti. Om den blivit för torr, vänd på bottnarna och skeda på lagom med till exempel apelsinsaft.

    5
    Färdig

    Neros chokladkräm (chokladmousse):
    Vispa grädden, smält chokladen (vattenbad, beskrivning finns i brownie-beskrivningen), skilj äggen.
    Vispa äggvitorna till hårt skum.

    6
    Färdig

    Tillsätt äggullorna en åt gången till den smälta chokladen. Smeten blir då grynig. Tillsätt i matsked vatten eller konjak/whisky åt gången till dess smeten är smidig. Rör därefter smeten i vispgrädden och de uppvispade äggvitorna. Skulle smeten nu vara för lös, ställ den att kallna i kylskåp. och bred därefter direkt på och mellan browniebottnarna. Ställ tårtan kallt.

    7
    Färdig

    Olika förslag att dekorera tårtan:
    Chokladsplitter (ta en stor kökskniv och skär splitter av en chokladkaka). De största splitter kan stå rakt upp i mitten. Man kan också först smälta chokladen, hälla ut på bakplåtspapper, och när det är stelt kan bitar skäras och ställas på samma sätt i mitten.
    Ätbara blommor såsom fioler och syren.
    Guldpulver är vackert i alla olika dekorationsförslag. Ta en knivsudd i en tesil eller sil och pudra försiktigt över tårtan.
    Färgglad lösgodis.
    Färska bär, som jordgubbar, hallon och röda vinbär.
    Lite mer pilligt, men med enastående resultat: pensla tjocka löv med smält choklad. När det chokladen har stelnat, drar man försiktigt bort löven. Resultatet är vackra chokladlöv. För sköra löv fungerar inte för de vill inte lossna från chokladen.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

    föregående
    Chokladmuffins
    nästa
    Nötchokladrutor från 1934
    föregående
    Chokladmuffins
    nästa
    Nötchokladrutor från 1934
    Be the first to write a review

    Add Your Comment