Ingredienser
-
Brownie botten (springform på 24 cm)
-
4 ägg
-
4 dl socker
-
200 gr mörk choklad
-
3-4 dl hackade nötkärnor (hasselnötter)
-
4 dl vetemjöl
-
2 tsk bakpulver
-
150 gr smör
-
Räkna en halv sats extra till en form som är 28-30 cm.
-
-
Neros chokladkräm (chokladmousse)
-
2,5 dl vispgrädde
-
lite socker (1 till 2 msk)
-
150 gr mörk choklad (ej blockchoklad)
-
2 äggulor
-
några msk vatten eller konjak, whisky etc.
-
2 äggvitor
-
1 msk kakao
Om detta recept
Browniebotten med ljuvlig lätt chokladmousse. Allt med äkta choklad och hasselnötter. Bättre än så här blir det inte när det gäller en chokladtårta, det kan jag lova. Tårtan kom till under 1980-talet och serverades på i stort sett alla födelsedagar i grannskapet där jag växte upp i Holland.
Det var min mamma som hade ett recept på Brownies från en veckotidning som hon använde som tårtbottnar. Vår norska granne, Björg Vrasdonk, hade fått ett recept på chokladmousse från en av kockarna som jobbade på Nero, ett populärt café och restaurang i vår hemort Bergen, i Holland.
På den tiden var det så att när någon fyllde år, så kom släkt, vänner och grannar under dagen. Oftast inte samtidigt. Tonåringar var som regel mindre intresserade i att komma, men när det gällde våra födelsedagar, så gjorde de ett undantag. Jag minns långa, lätt finniga tonårspojkar som satt tysta i soffan, åt en bit av den åtråvärda chokladtårtan, tackade och gick hem. Det måste väl säga en del om tårtan, tycker jag!
Det finns ett problem med denna tårta. Efter att ha ätit den, så blir det som någon slags referens. När man äter en annan chokladtårta, så jämför man omedveten med denna tårta. Anledningen är nog att denna tårta bara har riktiga ingredienser, riktig choklad som ska smältas över vattenbad. Med chokladmoussen är det samma sak. Tårtan tar en stund att göra i ordning, men man blir belönad för mödan. Fast nu avskräcker jag er kanske. Så farligt är det inte heller, men mer jobb än med att svänga ihop en kladdkaka är det ju såklart.
På med bra musik, och se till att ha alla ingredienser framme!
Ps: om det här med att dekorera tårtan: den här chokladtårtan ser inte mycket ut för världen om man inte dekorerar den med något som ger färg. Som barn var det ofta lösgodis som vi själva fick piffa upp tårtan med.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Rulltårta.

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats! Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se. Några exempel på ett inskickat recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

Steg
1
Färdig
|
Browniebotten: |
2
Färdig
|
Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt i ca 5-10 minuter. Rör ner smält smör, något avsvalnat, i äggsmeten. sedan choklad och nötter och sist mjölet, väl blandat med bakpulvret. |
3
Färdig
|
Smöra och bröa två springformar på 24 cm. (Smeten är för mäktig för att ha i en form för att sedan delas i två. Därför behöver smeten fördelas över två formar.) |
4
Färdig
|
Tårtan ska vara lite kladdig inuti. Om den blivit för torr, vänd på bottnarna och skeda på lagom med till exempel apelsinsaft. |
5
Färdig
|
Neros chokladkräm (chokladmousse): |
6
Färdig
|
Tillsätt äggullorna en åt gången till den smälta chokladen. Smeten blir då grynig. Tillsätt i matsked vatten eller konjak/whisky åt gången till dess smeten är smidig. Rör därefter smeten i vispgrädden och de uppvispade äggvitorna. Skulle smeten nu vara för lös, ställ den att kallna i kylskåp. och bred därefter direkt på och mellan browniebottnarna. Ställ tårtan kallt. |
7
Färdig
|
Olika förslag att dekorera tårtan: |