0 0
Mandelfromage – enkelt och elegant

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

3 ägg
1 dl socker
200 gr malen mandel
4 blad gelatin
1 burk persikor, ca 500 gr.

Mandelfromage – enkelt och elegant

    Cuisine:

    En luftig och elegant efterrätt som kan serveras med olika tillbehör.

    • Ingen
    • Medium

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Mandel är ofta en del i fastare fyllningar, som i mandelmassa, mandelmusslor och mazariner. Här spelar mandeln istället huvudrollen i en luftig efterrätt som är lätt att laga. Receptet kommer från min mormor Ingrid Nordén och receptet hittade jag av en slump i Köksalmanack 1982. (Scrolla ner för att komma direkt till receptbeskrivningen!)

    Ingrid Nordén var känd för sin goda matlagning.
    Min mormor Ingrid Nordén i Köksalmanack från 1982. Bilden tog jag med min mobil kort efter att jag hittade helt oväntad denna artikel.

    Hösten 2017 lanserade jag Smakminnen.se. En söndag morgon, när jag satt i kökssoffan med katten i knät efter en sen frukost, bläddrade jag i en köksalmanack som jag slumpmässigt valt. Det blev Köksalmanackan från 1982, och när jag slår upp boken, så tittar min mormor leende mot mig från en svart-vit bild. Jag upplevde det nästan som om hon skickade en hälsningar från sin himmel. Som en varm kram och en uppmuntran om att Smakminnen blir bra. Många av recepten på denna webbsida kommer just från min mormor Ingrid Nordén.

    Ingrid Nordén f. Weibull
    Bilden på min mormor Ingrid Nordén såsom jag minns henne. Här är hon 65 år gammal.
    Recept på mandelfromage.
    Detta recept på mandelfromage är enkelt att göra och elegant att servera som avslutning på en middag.

    Receptet är åtminstone från 1950-talet då min mamma, Anne-Marie Meijer, minns mandelfromage som en av sina favorit efterrätter som barn.

    Min mormor skrev att Mandelfromage serveras med bitar av persika i en ring runt fromagen. Här kommer några alternativa serveringsförslag:

    • På sommaren kan man servera färsk frukt runtom fromagen. Till exempel jordgubbar eller hallon passar fint. Extra festligt blir det att först marinera jordgubbarna i lime eller citron. För vuxna kan jordgubbarna marineras i rom.
    • För chokladälskaren kan en chokladsås hällas på fromagen, eller vid sidan om fromagen.
    • Kolasås, gärna hemkokt, är också gott till.
    • Du kan välja att antingen använda sig av färdigköpt mandelmjöl eller att själv mala mandeln. Mandelmjöl ger en någorlunda slätare konsistens.
    • Byt ut några mandlar mot bittermandel för att få en mera biskviliknande smak på fromagen.

    Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mocka petit choubakelserRäkor Toast Skagen och Rulltårta.

    Recept på Upplandskubb. Ett sött och smakrikt bröd.
    Upplandskubb är lättbakad, men tar tid. Ett fantastiskt gott bröd som många upplänningar har på julbordet!
    Recept på Ökensands-kakor, drömmar eller kameltår.
    Kärt barn har många namn. Här får ni ett recept på Ökensands-kakor, drömmar eller kameltår. Småkakor med brynt smör som smälter i munnen!

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Steg

    1
    Färdig

    Skålla och skal mandeln. Mal mandeln i mandelkvarn. Alternativt, använd mandelmjöl.

    2
    Färdig

    Separera gulorna och vitorna.
    Rör socker och gulor pösigt vitt (Red. anm. använd elvisp eller assistent. Vispa åtminstone 5 minuter.)

    3
    Färdig

    Värm lite persikospad och ta det från värmen. Lägg i gelatinbladen som då får smälta i spadet.

    4
    Färdig

    Vispa äggvitorna till hårt skum.

    5
    Färdig

    Blanda i de uppvispade gulorna och sockret: 3 msk persikospad, mandeln och det smälta gelatinet.

    6
    Färdig

    Vänd ner de till hårt skum slagna vitorna och lägg massan i en form som ställs kallt. (Red. anm. Skölj formen med kallt vatten innan man lägger in massan.)

    7
    Färdig

    Servera med bitar av persika i en ring kring fromagen.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    föregående
    Syltade nypon med kryddnejlika och kanel
    nästa
    Mormor Lisas Medaljonger
    föregående
    Syltade nypon med kryddnejlika och kanel
    nästa
    Mormor Lisas Medaljonger

    Add Your Comment