Ingredienser
-
3 ägg
-
1 dl socker
-
200 gr malen mandel
-
4 blad gelatin
-
1 burk persikor, ca 500 gr.
Om detta recept
Mandel är ofta en del i fastare fyllningar, som i mandelmassa, mandelmusslor och mazariner. Här spelar mandeln istället huvudrollen i en luftig efterrätt som är lätt att laga. Receptet kommer från min mormor Ingrid Nordén och receptet hittade jag av en slump i Köksalmanack 1982. (Scrolla ner för att komma direkt till receptbeskrivningen!)

Hösten 2017 lanserade jag Smakminnen.se. En söndag morgon, när jag satt i kökssoffan med katten i knät efter en sen frukost, bläddrade jag i en köksalmanack som jag slumpmässigt valt. Det blev Köksalmanackan från 1982, och när jag slår upp boken, så tittar min mormor leende mot mig från en svart-vit bild. Jag upplevde det nästan som om hon skickade en hälsningar från sin himmel. Som en varm kram och en uppmuntran om att Smakminnen blir bra. Många av recepten på denna webbsida kommer just från min mormor Ingrid Nordén.


Receptet är åtminstone från 1950-talet då min mamma, Anne-Marie Meijer, minns mandelfromage som en av sina favorit efterrätter som barn.
Min mormor skrev att Mandelfromage serveras med bitar av persika i en ring runt fromagen. Här kommer några alternativa serveringsförslag:
- På sommaren kan man servera färsk frukt runtom fromagen. Till exempel jordgubbar eller hallon passar fint. Extra festligt blir det att först marinera jordgubbarna i lime eller citron. För vuxna kan jordgubbarna marineras i rom.
- För chokladälskaren kan en chokladsås hällas på fromagen, eller vid sidan om fromagen.
- Kolasås, gärna hemkokt, är också gott till.
- Du kan välja att antingen använda sig av färdigköpt mandelmjöl eller att själv mala mandeln. Mandelmjöl ger en någorlunda slätare konsistens.
- Byt ut några mandlar mot bittermandel för att få en mera biskviliknande smak på fromagen.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mocka petit choubakelser, Räkor Toast Skagen och Rulltårta.

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Skålla och skal mandeln. Mal mandeln i mandelkvarn. Alternativt, använd mandelmjöl. |
2
Färdig
|
Separera gulorna och vitorna. |
3
Färdig
|
Värm lite persikospad och ta det från värmen. Lägg i gelatinbladen som då får smälta i spadet. |
4
Färdig
|
Vispa äggvitorna till hårt skum. |
5
Färdig
|
Blanda i de uppvispade gulorna och sockret: 3 msk persikospad, mandeln och det smälta gelatinet. |
6
Färdig
|
Vänd ner de till hårt skum slagna vitorna och lägg massan i en form som ställs kallt. (Red. anm. Skölj formen med kallt vatten innan man lägger in massan.) |
7
Färdig
|
Servera med bitar av persika i en ring kring fromagen. |