Marängtårta (Farmors, fått av Ina Grave)

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

1 glas äggvitor
3,5 glas socker
1 mockasked ättiksprit
smörkräm:
100 g smör, rumsvarmt
100 g florsocker
2 äggulor
vaniljsocker
8 dl vispgrädde
frukt, tex. ananas eller jordgubbar

Marängtårta (Farmors, fått av Ina Grave)

    Cuisine:

    Sött och knaprigt och tillsammans med jordgubbar blir denna tårta en sann sommardröm.

    • Easy

    Ingredients

    Directions

    Share

    Här kommer ett riktigt gammalt recept på en härlig, söt sommardröm. I alla fall om man dekorerar den med jordgubbar. Min mormor skrev i receptet att man till exempel kan dekorera tårtan med ananas. Nu på sommaren tycker jag att jordgubbar och hallon passar bra.

    Receptet till denna marängtårta är samma som marängerna som finns här på Smakminnens webbplats. Det jag uppskattar med mina mormors recept är att hon skriver var recepten kommer ifrån. Farmor var hennes svärmor, Karin Nordén, som i sin tur fått receptet från Ina Grave. Karin Nordén kallas i släkten alltid för “Farmor”. Tillsammans med sin man Jan Nordén, bodde de på gården Charlottenborg, i Billesholm i Skåne. Receptet måste min mormor ha fått någon gång på 1940-talet.

    Marängtårtan,en varm sommardag i Arild, någon gång på 1980-talet.

    När jag studerade i Lund i början på 2000-talet, så ringde jag min mormor för att be om ett recept på maräng. Hennes recept var följande: ”1 glas äggvitor och 3,5 glas socker”. Jag tyckte att det lät konstigt och hittade ett annat recept som var baserad på decilitermått, vilket kändes som ett säkrare kort.

    Det var kanske för fyra år sedan att jag började göra maränger varje gång det blev äggvitor kvar. Jag har testat olika recept, men just detta är ett riktigt bra recept. Barnen har kommenterat när jag har använt ett annat recept. Jo, de har till och med klagat att det inte är lika gott som just de här marängerna.

    Om jag inte minns fel så hände det när jag var liten att vi åt marängtårta till efterrätt på min mormors födelsedag, den 8 augusti. Sedan tog min kusin Anna över tårtbakandet och bjöd på härliga cheesecakes. Inför födelsedagsfirandet samlades många i vår släkt på sommarstället Hemgården i Arild. Tidigt på morgonen då min mormor fyllde år, ställde vi oss utanför mina morföräldrars sovrum och sjöng “Sov du lilla videung” följd av “Ja må hon leva”.

    Iklädda pyjamasar, nattlinnen, håret på ända och famnen fulla av paket och härligt doftande sommarbuketter, tågade vi in och samlades runt mormors säng. Som en drottning satt hon där, med en med tiden blekt krans av pappersblommor i håret, och strålade. Utanför hördes måsarnas skri och bredde sig Skälderviken ut i olika blå nyanser.

    Här har jag fler smakminnen: ofta gjorde vi en utflykt till en strand. När jag var liten blev det Danmark, och där åt vi ljummen lasagne till lunch. Min moster Tippan Nordén hade gjort i ordning den, och det var ett obligatoriskt inslag i utflykten. Likaså några sandkorn som med en vindpust la sig på lasagnen och som gjorde att det knastrade mellan tänderna när man åt.

    På en strand i Danmark, den 8 augusti i början på 1980-talet.

    På kvällen åt vi kräftor. I massor! Vi hade ett långt bord och var säkert minst 20 personer som skålade, slurpade, sjöng och höll tal. Tårtan efter kräftorna åt vi inomhus, när mörkret hade lagt sig över Arild tillsammans med kvällskylan.

    Min mormor, Ingrid Nordén, så makalöst elegant klädd och redo för att, tillsammans med sina barn, barnbarn och övrig släkt, avnjuta kräftor.

    Några ord om maräng: En fördel är om äggvitorna står i kylen ett eller några dygn och ”dunstar av” – men man kan ju också göra maräng direkt. Någonstans läste jag att man helst ska ha en metallbunke där man först häller i några matskedar vittvinsvinäger eller ättika (eller annat liknande, ej balsamvinäger) och salt. Rotera skålen så att vätskan kommer överallt och skölj sedan med kallt vatten.

    Den här tårtan har smörkräm mellan bottnarna. Tycker du att det blir för mäktigt, passar vaniljkräm bra. Recept på detta hittar du på Födelsedagstårta Spargodt.

    Fördelen med detta recept är att det handlar om förhållanden, så det spelar ingen roll om man har stora eller små ägg, och hur många. Kolla mängden äggvitor i glaset och utgå från det.

    Ugnen har jag på 125 grader. Marängen spricker, vilket gör att den blir ihålig med knaprigt täcke och segt botten. Som jag gillar det. Vill du slippa sprickor och ha den genomtorr, rekommenderas en ugnstemperatur på 100 grader.

     

    Steps

    1
    Done

    Orginaltexten: Allt vispas i assistenten till hårt skum. 2 el 3 bottnar på smörat och mjölat papper. 150˚C.

    Smakminnens anteckningar:
    En fördel är om äggvitorna står i kylen ett eller några dygn och ”dunstar av” – men man kan ju också göra maräng direkt. Någonstans läste jag att man helst ska ha en metallbunke där man först häller i några matskedar vittvinsvinäger eller ättika (eller annat liknande, ej balsamvinäger) och salt. Rotera skålen så att vätskan kommer överallt och skölj sedan med kallt vatten. 

    2
    Done

    Vispa vitorna först. När man vispar, ha den på lägsta hastighet. Sedan tillsätter man matskedsvis sockret. Jag tar numera 3 glas socker.

    Ta en springform som mall och rita av en cirkel på ett bakplåtspapper. Väljer du att ha fler bottnar ska du göra i ordning fler papper. Om så önskas kan man smöra och mjöla den. Vill du spritsa bottnarna, spritsa utifrån och in. (Jag gjorde tvärtom och kan intyga att det inte fungerar!)

    3
    Done

    Ställ plåtarna i ugnen som är på 125˚C. Har du en vanlig ugn, ändra plåtarnas plats i ugnen några gånger. Då tar det lite längre tid att grädda. I varmluftsugn kan du ha flera plåtar samtidigt. Det tar ca 1 timme att grädda. Kontrollera om bottnarna är torra.

    4
    Done

    Vispa ingredienserna till smörkrämen. Min mormor har som anteckning att de brukar dubbla mängden.

    5
    Done

    Lägg upp en marängbotten på ett tårtfat. Bre ut smörkrämen och lägg på nästa botten. Har du tre bottnar kan du ha grädde blandad med jordgubbar mellan bottnarna, och avslutningsvis täcks hela tårtan med grädde. Tårtan dekoreras med frukt, t.ex. ananas eller jordgubbar.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    previous
    Filbunke – ett härligt smakminne!
    next
    Svart vinbärsgelé
    previous
    Filbunke – ett härligt smakminne!
    next
    Svart vinbärsgelé

    2 Comments Hide Comments

    Jag har nog aldrig läst ett så vackert recept !

    Jag ska göra ett nytt försök att lägga in recept från “min” gamla receptbok.

    Hälsningar Eva

    Tack! Det är så roligt att skriva dessa recept! 🙂
    Jag ser fram emot att läsa dina recept. Hör av dig om du behöver hjälp.

    Hälsningar från Holland som dallrar i den tropiska hettan!

    Add Your Comment