• Home
 • Tårtor
 • Marquise d´Armagnac – fransk mörk chokladtårta
0 0
Marquise d´Armagnac – fransk mörk chokladtårta

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
100 gram SMÖR-viktigt!
2 stora ägg
1 krm salt
3 dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk Vanila / vaniljsocker med äkta vanilj
½ tsk Espresso Nescafe
4 msk mörk cacao/ holländsk typ/Droste - fransk typ/Valrhona
1 msk fin Armagnac
ev finhackade valnötter, eller finhackad choklad - 50 - 72%

Marquise d´Armagnac – fransk mörk chokladtårta

  Cuisine:

   En kladdkake-klassiker i många skepnader och tonarter.
   Skulle Mozart ha gillat Marquise?

   • 160 grader C
   • Räcker till 16
   • Medium

   Ingredienser

   Om detta recept

   Share

   I den grå månaden November är det ganska trevligt att ta små promenader längs Minnenas väg, och rumstera i lådor med gamla kort och negativ, både i svartvitt och i färg. Med nya snabba och fiffiga apparater går det att få fram detaljer och färger igen, trots att negativet eller fotokopian är både blekt och gulnad. Ibland blir det en rolig överraskning!

   Som till exempel att hitta bilderna från min tid som amatörkonditor till pauscaféet i kammarmusikserien Amorina Recitals. Konserterna hölls i källaren under Sollentunas bibliotek, i Amorinasalen med plats för ca 224 besökare, med extrastolar om det behövdes. En mycket sparsmakad konsertlokal, med inlånade blommor från sponsorn som hade blomsteraffär, men vilken hög klass på musik vi fick höra! Världsartister reste mitt i vintern till vår lilla källarlokal. Men de tycktes trivas och några återkom under flera år. I pausen serverades förfriskningar i Tintomarasalen alldeles bredvid.  Amorina Recitals fanns 1986-2004.

   Pianisterna kom från Kanada, Japan, Ryssland, Nya Zealand, U.S.A., England, likaså svenska pianister, sångare och musiker, många i början av sin karriär, andra var etablerade berömda namn.

   Janos Solyom, foto: T. Lundmark

    

   Piers Lane, foto: T- Lundmark

   Tintomarasalen piffade vi till med affischer och årets caféskylt (design M.Dahlin), och när det var Brahms 1993 så var caféets namn givet – Zum roten Igel – Brahms stamlokus.

   De första åren fanns bara bullskivor från Balders konditori i Sollentuna centrum, en av sponsorerna till musikserien. Men arrangörerna, dvs pianisterna Lennart Wallin och Torgny Lundmark, tyckte sedan att det vore trevligt med en kaka eller två också, och då fick jag utlopp för mina idéer om specialkakor, och gav dem namn efter något som spelades av årets utvalda kompositör. Gästerna i caféet fick roligt och något att prata om.

          
   Det blev Oberon, Titania, Puck och Drömmar till ”Café Felix” (Mendelssohn). Etyder, Brandenburgare, Liebestraum, Mazurka och andra småstycken blev ”musik i munnen” vid andra konserter.

   Det hela började nog ”blomma” med Konditorei Mozart 1991 med min kännedom om österrikiska kakor ur bl a Wienerköket (Time/Life-serien, 1968) där jag hade bakat mig igenom alla berömda tårtor och småkakor, och fått smaka Mozartkugeln, chokladkulan med porträttet!

            

   Någonstans hittade jag även receptet på en fransk chokladtårta som kallades Marquise och den påminde om den kladdkaka jag ofta gjort sedan 1970-talet. Att baka kladdkakor var ju inte svårt, men göra dem med en liten extra knorr fordrade lite ”skissande”. Choklad passar så bra till Mozart!

   Det raraste berömmet jag fått som amatörkonditor är nog ”Kakor som är som musik i munnen”, som pianisten Piers Lane skrev som tack för den lilla kaklåda han fått efter en konsert.

    

   ♫ Kanhända att det blir fler musikaliska stycken att stoppa i munnen när jag hittar fler bilder! ♫

   Steg

   1
   Färdig

   Smöra och bröa en form med löstagbar kant, och ha ett bakpapper fastklämt emellan botten och kant. Bröa med t ex vetegroddar eller mandelmjöl, det som inte fastnar slås i smeten. (ca ½ dl)

   2
   Färdig

   Blanda de torra ingredienserna och ställ en stor 2 liters-kastrull på varm platta. Smält smöret och ta den från plattan. Vispa sedan i sockret, tills det blir vitkrämigt och sedan äggen ett och ett. Vispa väl mellan varje ägg. Vänd sedan i de hopblandade torra ingredienserna och Armagnacen.

   3
   Färdig

   Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-33 minuter. Stickan ska vara fuktig men inte torr. Ställ kakan, kvar i formen, att svalna. Lägg en handduk över och lägg en stor tallrik som lock. Kakan blir fint saftig av detta enkla förfarande.
   OBS! Kontrollera efter ca 20 min att kakan inte bränns - choklad är lite känsligt. (Lär känna din ugn!)

   4
   Färdig

   Extragott med hackade valnötter i smeten, hackade bitar fin choklad om man har. Cognac i stället för Armagnac. Man kan variera efter vad man har hemma. Tårtan blir så fin som man gör den.
   Obs att det bör vara god kvalitet på cacao och den sprit man har i, den smakar bättre då!
   Och så skall man använda smör!

   5
   Färdig

   Florsockermönster som dekor, eller chokladgrädde, eller fin chokladglasyr av grädde och choklad (72%) och kulor och bönor av choklad, rostad mandel, syltad valnöt…….

   Vispad grädde till, osötad, ger fin smakbrytning vad man än lagt i kakan i övrigt.

   6
   Färdig

   Bra att frysa bottnarna i förväg om man skall ha kalas. I frysfolie + plastpåse går de att trava på hög i frysen. Bra gebortpresent också.

   7
   Färdig

   "Schlagobers"(vispad grädde) behövs till denna tårta/kaka. Jag bakade ofta två stycken men bitarna försvann oftast med de första 34 gästerna i pausen. Populär kaka redan då! Mönstret är pudersocker genom ett kakunderlägg i plast. Klippt i papper eller köpt kan bli fint också!
   ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
   TIPS! ”Tårtpapper” är perfekta lättpackade souvenirer från utlandsresor. Pappershandlare och små matbutiker ser först förvånade ut, men de brukar sedan med liv och lust hjälpa till att leta på hyllorna. Prova i nån liten by i Spanien eller på Irland!
   ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
   Om någon vill veta mer om konsertserien finns Torgny Lundmarks berättelse här > https://www.torgny.biz/Amorina_Recitals_1.htm

   PearlM

   Akvarellmålare och fotograf, förr tårtbagare åt släkt och vänner, och jag följer släktens traditioner i att använda goda och äkta råvaror i allt som rör La Cuisine. Älsklingskokböckerna har skrivits av Hiram och Pernilla, Julia Child och Jamie Oliver. En senare förtjusning har blivit Hugh Fearnley-Whittingstalls inspirerande TV-serier. Jo, det går VISST att använda röda mogna jordgubbar i sin Grekiska sallad! Om man inte tål tomater. (^.^) Och för att citera Julia Child, ”Om du är rädd för smör – ta grädde i stället” / Bon appétit!

   föregående
   Torkade Trattkantareller
   nästa
   Chokladbröd – Charlottenborgs
   föregående
   Torkade Trattkantareller
   nästa
   Chokladbröd – Charlottenborgs

   Add Your Comment