0 0
Marzipan-konfekt – till marsipanfigurer

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

2 dl grädde
2dl mjöl
200 gr sötmandel
50 gr bittermandel
750 gr florscoker

Marzipan-konfekt – till marsipanfigurer

    Cuisine:
    • Medium

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Farligt gott, och av 250 gram mandel blir det hela 1,3 kg (!) marzipan-konfekt. Ett riktigt gammalt recept som passar att göra marsipanfigurer till både påsk och jul, eller när marsipan-suget faller in.

    Marzipan-konfekt

    Grunden i marzipan-konfekt består av en grunddeg av mjöl och grädde. Därefter blandas det ner malda mandlar och florsocker. Att mala mandel är ett moment till, men när du känner doften av nymald mandel är lyckan stor. Så är det i alla fall för mig. Den här degen har på grund av de hemmamalda mandlar en någorlunda mer ojämn struktur än köpemarsipan. Om du vill ha den mer finhackad kan en köksmaskin göra underverk. Marzipan-konfekt fungerar utmärkt att forma till olika figurer. Det går bra att frysa in konfekten för att använda senare. Om den skulle vara torr kan lite vatten tillsättas när degen knådas.

    Receptet fick jag av min mormor Ingrid Nordén som i sin tur har fått det från sin svärmor Karin Nordén, född Montén. Hon bodde med sin man och tre barn på gården Charlottenborg utanför Billesholm i Skåne.

    Karin och Jan Nordén.

    Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorSophies små ostbröd och Cranks bröd.

    Morotskaka – enkelt att baka, saftig och med en spännande historia. 

    Recept på moussaka på svenska
    Moussaka på svenska blir snabbt en av familjens favoriträtter!

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Steg

    1
    Färdig

    Grädde och mjöl arbetas över "elden" till en smidig deg.
    (red. anm. ta ca 10 minuter för detta.
    Använd en tjockbottnat kastrull och ha plattan på medelvärme.
    Genom att "arbeta" degen över elden försvinner den mjöliga smaken av mjöl. Om du förstår vad jag menar!)
    Låt degen kallna.

    2
    Färdig

    När degen kallnat, arbeta sockret och den skållade malda mandeln (torra) i + fruktfärg.
    (Red. anm, Skålla mandeln genom att lägga mandeln en stund i kokande vatten.
    Häll av vattnet och häll på kallt vatten. Kläm bort skalen.
    Lägg mandeln på en med bakplåtspapper klädd plåt och låt den torka i ugnen, ca 125 grader i 10 minuter.
    Mal mandeln (varm mald mandel är en ljuvlig doft!!).
    Arbeta in det mesta av florsockret och den malda mandeln i degen.
    Kolla konsistensen på degen och tillsätt florsocker tills du har en smidig deg som inte spricker.
    Kommentaren om fruktfärg är endast om du väljer att färga degen)

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

    föregående
    Saftig chokladkaka med nötter
    nästa
    Kinesisk tomatsoppa med ägg – enkelt och smakrikt
    föregående
    Saftig chokladkaka med nötter
    nästa
    Kinesisk tomatsoppa med ägg – enkelt och smakrikt

    Add Your Comment