Ingredienser
-
2 dl grädde
-
2dl mjöl
-
200 gr sötmandel
-
50 gr bittermandel
-
750 gr florscoker
Om detta recept
Farligt gott, och av 250 gram mandel blir det hela 1,3 kg (!) marzipan-konfekt. Ett riktigt gammalt recept som passar att göra marsipanfigurer till både påsk och jul, eller när marsipan-suget faller in.
Marzipan-konfekt
Grunden i marzipan-konfekt består av en grunddeg av mjöl och grädde. Därefter blandas det ner malda mandlar och florsocker. Att mala mandel är ett moment till, men när du känner doften av nymald mandel är lyckan stor. Så är det i alla fall för mig. Den här degen har på grund av de hemmamalda mandlar en någorlunda mer ojämn struktur än köpemarsipan. Om du vill ha den mer finhackad kan en köksmaskin göra underverk. Marzipan-konfekt fungerar utmärkt att forma till olika figurer. Det går bra att frysa in konfekten för att använda senare. Om den skulle vara torr kan lite vatten tillsättas när degen knådas.
Receptet fick jag av min mormor Ingrid Nordén som i sin tur har fått det från sin svärmor Karin Nordén, född Montén. Hon bodde med sin man och tre barn på gården Charlottenborg utanför Billesholm i Skåne.

Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Sophies små ostbröd och Cranks bröd.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Grädde och mjöl arbetas över "elden" till en smidig deg. |
2
Färdig
|
När degen kallnat, arbeta sockret och den skållade malda mandeln (torra) i + fruktfärg. |