Ingredienser
-
18 st mazarinformar
-
Mördegen:
-
100 gr smör eller margarin
-
50 gr socker
-
1 ägg
-
165 gr vetemjöl
-
½ tsk bakpulver
-
Fyllning:
-
2 ägg
-
150 gr socker
-
75 gr smör
-
100 gr sötmandel
-
Garnering:
-
2 dl florsocker
-
vatten
Om detta recept
Hur många kakor eller rätter har fler dagar än en som sin “matdag”? Mazarinens dag var från början den 7 oktober, men idag är diskussionen om det är den 10 januari eller den 13 mars. Även om det kan verka förvirrande så är bästa lösningen att fira samtliga dagarna och njuta av denna härliga bakelse.
Mazariner är ett typiskt bakverk från 1600- och 1700-talet, det vill säga ett mördegsskal med god fyllning: bakad som en liten pastej . Ingen vet riktigt mazarinens historia, men vissa menar att den är uppkallad efter den italienska kardinalen Jules Mazarin som var rådgivare åt den franske kungen Ludvig XIII under 1600-talet första halva.

Receptet har jag från min mormors handskrivna receptsamling och var hon i sin tur har receptet ifrån, det vet jag inte. Efter receptnamnet står (Lillans), det är i släkten min moster Tippan Nordéns smeknamn. Hon berättade att det speciellt under en sommar var något som hon och kusinen bakade. Var receptet kommer ifrån minns hon inte, men det kan hända att hon lärde sig baka dessa i skolköket, sa hon.
Receptet är enkel, det enda jag tyckte tog tid var att trycka ut degen i formarna på ett snyggt sätt, och att skålla och mala mandeln. Men…man känner sig så duktig när de är färdiga! Som en riktig konditor! Förresten, så är formarna jag har använt mig av runda och inte ovala, som mazariner brukar vara. Min man storhandlade och tog fel form. Så kan det gå ibland, och även om formen skiljer sig en aning, är smaken densamma.
Steg
1
Färdig
|
På bordet blandas mjöl, socker och bakpulver. (Jag använde en bakskål.) Finfördela smöret/margarinet däri och sist ägget. Arbeta samman till en smidig deg, klä formarna. |
2
Färdig
|
Mandeln skållas, males, hälles i det med sockret rörda smöret o äggen och hälles i formarna. |
3
Färdig
|
Blanda florsocker matskedsvis med vatten tills du har är trögflytande. Fördela blandningen över mazarinerna. |