Ingredienser
-
Till 500 gr. färskost:
-
1 liter filmjölk
-
3 dl gräddfil
Om detta recept
Här receptet på färskost från Mikael Thun. Intervju med honom och recept på Medeltida korngryta hittar du här.
Här på Smakminnens webbplats finns många goda, inspirerande och spännande recept från förr. Vad sägs om Silverkaka, Varma Sandwich med skinka och ost (Croque Monsieur) eller Kolatårta från Hovdala slott?
Följ Smakminnen på Instagram eller Facebook för att hålla dig uppdaterad om mat förr!
Smakminnen är Sveriges samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept (från 1980-talet eller äldre) som du vill publicera här på sidan? Kontakta Smakminnen via sociala medier eller maila mig på marloes@smakminnen.se. Självklart kommer jag att nämna uppgifter som Instagramkonto, blogg, företag mm. Allt enligt önskemål! Exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.
Steg
1
Färdig
|
Värm filmjölk och gräddfil i en kastrull på låg värme tills det har uppnått en temperatur på omkring 50 till 60 grader. |
2
Färdig
|
När det börjar ysta sig häller man massan i ett durkslag med ren linneduk i och en behållare under för att fånga upp vasslen. Om man vill kan man ha något tungt på ostmassan i durkslaget. Ställ svalt över natten. Vasslen som har samlats i behållaren ser gult mjölkaktig ut. |