Medeltida färskost

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Till 500 gr. färkost:
1 liter filmjölk
3 dl gräddfil

Medeltida färskost

    Cuisine:
    • Medium

    Ingredients

    Directions

    Share

    Här receptet på färskost från Mikael Thun. Intervju med honom och recept på Medeltida korngryta hittar du här.

    Här på Smakminnens webbplats finns många goda, inspirerande och spännande recept från förr. Vad sägs om Silverkaka, Varma Sandwich med skinka och ost (Croque Monsieur) eller Kolatårta från Hovdala slott?

    Följ Smakminnen på Instagram eller Facebook för att hålla dig uppdaterad om mat förr!

    Smakminnen är Sveriges samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept (från 1980-talet eller äldre) som du vill publicera här på sidan? Kontakta Smakminnen via sociala medier eller maila mig på marloes@smakminnen.se. Självklart kommer jag att nämna uppgifter som Instagramkonto, blogg, företag mm. Allt enligt önskemål! Exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

    Steps

    1
    Done

    Värm filmjölk och gräddfil i en kastrull på låg värme tills det har uppnått en temperatur på omkring 50 till 60 grader.

    2
    Done

    När det börjar ysta sig häller man massan i ett durkslag med ren linneduk i och en behållare under för att fånga upp vasslen. Om man vill kan man ha något tungt på ostmassan i durkslaget. Ställ svalt över natten. Vasslen som har samlats i behållaren ser gult mjölkaktig ut.
    Färskosten kan användas som tillbehör eller pålägg och det finns oändligt många sätt att smaksätta den. Färska kryddor, soltorkade tomater, salladslök och olika kryddblandningar är några exempel.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    previous
    Rabarbertårta
    next
    Smörgåstårta
    previous
    Rabarbertårta
    next
    Smörgåstårta

    Add Your Comment