0 0
Medeltida korngryta

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
1 dl salladslök
2 dl korngryn, helst förkokt
ca 7 dl vassle
en klick smör

Medeltida korngryta

Medeltida hälsokost - snabblagad!

  Cuisine:

  Mustig, modern medeltidsmat som i all sin enkelhet är överraskande gott och snabblagad!

  • Räcker till 4
  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Varje vår får besökarna till Rikstorneringen på Hovdala slott utanför Hässleholm uppleva en resa till medeltiden. Riddare, medeltida marknad, medeltida musik, medeltida gycklare och mycket mera medeltid kan upplevas här. För den som önskar kan även en smakresa till medeltiden göras.

  (Läser du detta i mobilen – scrolla ner för receptbeskrivningen!)Medeltiden har aldrig lockat mig särskilt mycket. Så är det bara. Dova färgskalor, mycket slit, pest och musik som verkar vara på gränsen till falskt – så har min uppfattning varit. Men… för varje år jag har besökt Rikstorneringen, har jag lärt mig uppskatta den tidsperioden mer och mer. Som inbiten hästtjej älskar jag dessutom att se de olika tävlingsmomenten de eleganta riddare i rasande fart genomför.

  Mandelmjölk, korngryn och grönkål – när jag hör dessa ingredienser tänker jag på en trendig foodie från New York, men dessa ingredienser var mycket vanligt under medeltiden, även om just mandlar var mest förunnat överklassen.

  Mikael Thun driver Glada Galten där han bland annat föreläser om medeltida mat på marknader med samma tema runtom i Sverige. Några enstaka receptböcker,  arkeologiska fynd och bildmaterial är ingredienserna till en delvis experimentell matlagning för att få en inblick i hur färdiga rätter såg ut på medeltiden. I ett stort tält nedanför borggården på Hovdala slott visar Mikael Thun besökare hur den medeltida matsedeln kunde se ut. Kokt bröd, brödsoppa, ister och mortress är några av de rätter som besökarna får smaka på.

  ”Syrliga smaker genomsyrar den medeltida maten, vilket är ett smakarv från vikingatiden”, förklarar han. Vidare berättar han att man mot slutet på medeltiden börjar använda sig alltmer av salt. Ägg, kyckling och bröd var vanliga ingredienser i dåtidens måltider.

  ”På medeltiden fanns ingen kyl, och då gällde det att laga mat som ändå kunde förvaras.” förklarar Mikael Thun. Genom rätt sorts syra, som till exempel vassle, fick maten längre hållbarhetstid. Eftersom färsk mjölk inte har en lång hållbarhetstid, gällde det att göra ost för att kunna förvara ingredienserna, och restprodukten vassle användes tacksamt i matlagningen.

  En bok som Mikael Thun har haft mycket nytta av är ”En sås av ringa värde” som är skriven av mathistorikern Daniel Serra. Här kommer ett tidstypiskt recept från Mikael Thun men med inspiration från Daniel Serras bok.

  Kanske kan receptet på korngrytan tolkas som medeltidens snabb- och hälsomat? Utan salt dessutom! Vasslen ger rätten en fyllig och syrlig smak. För att göra korngrytan behöver man göra färskost. Den så tidstypiska ingrediensen vassle behövs för korngrytan. Här på Smakminnen hittar du receptet på färskost.

  Vill du komma i kontakt med Mikael Thun, så kan du maila honom på mikael.thun@gladagalten.se eller ring honom på 0703-79 87 07.

   

  Här på Smakminnens webbplats finns många goda, inspirerande och spännande recept från förr. Vad sägs om Silverkaka, Varma Sandwich med skinka och ost (Croque Monsieur) eller Kolatårta från Hovdala slott?

  Följ Smakminnen på Instagram eller Facebook för att hålla dig uppdaterad om mat förr!

  Smakminnen är Sveriges samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept (från 1980-talet eller äldre) som du vill publicera här på sidan? Kontakta Smakminnen via sociala medier eller maila mig på marloes@smakminnen.se. Självklart kommer jag att nämna uppgifter som Instagramkonto, blogg, företag mm. Allt enligt önskemål! Exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

  Steg

  1
  Färdig

  Smält smöret i en kastrull och tillsätt löken och låt den fräsa en kort stund utan att den tar färg.
  Tillsätt korngrynen och fräs hastigt och tillsätt sedan vasslen.
  Koktiden beror på vilket märke korngryn som används. Följ förpackningens anvisningar. Resultatet ska vara som en fast gröt.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

  föregående
  Kanelkaka – Finska kakan
  nästa
  Boterkoek
  föregående
  Kanelkaka – Finska kakan
  nästa
  Boterkoek

  Add Your Comment