Ingredienser
-
3 dl vetemjöl
-
2½ dl socker
-
1½ tsk bakpulver
-
1½ msk kardemumma (stött eller malen)
-
1½ msk kanel
-
1½ dl filmjölk
-
1½ hg smält smör eller margarin
-
2 ägg
Om detta recept
En saftig och smakrik mjuk pepparkaka som är lika lätt att baka som en kladdkaka. Vad mer kan man begära? Receptet kommer från min mormor Ingrid Nordén, född Weibull. Hon växte upp på släktgården Spargodt i Skåne där företaget Weibulls grundades. Här var det mycket liv och rörelse som en stor gård hör till. När hon gifte sig med min morfar Fritz Nordén, bosatte de sig på gården Flygeltofta, som ligger i samma trakter som Spargodt. Var receptet har sin ursprung, vet jag inte.

Visst är min mormor elegant? Min mormors syster Marta berättade för mig att de tre systrarna Marta, Ingrid och Kajsa Weibull hade klätt upp sig till fest, men när de kom till festplatsen så visade det sig att festen var inställd. Systrarna var såklart besvikna och de tyckte synd att de hade klätt upp sig så fint utan att det kom till användning. Då bestämde de sig att gå till en fotograf. Det här är resultatet! Visst ser min mormor ut som en filmstjärna?


Här är mina morföräldrar med tre av sina barn på promenad. Kanske det vankades mjuk pepparkaka när de kom hem?
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mormors Äppelkompott, Butter Chicken och Chokladbröd.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Smöra bröa en kakform. |
2
Färdig
|
Blanda alla torra ingredienser. |
3
Färdig
|
Sätt till fil, smör och ägg. Blanda väl. |
4
Färdig
|
Häll smeten i formen och ställ i mitten av ugnen. Grädda den i ca 40 minuter. Prova med en potatissticka om kakan är klar. Annars får den stå några minuter längre i ugnen. |