0 1
Mjuk pepparkaka – Mormors

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

3 dl vetemjöl
2½ dl socker
1½ tsk bakpulver
1½ msk kardemumma (stött eller malen)
1½ msk kanel
1½ dl filmjölk
1½ hg smält smör eller margarin
2 ägg

Mjuk pepparkaka – Mormors

    Cuisine:

    Saftig, luftig och lika lätt att baka som kladdkaka.

    • 175
    • Easy

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    En saftig och smakrik mjuk pepparkaka som är lika lätt att baka som en kladdkaka. Vad mer kan man begära? Receptet kommer från min mormor Ingrid Nordén, född Weibull. Hon växte upp på släktgården Spargodt i Skåne där företaget Weibulls grundades. Här var det mycket liv och rörelse som en stor gård hör till. När hon gifte sig med min morfar Fritz Nordén, bosatte de sig på gården Flygeltofta, som ligger i samma trakter som Spargodt. Var receptet har sin ursprung, vet jag inte.

    Ingrid Weibull, som gifte sig med Fritz Nordén. Recept på mjuk pepparkaka.
    Min mormor Ingrid Nordén, när hon fortfarande hade sitt flicknamn Weibull.

    Visst är min mormor elegant? Min mormors syster Marta berättade för mig att de tre systrarna Marta, Ingrid och Kajsa Weibull hade klätt upp sig till fest, men när de kom till festplatsen så visade det sig att festen var inställd. Systrarna var såklart besvikna och de tyckte synd att de hade klätt upp sig så fint utan att det kom till användning. Då bestämde de sig att gå till en fotograf. Det här är resultatet! Visst ser min mormor ut som en filmstjärna?

    Recept på mjuk pepparkaka. Ett väldigt enkelt och snabbt recept. Väldigt smakrik och god.
    Mjuk pepparkaka var förr i tiden en väldigt populär kaka som går att hitta i nästan alla gamla receptböcker, både handskrivna och tryckta.
    Familjen Nordén på skogspromenad. Receptet kommer från min mormor Ingrid Nordén. Min mamma Anne-Marie är längst till höger på bilden.

    Här är mina morföräldrar med tre av sina barn på promenad. Kanske det vankades mjuk pepparkaka när de kom hem?

    Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mormors Äppelkompott, Butter Chicken och Chokladbröd.

    Recept Moussaka på Svenska
    Här är originalreceptet på Moussaka på Svenska, en värmande vardagsrätt som snabbt blir allas favorit!

     

    Recept på knäckspån
    Knäckspån går riktigt fort att baka och är farligt goda!

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Steg

    1
    Färdig

    Smöra bröa en kakform.

    2
    Färdig

    Blanda alla torra ingredienser.

    3
    Färdig

    Sätt till fil, smör och ägg. Blanda väl.

    4
    Färdig

    Häll smeten i formen och ställ i mitten av ugnen. Grädda den i ca 40 minuter. Prova med en potatissticka om kakan är klar. Annars får den stå några minuter längre i ugnen.
    När kakan är färdiggräddad, stjälp den upp och ner på ett fat och låt svalna.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    föregående
    Mockafylld rulltårta med hasselnötter
    nästa
    Torkade nypon
    föregående
    Mockafylld rulltårta med hasselnötter
    nästa
    Torkade nypon

    Add Your Comment