0 0
Mockafylld rulltårta med hasselnötter

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
Rulltårta:
3 ägg
1½ dl socker
4 msk potatismjöl (½hg)
1 tsk bakpulver
Kräm:
Omkr. ½ dl mycket starkt hopkokt kaffe eller 1-1½ tsk Nescafé
1 dl hasselnötskärnor (½hg) (köp gärna skalade)
2 äggulor
1,25 dl grädde
1 tsk potatismjöl
5-7 tsk socker
1,25 hg smör eller margarin
1½ tsk vaniljsocker
Valfritt:
2½ dl vispgrädde
100 gr. mörk choklad

Mockafylld rulltårta med hasselnötter

    Cuisine:

    En klassisk rulltårta med mockakräm är höjdpunkten på fikabordet!

    • 250˚C
    • Räcker till 16
    • Medium

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Rulltårta är tacksamt att baka eftersom det går så fort. Krämen i det här receptet är en god mockakräm med rostade, hackade hasselnötter i. Den är enkelt att göra men tar mer tid än till exempel smörkräm.

    Under uppväxten i Holland har jag ibland ätit mockatårta, och då har mockakrämen alltid varit rätt hård om tårtan serverades kall. Samma resultat blev det med denna tårta! Receptet kommer från Nytt på kakfatet som 1953 gavs ut av ICA-förlaget.

    Jag valde själv att dekorera tårtan med vispad grädde och chokladlöv. Det sista var riktigt roligt att göra! Snabb får man vara, för smält choklad rinner!

    Det finns olika sätt att variera tårtan:

    • Rulltårtan är lika lång som en bakplåt, och därför kan man välja att dela den i mitten för att få plats på ett fat. När man gör det kan man ha olika fyllningar i de två olika delar av tårtan.
    • Smaka av krämen; om du vill ha den sötare, kan du tillsätta mer socker eller florsocker. Önskar du en starkare kaffesmak, tillsätt mer pulverkaffe (stöt den gärna i morteln först).
    • Rulltårtan kan utgöra basen för en dessert när den serveras med en kula glass. Extra gott blir det när man serverar t.ex. Baileys eller Amaretto till.

    Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mocka petit choubakelserRäkor Toast Skagen och Rulltårta.

    Moussaka på svenska är en värmande vardagsrätt som snabbt blir en favorit på middagsbordet!
    Recept på nyponsoppa med russin, mandel, grädde och makroner.
    Nyponsoppa efter ett recept från Dr. Hagdahl från 1870-talet. Väldigt gott, och en riktig c-vitaminbomb!

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Steg

    1
    Färdig

    Om du vill göra chokladlöv som dekoration är det bra att börja med det. Smält chokladen över ett vattenbad. (Ta en kastrull med några cm vatten i, ställ en djup tallrik över kastrullen och lägg chokladen i tallriken. Koka upp vattnet och låt det koka på svag värme tills chokladen har smält.)

    Låt den smälta chokladen svalna. Häll över i en förvaringspåse och klipp av ett litet hörn, ca 1-2 mm. Spritsa sedan löv på en bricka med bakplåtspapper. Ett tips är att öva på att rita löv på ett papper. Eftersom choklad fortsätter rinna när man ritar chokladlöven ska man inte behöva lyfta spritspåsen när man ritar ett löv för att sedan fortsätta med nästa.
    Ställ brickan på ett svalt ställe.

    2
    Färdig

    Sätt ugnen på 250˚C.
    Vispa äggen och sockret så det blir poröst. Sikta eller blanda ner mjölet med bakpulvret.

    3
    Färdig

    Bre ut smeten på en bakpappersklädd plåt. Den ska bres ut över hela ytan. I originalreceptet står det att den ska smöras. Detta kan underlätta att få loss kakan från pappret när den är färdiggräddad.

    4
    Färdig

    Grädda kakan tills ytan får brun färg. Det tar ca 5 minuter så passa ugnen noga!

    5
    Färdig

    Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Pensla pappret, som är på undersidan av kakan men som nu är överst, med vatten. Dra försiktigt bort pappret. Lägg en fuktat handduk över kakan.

    6
    Färdig

    Kräm:
    (Om du har hasselnötter utan det bruna tunna skalet, behöver du inte rosta som i följande steg. Du kan däremot rosta nötterna för smakens skull.)
    Rosta nötkärnorna lätt i ugnen (100-125˚. Lägg dem i hushållspapper, gnugga bort de bruna skalen och hacka eller krossa sönder nötterna i mortel. (Jag tog en skärbräda och hackade med en stor kniv.)

    7
    Färdig

    Blanda gulor, grädde, mjöl och socker i en kastrull och låt krämen sjuda tjock. Vispa då och då tills den kallnat. (Tips: om krämen skär sig, tillsätt matskedsvis med kall mjölk eller grädde och vispa tills krämen har blivit slät igen.)

    8
    Färdig

    Blanda klickvis ner det rörda smöret, därefter vaniljen. Droppa i kaffet och rör ner nötterna.

    9
    Färdig

    Bred ut den kalla krämen över hela kakan och rulla ihop den. (Rulla ihop kakan i längden, dvs att kakan blir lång istället för kort och tjock.)
    Låt den ligga i kylskåp eller -box att stelna till.
    Serveras till kaffe eller te eller som dessert.

    10
    Färdig

    Om du vill dekorera rulltårtan som på bilden:
    Vispa grädden. Spritsa den på tårtan. Strö över lite hackade hasselnötter. Dekorera med chokladlöv. Var snabb med chokladlöven så att de inte smälter mellan fingrarna och lämnar fingeravtryck.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    föregående
    Hutspot – rotmos på holländska
    föregående
    Hutspot – rotmos på holländska

    Add Your Comment