Mokka Petit-choubakelser

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Petit-chou-smeten:
1 dl vatten
50 g smör
salt
60 g vetemjöl, siktat
2 ägg
Fyllningen:
1-2 msk snabbkaffe
2,5 dl vispgrädde
50 g socker

Mokka Petit-choubakelser

  • Serves 10
  • Medium

Ingredients

Directions

Share

Idag, den 29 september, är det kaffets dag. Allt från köttbullar till lösgodis har fått sin dag, vilket man kan undra varför, men samtidigt finns plötsligt en godtycklig ursäkt för att baka något sockerstinn och kaloririkt som har med temat ifråga att göra. Därför blir det dagen till ära Mokka Petit-choubakelser.

Förr kallades Petit-choubakelser för “Vattenbakelser” för i smeten ingår vatten. Receptet som följer kommer från en liten holländsk bok från 1977, skriven av Wies van Linge. Boken gavs ut av Albert Heijn, vilket är Hollands största supermarket.

 

Det är överraskande enkelt att baka petit-chouer, och de här är vansinnigt goda! Mängden grädde såsom den anges i receptet räcker för fem petit-chouer och några till, men om man dekorerar dem med lite grädde såsom receptet föreskriver så räcker det inte. Dubbla mängden grädde med kaffe och socker i så fall.

Steps

1
Done

Sätt ugnen på 200˚C.
Smöra en bakplåt och skölj den med kallt vatten. (Det fungerar med bakplåtspapper).

2
Done

Lägg vatten, smör och en nypa salt i en kastrull och låt det koka upp.

3
Done

Bifoga på en gång mjölet och rör med en träslev tills det har blivit en smidig deg som lossnar från kastrullbottnen.

4
Done

Häll över degen i en bunke och vispa med elvisp äggen i smeten. Ett ägg i taget. Vispa så länge att degen är glansig, smidig och lossnar från visparna.

5
Done

Ta två matskedar och klicka ut smeten i tio små högar på plåten. Det ska vara minst 6-8 cm mellan varje degklick.

6
Done

Sätt ugnen i mitten av ugnen och grädda i ungefär 30 minuter. Känn om petit-chouerna lossnar från plåten och känns lätta. Lägg dem på ett galler för att svalna.

7
Done

Klipp med en sax ett litet hål i sidan av varje petit chou.

8
Done

Fyllningen: lös upp snabbkaffet i en matsked kokande vatten. Vispa grädden med sockret och kaffelösningen.

9
Done

Häll över kaffegrädden i en spritspåse och fyll petit-chouerna. Dekorera med en klick kaffegrädde ovanpå petit chouerna.

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

previous
Sophies Ostkakor
next
Födelsedagstårta Spargodt
previous
Sophies Ostkakor
next
Födelsedagstårta Spargodt

Add Your Comment