0 0
Mocka Petit-choubakelser

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
Petit-chou-smeten:
1 dl vatten
50 g smör
salt
60 g vetemjöl, siktat
2 ägg
Fyllningen:
1-2 msk snabbkaffe
2,5 dl vispgrädde
50 g socker

Mocka Petit-choubakelser

  • 200˚C
  • Räcker till 10
  • Medium

Ingredienser

Om detta recept

Share

Som fluffiga moln, är dessa härliga bakelser! Kärt barn har många namn, och de kallas petit choux eller vattenbakelser. De ser avancerade ut, men skenet bedrar! Följ bara steg för steg receptet och du kommer att upptäcka att de faktiskt är rätt lätt att baka dessa mocka petit choux bakelser. Eller ska vi kalla dem för Mocka-vattenbakelser?

Den 29 september, är det kaffets dag. Denna älskade, uppiggande dryck som håller så många här i världen pigg är väl värd att firas!

Förr kallades Petit-choubakelser ofta för “Vattenbakelser” för i smeten ingår vatten. Receptet som följer kommer från en liten holländsk bok från 1977, skriven av Wies van Linge. Boken gavs ut av Albert Heijn, vilket är Hollands största supermarket.

Mängden grädde såsom den anges i receptet räcker för fem petit-chouer och några till, men om man dekorerar dem med lite grädde såsom receptet föreskriver så räcker det inte grädden. Dubbla mängden grädde och därmed mängden kaffe och socker i fall du vill dekorera dessa kaffemoln!

Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

Moussaka på svenska är en värmande vardagsrätt som snabbt blir en favorit på middagsbordet!

 

Nasi goreng – ett originalrecept från kolonialtiden. Det tar lite tid att laga, men det är inte alls svårt! Mest av allt: det är så himla gott att det är värd tiden man lägger ner i köket.

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

Steg

1
Färdig

Sätt ugnen på 200˚C.
Smöra en bakplåt och skölj den med kallt vatten. (Det fungerar med bakplåtspapper).

2
Färdig

Lägg vatten, smör och en nypa salt i en kastrull och låt det koka upp.

3
Färdig

Bifoga på en gång mjölet och rör med en träslev tills det har blivit en smidig deg som lossnar från kastrullbottnen.

4
Färdig

Häll över degen i en bunke och vispa med elvisp äggen i smeten. Ett ägg i taget. Vispa så länge att degen är glansig, smidig och lossnar från visparna.

5
Färdig

Ta två matskedar och klicka ut smeten i tio små högar på plåten. Det ska vara minst 6-8 cm mellan varje degklick.

6
Färdig

Sätt ugnen i mitten av ugnen och grädda i ungefär 30 minuter. Känn om petit-chouerna lossnar från plåten och känns lätta. Lägg dem på ett galler för att svalna.

7
Färdig

Klipp med en sax ett litet hål i sidan av varje petit chou.

8
Färdig

Fyllningen: lös upp snabbkaffet i en matsked kokande vatten. Vispa grädden med sockret och kaffelösningen.

9
Färdig

Häll över kaffegrädden i en spritspåse och fyll petit-chouerna. Dekorera med en klick kaffegrädde ovanpå petit chouerna.

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
föregående
Sophies Ostkakor
nästa
Födelsedagstårta Spargodt
föregående
Sophies Ostkakor
nästa
Födelsedagstårta Spargodt

Add Your Comment