Mördeg – kakor anno 1922

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

200 gr smör eller växtmargarin
200 gr mjöl
2 msk socker
1 ägg

Mördeg – kakor anno 1922

  Cuisine:
  • Medium

  Ingredients

  Directions

  Share

  Det finns många sätt att visa sin kärlek för någon, och en av dem är genom maten. Så måste det ha varit i alla tider. Här ett recept från kokboken Billig Mat – Kokbok för det enkla hushållet, skriven av Hildegard Friberg år 1922.

  Något som jag inte har fördjupat mig i är mördegens historia. Någon som kan berätta mer? När jag hinner ska jag se om jag kan hitta mer om detta. Kakor baserade på mördeg är så vansinnigt goda i all sin enkelhet: smör, mjöl och socker. Ibland tillsätts ett ägg. Hur många olika kakor finns det som är baserade på just mördeg?

  I receptet om Billig Mat står det “Degen kan även kavlas ut, tagas ut med mått samt beströs med socker, mandel, kanel el. dyl.” Just detta har jag gjort och resultatet blir kakor som är inte lika söta som dagens mördegskakor men inte mindre goda för det! Det var så många bakade sina kakor för 100 år sedan.

  Jag bakade kakorna sommaren 2017. Att publicera dessa sommarbilder nu i februari känns helt rätt: en sommarkänsla på bild när våren känns nära men ändå långt borta.

  Steps

  1
  Done

  Mjölet siktas och blandas på bakbordet med de övriga ingredienserna till en jämn deg. Denna deg kan användas till olika slags fruktpajer. Den kan även kan även kavlas ut, tagas ut med mått samt beströs med socker, mandel, kanel el. dyl. Kakorna gräddas ljusgula i medelmåttig värme. (175 C)

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

  previous
  Ostägg (Kaaseieren)
  next
  Plain scones från 1861
  previous
  Ostägg (Kaaseieren)
  next
  Plain scones från 1861

  Add Your Comment