0 0
Mormor Anna-Lisas Julkorv

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

1 kg halvkokt potatis
500 g mager fläskfärs
1 kg nötfärs
500 gr späck
3 msk salt
2 tsk vitpeppar
3 kryddmått kryddpeppar
3 kryddmått ingefära
1 liter kokt kall mjölk
(svartpeppar, vitlökspulver kan också tillsättas)
ca 5 meter fjällster

Mormor Anna-Lisas Julkorv

En god korv med smaker som hör julen till.

    Cuisine:

    Ett gammalt och älskad recept på julkorv, en stjärna på julbordet!

    • Medium

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    En hemlagad julkorv är som en lysande stjärna bland alla goda rätter på julbordet. Förr i tiden var det många som gjorde sina egna korvar, och för ett antal år sedan fick intresset att stoppa egen korv en uppsving. Hemgjord korv smakar fantastiskt och är faktiskt inte så komplicerat att göra.

    Detta recept kommer från Saga Svensson som tillsammans med sin man Kristian driver Österby Gård utanför Sigtuna. På gården har de bland annat småskalig nötköttsuppfödning och lammproduktion. De driver en gårdsbutik där de säljer gårdens produkter tillsammans med ett brett sortiment av andra närproducerade varor, allt ifrån kött, chark och delikatesser, till ägg, grönsaker och hantverk. www.osterbygard.se

    Saga Svensson från Österby gård utanför Sigtuna.

    ”Det här receptet kommer från min mormor Anna-Lisa Plantings receptsamling. Min mamma och mina mostrar lagade receptet många gånger som barn, tillsammans med mormor och morfar. Som tradition lagades korven inför jul, och alla hjälptes åt. Ibland lämnade de korven på rökning, men den blir minst lika god att tillaga genom att sjuda i en gryta. Ett favoritrecept som hängt med genom åren!”

    För att kunna göra korv behövs en köksmaskin med korvhorn till och en köttkvarn.

    Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nötchokladrutor och Snibbar till Julbordet.

    Recept på Upplands kubb
    Upplandskubb är fantastiskt gott med sill eller gravad lax. Många upplänningar har detta goda bröd på julbordet.

    Recept på Varma Sandwich med ost och skinka. Kallas även för Varma mackor!
    Varma Sandwich med ost och skinka blir ett väldigt gott tilltugg till en drink.

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Steg

    1
    Färdig

    Mal köttet genom en fin hålskiva.

    2
    Färdig

    Tärna späcket och mal genom en grov hålskiva.

    3
    Färdig

    Mal även potatisen. (Den ska vara kall.)

    4
    Färdig

    Blanda alla ingredienser, så när som på hälften av mjölken, och arbeta noga samman det hela.

    5
    Färdig

    Tillsätt sedan ytterligare mjölk så att smeten blir lös och jämn.

    6
    Färdig

    Stoppa ganska löst i fjälster, och knyt av med ett snöre i lämpliga längder.

    7
    Färdig

    Därefter ska de avtorkade korvarna gnidas in med saltblandning (2 msk salt och 1 msk socker), och sedan ligga övertäckta i kyl ett dygn.

    8
    Färdig

    Tillagas direkt genom att sjudas i vatten ca 20 minuter, alternativt fryses för senare tillagning.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    föregående
    Mormor Lisas Medaljonger
    nästa
    Farmors Saftiga Saffransbullar (lussekatter)
    föregående
    Mormor Lisas Medaljonger
    nästa
    Farmors Saftiga Saffransbullar (lussekatter)

    Add Your Comment