0 0
Mormor Lisas Medaljonger

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

kakdeg:
250 gr smör
250 gr mjöl
60 gr socker
2 äggulor
Smörkräm:
100 gr smör (rumsvarmt)
100 gr florsocker
2 ägg
Glasyr:
½ äggvita
florsocker
några droppar ättika
Hackad mandel

Mormor Lisas Medaljonger

Små goda kakor som är en jultradition hos en del småländska familjer.

    Cuisine:

    Små goda kakor som förgyller kakbordet på julafton.

    • 250˚C
    • Easy

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Ett vackert namn på små eleganta kakor. Själva smycken medaljonger består ju av två delar med bilder på insidan, vilket gör det lätt att förstå hur namnet på kakorna kom till. Dessa små kakorna består av spröd mördeg med däremellan smörkräm som dekoreras med glasyr och hackad mandel.

    Detta recept på medaljonger kommer från Marih Jonsson som tillsammans med sin man Ramon driver Skogsbackens ost utanför Örsundsbro i Uppland. De tillverkar en rad olika goda ostar, varav flera är prisbelönta, som säljs både i deras egen gårdsbutik och på en rad andra ställen runtom i Fjärdhundraland, Uppland och Stockholmsområdet Ett flertal restauranger, varav vissa i Stockholm, serverar deras ostar.

    Skogsbackens ost i Uppland
    Skogsbackens ost i Uppland tillverkar hantverksmässigt en rad olika goda ostar. Flera av dem är prisbelönta.
    Marih Jonsson från Skogsbackens ost i Uppland
    Marih Jonsson driver tillsammans med sin man Ramon Skogsbackens ost.

     ”Det här receptet kommer från min mormor Lisa Holmqvist som kom från Rävemåla i Småland. Min mamma som är 85 minns den från när hon var liten, så receptet måste vara minst 80 år gammal. Att baka de här kakorna är fortfarande en riktig jultradition i vår släkt.”

    Recept på Mormor Lisas Medaljonger.
    En småländsk jultradition där Marih Jonsson växte upp var att baka Medaljonger, ett recept från sin mormor Lisa Holmqvist.

     

    Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mocka petit choubakelserRäkor Toast Skagen och Rulltårta.

    Recept på Upplands kubb
    Upplandskubb är fantastiskt gott med sill eller gravad lax. Många upplänningar har detta goda bröd på julbordet.

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Steg

    1
    Färdig

    Blanda ingredienserna till kakdegen och låt degen stå i kylen en stund.
    Sätt ugnen på 250˚C.

    2
    Färdig

    Kavla ut degen och ta ut kakor med pepparkaksform. Grädda kakorna tills de fått lite färg.

    3
    Färdig

    Blanda ingredienserna till smörkrämen. Lägg smörkrämen emellan två kakor.

    4
    Färdig

    Blanda till glasyren. Blanda in en msk florsocker åt gången tills konsistensen är efter önskemål.

    5
    Färdig

    Ringla glasyren över kakorna och strö över med hackad mandel.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    föregående
    Mandelfromage – enkelt och elegant
    nästa
    Mormor Anna-Lisas Julkorv
    föregående
    Mandelfromage – enkelt och elegant
    nästa
    Mormor Anna-Lisas Julkorv

    Add Your Comment