2 0
Mormors äppelkompott

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

äpplen
lite vatten
socker efter smak

Mormors äppelkompott

    Cuisine:

    Detta grundrecept på äppelkompott kan varieras på olika sätt. Tips finns i receptet!

    • Easy

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Mormors äppelkompott är ett enkelt recept som kan smaksättas på olika sätt och därmed användas både till efterrätter och pajer, men även som tillbehör till middagar. Mina starkaste minnen till äppelkompott är till jularna som vi firade på släktgården Spargodt som ligger i ett böljande åkerlandskap som är så typiskt för Skåne. (Vill du komma direkt till receptbeskrivningen, scrolla ner!)

    Spargodt i vinterskrud.

    Vi hade äppelkompott som tillbehör till julskinka. Detta med en klick grovkornig skånsk senap blir en ljuvlig kombination!

    Mina morföräldrar Ingrid och Fritz Nordén som delade en passion för hästar.

    Det finns en uppsjö av olika äppelsorter, vilket gör att det är bäst att smaka av kompotten och tillsätter socker efter smak. Vissa äppelsorter är mera syrliga än andra. Om du ska använda äppelkompotten som fyllning till en paj, så kan det vara gott med lite extra socker och kanske smaksättning av kanel eller kardemumma.

     

    Mormors äppelkompott kan användas som fyllning i pajer eller som ett gott tillbehör till middagen.

     

    Detta recept är så enkelt en äppelkompott kan bli. En hemlagad skatt i skafferiet!

    Några tips på hur du kan smaksätta äppelkompott:

    • Lägg en vaniljstång i grytan när du kokar kompotten. Du kan även tillsätta några teskedar vaniljsocker.
    • Tillsätt stötta kardemummakärnor när du kokar kompotten.
    • Tillsätt en kanelstång när du kokar kompotten.
    • Använd mindre konserveringsburkar, de ser trevliga ut när de ställs som de är på middagsbordet. De kan även användas som portionsskålar när kompotten serveras som efterrätt med en klick grädde. Om du vill servera kompotten varm, se till att ta bort gummiringen innan du ställer burken i ugnen.
    • Om äppelkompotten serveras som efterrätt i små burkar, är det gott med lite riven mandelmassa eller marsipan som läggs på kompotten innan den ställs i ugnen. Även här gäller det att ta bort gummiringen innan den ställs i ugnen.

     

    Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

     

     

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Steg

    1
    Färdig

    Detta recept har inga volymer, för det är ett typiskt recept på en höft. Ta så mycket du vill, orkar eller finns!
    Skala äpplena och dela de i mindre bitar. Lägg i en kastrull.

    2
    Färdig

    Tillsätt lite vatten så att det står 1-2 cm i botten. Koka upp allt på inte alltför hög värme. Tillsätt socker efter smak. Börja med lite, för att smaka av och sedan tillsätta mer om det behövs.

    3
    Färdig

    Om du vill frysa in äppelkompotten i en glasbehållare, se till att inte fylla behållaren helt, då kompotten kan expandera i frysen och då riskerar glaset att spricka.

    Om du väljer att ha äppelkompotten i skafferiet, använd konserveringsburkar som diskas och steriliseras (utan gummiring) i 125 grader i en kvart. Koka gummiringarna.

    4
    Färdig

    Fyll burkarna när kompotten fortfarande är het och förslut dem direkt.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    föregående
    Knäckspån
    nästa
    Nyponsoppa – höstens c-vitaminbomb
    föregående
    Knäckspån
    nästa
    Nyponsoppa – höstens c-vitaminbomb

    Add Your Comment