Morotskaka från 1783

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

2 cups (4,7 dl) vetemjöl
1 msk kanel
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3/4 cup (1,8 dl) rapsolja
2 cups (4,7 dl) socker
4 ägg
2 cups (4,7 dl) finrivna morötter
Frosting:
100 gr färskost, t.ex. Philadelphia
100 gr smält smör, avsvalnat
1½ dl florsocker
Rivet skal och saft av ½ citron

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Morotskaka från 1783

    Cuisine:

      Lika enkelt att tillaga som en kladdkaka! En saftig kaka med sina rötter i USA.

      • Easy

      Ingredients

      Directions

      Share

      I stort sett alla fik runtom i landet serverar morotskaka. En saftig kaka med smak av kanel och ibland andra kryddor, och ett tjockt lager med så kallad “frosting”  – som ger en fräsch brytning mot den söta kakan.

      Morötter har använts länge för att ge sötma till kakor, speciellt när socker fortfarande var en exklusiv vara. För många år sedan gjorde jag ett försök att “koka sirap af morötter” – ett recept som jag hittade bland våra släkts handskrivna recept från 1800-talet. Det blev aldrig en sirap – något gick fel när jag försökte mig på detta recept.

      Här kommer ett recept som säger sig ha gamla anor. Helt ärligt måste jag säga att jag undrar hur mycket detta recept skiljer sig från originalreceptet. Receptet är hämtat från New York Cookbook (1992), Molly O’Neill där hon skriver att den serverades George Washington på Fraunces Tavern i lower Manhattan. Året var den 25 november 1783. På Fraunces Tavern organiserades en avskedsfest för George Washingtons officerare, efter att ha segrat i den Nordamerikanska frihetskriget.

      Anledningen till tillställningen på Manhattan var British Evacuation Day. Molly O’Neill skriver att hon har anpassat receptet som hon hittade i The Thirteen Colonies Cookbook (1975), skriven av Mary Donovan, Amy Hatrack, and Frances Schull. Sex år senare blev han president.

      Morotkakan som vi känner idag har så kallad frosting – en blandning mellan färskost, smält smör, florsocker och citron. Men när kom denna frosting på morotskakan? Det äldsta receptet i USA på morotskaka med frosting är från 1960-talet.

      Här får ni både ovannämnda originalreceptet och ett recept på frosting. I receptet på morotskakan står det att den ska bakas i en rund sockerkaksform. Därför är mängden frosting anpassad till detta.

      (Besökt 105 gånger, 1 besök idag)

      Steps

      1
      Done

      Blanda vetemjöl, kanel, bikarbonat och salt i en bunke.

      2
      Done

      Blanda matolja, socker, ägg och finrivna morötter i en separat bunke.

      3
      Done

      Blanda smeten med de torra ingrediens-blandningen. Häll upp i en smord och bröad rund sockerkaksform.

      4
      Done

      Grädda ca en timme i 175˚C. Prova med en sticka om kakan är torr. När den är det, ta ut den och stjälp efter några minuter upp den på ett galler.

      5
      Done

      Frosting: Vispa alla ingredienser till en slät massa. Spritsa eller klicka ut det på kakan.

      Marloes

      Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

      Recipe Reviews

      There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
      previous
      Ärtgröt
      next
      Ostägg (Kaaseieren)
      previous
      Ärtgröt
      next
      Ostägg (Kaaseieren)

      Add Your Comment