Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
330 g vetemjöl
150 g smör
125 g farinsocker
1 ägg, lättvispad
rivet skal av 1 citron
salt
några msk skorpmjöl
500 g fasta, syrliga äpplen
ungefär 50 g socker
kanel
några msk aprikosmarmelad
Mors Äppeltårta

Mors Äppeltårta

Klassisk holländsk äppeltårta.

En saftig tårta med ett klassiskt rutnät av deg. Riven citronskal och brun farin i degen gör den oemotståndlig. Ät och njut!

  • 175 gr celcius
  • Räcker till 8
  • Medium

Ingredienser

Om detta recept

Share

Appeltaart är en caféklassiker i Holland, och i mitt minne har det alltid varit så. Degen innehåller både brun farin och citron, vilket gör tårtan extra gott. Och kanel förståss. Äpplen och kanel älskar ju varandra! Scrolla ner för receptbeskrivningen!

Min far är holländare och jag är uppväxt i den idylliska småstaden Bergen, som ligger tre mil norr om Amsterdam. Hemma har vi diskuterat varför vi i vår familj kallar det för Moeders Appeltaart. Min farmor, Pietronella Meijer, kallades Moeder (Mor), men min faster menar att det var grannen tante Eefs recept, som hade den från en kokbok. Jaha, ibland är det svårt att spåra historien om ett recept.

På bilden sitter Moeder med famnen full av kaniner. Det kunde lika väl ha varit katter, för hon var mest kattälskare. Hon var inte som andra mödrar på 1950-talet. Hemmet kunde ibland vara dammigt, för istället tog hon tid för samtal med sina barn och deras vänner. Det hände att mina farföräldrar köpte en Mars eller Snickers, och skar den i bitar till en kopp kaffe. Detta för att plånboken stundtals var mager. Men kanske man behöver inte mer än en munsbit av choklad till kaffet? Och damm på hyllan ger mer tid för samtal.

Här får ni receptet på äppeltårtan! 

 

Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Iste.

Ökensandskakor, drömmar eller kameltår. Kärt barn har många namn.

 

Nasi goreng, en rätt med koloniala anor.

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!

Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.

Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

Ellas kaka från Jerum – mångas favorit på fikabordet!

Steg

1
Färdig

Sätt ugnen på 175 grader.

2
Färdig

Blanda smör, brun farin, vetemjöletdet rivna citronskalet, sockret och salt till en smidig deg. Ta två tredjedelar av degen och tryck ut det i en smord springform som har en diameterpå 20 cm.

3
Färdig

Strö ströbröd i botten på den degbeklädda formen.
Lägg klyftorna i ett jämt lager i formen och strö över socker och kanel. Upprepa detta i flera lager.

4
Färdig

Kavla ut den resterade degen och skär remsor som kan läggas på tårtan. Lägg hälften av remsorna jämsides på tårtan, och lägg den andra hälften ovanpå detta så att det skapas ett rutmönster.

På bilden är tårtan färdiggräddad, men här ser du hur rutmönstret ser ut.

5
Färdig

Pensla degen med resten av det lättuppvispade ägget. Klicka ut aprikosmarmeladen mellan rutorna.

6
Färdig

Grädda i mitten av ugnen mellan 40-50 minuter tills tårtan är gyllene.

Profilbild

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

föregående
Räkor Toast Skagen, Fritz specialare
nästa
Ingefärspäron
föregående
Räkor Toast Skagen, Fritz specialare
nästa
Ingefärspäron

4 Comments Hide Comments

Det här gick inte så bra! Står ingenstans i receptet när man ska lägga i salt/mjöl.
Jag som amatör bagare kan nu slänga allt 😞

Tack för din kommentar! Jag hade helt missat det. Mjölet ska tillsättas i början när man ska göra degen. Det har jag ändrat på nu i receptbeskrivningen. Jag hoppas att du vill he detta recept en andra chans!

[…] Mors äppeltårta har både rivet citronskal och brun farin i degen vilket gör den helt oemotståndligt. Finska kakan eller Kanelkaka. Kärt barn har många namn. En saftig och härlig kaka! Ellas kaka har bakats av många studenter och är vansinnigt gott. Men vad har kakan för koppling till studentområdet Jerum i Stockholm? Läs mer i receptlänken! […]

Add Your Comment