Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
330 g vetemjöl
150 g smör
125 g farinsocker
1 ägg, lättvispad
rivet skal av 1 citron
salt
några msk skorpmjöl
500 g fasta, syrliga äpplen
ungefär 50 g socker
kanel
några msk aprikosmarmelad

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]
Moeders Appeltaart – Mors Äppeltårta

Moeders Appeltaart – Mors Äppeltårta

Klassisk holländsk äppeltårta.

En saftig tårta med ett klassiskt rutnät av deg. Riven citronskal och brun farin i degen gör den oemotståndlig. Ät och njut!

  • Serves 8
  • Medium

Ingredients

Directions

Share

Appeltaart är en caféklassiker i Holland, och i mitt minne har det alltid varit så. Min far är holländare och jag är uppväxt i den idylliska småstaden Bergen, som ligger tre mil norr om Amsterdam. Hemma har vi diskuterat varför vi i vår familj kallar det för Moeders Appeltaart. Min farmor, Pietronella Meijer, kallades Moeder (Mor), men min faster menar att det var grannen tante Eefs recept, som hade den från en kokbok. Jaha, ibland är det svårt att spåra historien om ett recept.

På bilden sitter Moeder med famnen full av kaniner. Det kunde lika väl ha varit katter, för hon var mest kattälskare. Hon var inte som andra mödrar på 1950-talet. Hemmet kunde ibland vara dammigt, för istället tog hon tid för samtal med sina barn och deras vänner. Det hände att mina farföräldrar köpte en Mars eller Snickers, och skar den i bitar till en kopp kaffe. Detta för att plånboken stundtals var mager. Men kanske man behöver inte mer än en munsbit av choklad till kaffet? Och damm på hyllan ger mer tid för samtal.

 

 

(Besökt 258 gånger, 1 besök idag)

Steps

1
Done

Sätt ugnen på 175 grader.

2
Done

Blanda smör, brun farin, vetemjöletdet rivna citronskalet, sockret och salt till en smidig deg. Ta två tredjedelar av degen och tryck ut det i en smord springform som har en diameterpå 20 cm.

3
Done

Strö ströbröd i botten på den degbeklädda formen.
Lägg klyftorna i ett jämt lager i formen och strö över socker och kanel. Upprepa detta i flera lager.

4
Done

Kavla ut den resterade degen och skär remsor som kan läggas på tårtan. Lägg hälften av remsorna jämsides på tårtan, och lägg den andra hälften ovanpå detta så att det skapas ett rutmönster.

5
Done

Pensla degen med resten av det lättuppvispade ägget. Klicka ut aprikosmarmeladen mellan rutorna.

6
Done

Grädda i mitten av ugnen mellan 40-50 minuter tills tårtan är gyllene.

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Mandelfromage
next
Sophies Inlagda Ingefärspäron
previous
Mandelfromage
next
Sophies Inlagda Ingefärspäron

3 Comments Hide Comments

Det här gick inte så bra! Står ingenstans i receptet när man ska lägga i salt/mjöl.
Jag som amatör bagare kan nu slänga allt 😞

Tack för din kommentar! Jag hade helt missat det. Mjölet ska tillsättas i början när man ska göra degen. Det har jag ändrat på nu i receptbeskrivningen. Jag hoppas att du vill he detta recept en andra chans!

Add Your Comment