Ingredients
-
330 g vetemjöl
-
150 g smör
-
125 g farinsocker
-
1 ägg, lättvispad
-
rivet skal av 1 citron
-
salt
-
några msk skorpmjöl
-
500 g fasta, syrliga äpplen
-
ungefär 50 g socker
-
kanel
-
några msk aprikosmarmelad
Directions
Appeltaart är en caféklassiker i Holland, och i mitt minne har det alltid varit så. Min far är holländare och jag är uppväxt i den idylliska småstaden Bergen, som ligger tre mil norr om Amsterdam. Hemma har vi diskuterat varför vi i vår familj kallar det för Moeders Appeltaart. Min farmor, Pietronella Meijer, kallades Moeder (Mor), men min faster menar att det var grannen tante Eefs recept, som hade den från en kokbok. Jaha, ibland är det svårt att spåra historien om ett recept.
På bilden sitter Moeder med famnen full av kaniner. Det kunde lika väl ha varit katter, för hon var mest kattälskare. Hon var inte som andra mödrar på 1950-talet. Hemmet kunde ibland vara dammigt, för istället tog hon tid för samtal med sina barn och deras vänner. Det hände att mina farföräldrar köpte en Mars eller Snickers, och skar den i bitar till en kopp kaffe. Detta för att plånboken stundtals var mager. Men kanske man behöver inte mer än en munsbit av choklad till kaffet? Och damm på hyllan ger mer tid för samtal.
Steps
1
Done
|
Sätt ugnen på 175 grader. |
2
Done
|
|
3
Done
|
|
4
Done
|
Kavla ut den resterade degen och skär remsor som kan läggas på tårtan. Lägg hälften av remsorna jämsides på tårtan, och lägg den andra hälften ovanpå detta så att det skapas ett rutmönster. |
5
Done
|
Pensla degen med resten av det lättuppvispade ägget. Klicka ut aprikosmarmeladen mellan rutorna. |
6
Done
|
Grädda i mitten av ugnen mellan 40-50 minuter tills tårtan är gyllene. |
3 Comments Hide Comments
[…] Moeders appeltaart är en holländsk klassiker – brun farin och citron ger tårtan en knäckig och fräsch smak. Har du vägarna förbi Örsundsbro under oktober? På Salnecke slottscafé ost & deli serveras den! […]
Det här gick inte så bra! Står ingenstans i receptet när man ska lägga i salt/mjöl.
Jag som amatör bagare kan nu slänga allt 😞
Tack för din kommentar! Jag hade helt missat det. Mjölet ska tillsättas i början när man ska göra degen. Det har jag ändrat på nu i receptbeskrivningen. Jag hoppas att du vill he detta recept en andra chans!