• Home
  • Grytor
  • Moussaka på svenska – originalreceptet
0 0
Moussaka på svenska – originalreceptet

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
300 gr köttfärs (blandfärs eller nötfärs)
2 gula lökar (inte för stora)
smör
1 msk vetemjöl
1 burk krossade tomater, ca 400 gr
1 msk tomatpuré
1½ tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
8-10 kokta (kalla) potatisar
2½ dl vispgrädde
2 dl riven ost

Moussaka på svenska – originalreceptet

    Cuisine:

    Med potatis som bas blir denna grekiska rätt svenskt! En krämig och lättlagad gratäng som lätt blir hela familjens favoriträtt.

    • 250˚C
    • Räcker till 6
    • Medium

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Potatis istället för aubergine gör denna grekiska klassiker till en svensk, mustig gryta som lätt blir hela familjens favorit! Lättlagad är den och inte minst värmande, vilket gör att den passar särskilt bra under vinterhalvåret. Fast, egentligen så uppskattas den året runt på middagsbordet. Vill du direkt komma till receptbeskrivningen får du scrolla ner!

    Efter en lång dag i skolan eller på jobbet kan en härlig gryta bli som en trösterik och samtidigt upplyftande omfamning. Moussaka på svenska är en sådan rätt! Potatis, köttfärssås och gräddblandningen är ett vinnarrecept! Uppväxt i Holland med en svensk mamma och holländsk pappa så hade vi en riktigt blandad meny med allt från köttbullar till olika så kallade stampotten (potatismos med grönsaker).

    Med sitt till stor del platta landskap så cyklar i stort sett alla skolbarn till skolan, året runt. Vinterhalvåret i Holland är blött. Fuktigt, regnigt och kallt. Jag har minnen från att komma hem alldeles stelfrusen med blöta kläder efter min cykeltur från gymnasiet i närmaste staden. Jag och mina kompisar slängde våra jeans i torktumlaren, kokade te och efter en stund kunde vi dra på våra varma jeans.

    En av vardagsrätterna som med jämna mellanrum serverades var just Moussaka på svenska. Mamma hade klippt ut receptet från en broschyr som Mejerierna gett ut. Jag tror att receptet som syns här nedan på bild måste vara originalreceptet. Ett uppskattat recept som än tillagas i många hem!

    Här kommer några förslag på hur du kan sätta din egen prägel på rätten:

    • När du steker löken och köttfärsen, tillsätt timjan och vitlök.
    • Tillsätt en till två matskedar kinesisk soja till köttfärssåsen. Det blir en mustigare gryta.
    • Gör grytan extra nyttigt, packad med vitaminer och fibrer, genom att riva en morot och/eller palsternacka  och blanda ner i köttfärsen.
    • Tillsätt tacokrydda till köttfärssåsen för att få en mexikansk twist på rätten!
    Moussaka på svenska är värmande och lättlagad. Den blir snabbt familjens favorit på middagsbordet!

    Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

    Äppelbakelser är ett roligt recept som kan varieras på flera sätt.
    Äppelbakelser är små trevliga bakelser som kan dekoreras och smaksättas på olika sätt.

     

    Recept på Mammas berömda chokladtårta
    Mammas berömda chokladtårta består av browniebottnar med äkta choklad och hasselnötter och luftig chokladmousse. Behöver jag säga att den är oemotståndlig?

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Steg

    1
    Färdig

    Red. anm. Jag har tillagad Moussaka på svenska många gånger, och inte alltid planerat så att potatisarna är kalla när jag tillagar rätten. Börja med att skala och koka potatisen!
    Originalrecept:
    Sätt ugnen på 250˚C.
    Skala och hacka löken.

    2
    Färdig

    Bryn lök och köttfärs i smör i en stekpanna. Strö över mjölet, rör om.

    3
    Färdig

    Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, salt och peppar. Låt koka på svag värme ca 10 minuter.

    4
    Färdig

    Skala och skiva potatisen. (Red. anm. jag brukar skära potatisen i ca 1 cm tjocka skivor.)
    Blanda grädde och ost.

    5
    Färdig

    Varva köttfärsröra och potatis i en ugnssäker form. (Red. anm. jag brukar börja med lite köttfärs i botten.)
    Häll över ostgrädden.

    6
    Färdig

    Gratinera i ugnen ca 20 minuter.
    Servera med en sallad.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    föregående
    Äppelbakelser – söta och spröda
    nästa
    Knäckspån
    föregående
    Äppelbakelser – söta och spröda
    nästa
    Knäckspån

    Add Your Comment