1 0
Naanbröd

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

2 dl vatten (36°C)
1 tsk honung
25 gr jäst
6 dl vetemjöl
1 (drygt) dl grekisk yoghurt
2 msk smält smör
½ tsk salt
Smält smör, att ringla på de färdiggräddade bröden

Naanbröd

Cuisine:

    Ett lättbakat, småsegt bröd som ska serveras direkt till mustiga indiska grytor som Butter Chicken.

    • Medium

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    På Indiska restauranger serveras varma tallriksstora, ovala naanbröd till maten. Det lättsega brödet är perfekt för att doppa i olika såser och grytor, till exempel Butter Chicken.

    Butter Chicken med Naanbröd.

    Naanbröd har en lång historia. Första gången den nämns är på 1400-talet, av den indiska poeten och musikern Amir Khusrow. Förmodligen utvecklades brödet när jäst importerades från Egypten till Indien, detta var långt innan den nämndes för första gången. Under Moghul-perioden (1526-1858) serverades i de adliga familjerna Naanbröd till frukost.

    Det här receptet är inspirerat av The Kitchen Paper. Jag har ändrat receptet en aning.

     

    Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Iste.

    Ökensandskakor, drömmar eller kameltår. Kärt barn har många namn.

     

    Nasi goreng, en rätt med koloniala anor.

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!

    Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.

    Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

     

    Steg

    1
    Färdig

    Smula ner jästen i en bunke och blanda ner lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och blanda ner honungen. Blanda ner resten av ingredienserna, förutom det smälta smöret som står sist i ingredienslistan. Knåda degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.

    2
    Färdig

    Låt degen jäsa under bakduk i en timme.

    3
    Färdig

    Häll ut degen på ett mjölbestrött underlag eller bakbord och dela upp den i 10 delar.

    4
    Färdig

    Värm en stekpanna på spisen på medelvärme. Använd inte någon stekfett i pannan. Platta till degen till avlånga bröd som är ungefär en centimeter tjocka. Lägg ett bröd i stekpannan och vänd brödet när ytan börjar bubbla. Håll ett öga på bröden, för mjölet som ramlar av bröden i stekpannan blir snabbt vidbränd.

    5
    Färdig

    Råkar du ha en gasspis, eller om du gör detta när du har grillen på gång, så kan man hålla bröden en kort stund över gaslågan eller grillen. Genom att svärta brödet ytan en aning får brödet en extra dimension. Bröden på bilden har inte svärtats på det viset.

    6
    Färdig

    Pensla lite smält smör på bröden och servera direkt.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    föregående
    Butter Chicken
    nästa
    Ice cream float
    föregående
    Butter Chicken
    nästa
    Ice cream float

    Add Your Comment