Ingredienser
-
2 dl vatten (36°C)
-
1 tsk honung
-
25 gr jäst
-
6 dl vetemjöl
-
1 (drygt) dl grekisk yoghurt
-
2 msk smält smör
-
½ tsk salt
-
Smält smör, att ringla på de färdiggräddade bröden
Om detta recept
På Indiska restauranger serveras varma tallriksstora, ovala naanbröd till maten. Det lättsega brödet är perfekt för att doppa i olika såser och grytor, till exempel Butter Chicken.

Naanbröd har en lång historia. Första gången den nämns är på 1400-talet, av den indiska poeten och musikern Amir Khusrow. Förmodligen utvecklades brödet när jäst importerades från Egypten till Indien, detta var långt innan den nämndes för första gången. Under Moghul-perioden (1526-1858) serverades i de adliga familjerna Naanbröd till frukost.
Det här receptet är inspirerat av The Kitchen Paper. Jag har ändrat receptet en aning.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Iste.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!
Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.
Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

Steg
1
Färdig
|
Smula ner jästen i en bunke och blanda ner lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och blanda ner honungen. Blanda ner resten av ingredienserna, förutom det smälta smöret som står sist i ingredienslistan. Knåda degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. |
2
Färdig
|
Låt degen jäsa under bakduk i en timme. |
3
Färdig
|
Häll ut degen på ett mjölbestrött underlag eller bakbord och dela upp den i 10 delar. |
4
Färdig
|
Värm en stekpanna på spisen på medelvärme. Använd inte någon stekfett i pannan. Platta till degen till avlånga bröd som är ungefär en centimeter tjocka. Lägg ett bröd i stekpannan och vänd brödet när ytan börjar bubbla. Håll ett öga på bröden, för mjölet som ramlar av bröden i stekpannan blir snabbt vidbränd. |
5
Färdig
|
Råkar du ha en gasspis, eller om du gör detta när du har grillen på gång, så kan man hålla bröden en kort stund över gaslågan eller grillen. Genom att svärta brödet ytan en aning får brödet en extra dimension. Bröden på bilden har inte svärtats på det viset. |
6
Färdig
|
Pensla lite smält smör på bröden och servera direkt. |