Nasi Goreng – recept med kolonial historia

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
Nasi goreng:
Ris – långkornigt eller basmati – 1 kaffekopp per person
500 gram kyckling/skinkstek i ca 2 cm stora kuber. Du kan ersätta det med önskad mängd quorn.
200 gram bacon i tärningar. För en vegetarisk version, ta några msk BBQ sås.
3 stora gula lökar, hackad
Ketjap manis
Sambal Oelek, efter smak
2 vitlöksklyftor, pressad
3 msk ketjap manis (söt)
1 tsk djinten (kummin, malen)
3 tsk ketoembar (koriander, malen)
1 tsk djahé (ingefära, malen)
1 tsk citronsaft (kan uteslutas)
1 tsk goela djawa (brun farin) (kan uteslutas)
Jordnötssås/Satay enligt Rövekamp:
1 liten gul lök
2 msk olja
½ msk sambal oelek
saften av en ½ pressad citron (börja med några msk, och öka efter smak)
4 msk jordnötssmör
salt
brun farin
Jordnötssås enligt Marloes och hennes mamma!
1 dl jordnötssmör
1-2 msk hackad lök, gul eller röd (spara lite från när du fräser till själva huvudrätten)
Några dl mjölk
Ketjap Manis (söt soja), några msk(finns att köpa i stort sett alla livsmedelsbutirker)
Sambal oelek, efter smak
Gärna lite kryddor som används i Nasi goreng, ca ½ tsk var, eller mer efter smak: ingefära, spiskummin, koriander
Tillbehör:
Bananer, räkna en halv per person
Ägg. ett per person
Gurkstavar, efter önskemål
Syltad lök
Rostad lök

Nasi Goreng – recept med kolonial historia

Med smak från Fjärran Östern...

    Cuisine:

      En makalös rätt från tiden då Indonesien var en av Nederländernas kolonier.

      • Räcker till 6
      • Medium

      Ingredienser

      Om detta recept

      Share

      Här får ni ett recept på äkta Nasi Goreng! Vissa recept bär en extra spännande historia med sig, och detta är en av dem. Indonesiens svar på pyttipanna är nasi goreng, vilket betyder stekt ris. Här finns även tips på en vegetarisk version. 

      Ps: läser du detta i mobilen: receptbeskrivningen finns längst ner. Detta inlägg innehåller affiliate-länkar.

      Receptets resa

      I Nederländernas lista på husmanskost finns nasi goreng, ett kolonialt arv som får smaklökarna att jubla. Oändligt är antalet variationer, för tanken från början är att den här rätten består av gårdagens matrester. Jag fick det här receptet på nasi goreng från mina farföräldrars grannar – och nära vänner – John och Elly Vincken. John föddes under kolonialtiden i Indonesien och när han och familjen flyttade tillbaka till Holland, följde receptet med.

      Haag: Indonesiens änka

      De var inte ensamma med att flytta tillbaka till Holland. När Indonesien blev självständigt år 1949 fick lokalbor välja nationalitet. De som valde holländska nationaliteten fick flytta, och det gjorde över 100.000 personer. Många valde att flytta till Haag som därefter kallades för Indonesiens änka. Sedan 1959 hålls årligen indonesiska mat- och kulturfestivalen Tong Tong i Haag. Det är den största i sitt slag i världen.

      En typisk bild på hur livet i Indonesien under kolonialtiden såg ut. Åtminstone för vissa. Bilden är hämtad från Pinterest, Haris Loebis som skriver om bilden ”ca 1910, testund morföräldrar”.

      Bjudmat

      Det finns oändligt många olika recept på nasi goreng, men det här receptet har alltid varit en succé när min mor eller jag har bjudit på den.

      Rätten kan med fördel göras en dag i förväg och passar bra till bjudningar. Smakerna utvecklas och rätten blir bara godare då.

      Originalreceptet har fläskstek i stället för kyckling. Det är min mor som är skyldig till denna ändring, vilket jag tycker är mycket lyckad. Dofterna av receptets kryddblandning är helt fantastiskt, och därmed smaken såklart!

      Bara för några år sedan var det svårt att få tag i vissa ingredienser som till exempel ketjap manis, söt soja. I dag har i stort sett alla livsmedelsbutiker en liten avdelning med asiatisk mat där man kan få tag i det mesta.

      Vegetarisk version

      Vill du kan du ersätta kycklingen med quorn, då får du en vegetarisk version av nasi goreng. För att få röksmaken från bacon, har jag testat med några matskedar BBQ sås, och det gav bra resultat.

       

      Serveringsförslag:

      • Satay/Jordnötssås: Detta recept är hämtad från den holländska kokboken ”Oosterse gerechten” (Rätter från Öst) som är skriven av E. Nakken-Rövekamp från 1972. Detta är ett mera genuint recept, men jag har en snabbare variant som finns med i receptbeskrivningen. Förresten, visst är namnet på författaren någorlunda besynnerligt?

      Sataysås eller jordnötssås, recept
      Ett enkelt recept på en riktigt god Sataysås eller Jordnötssås.

       

      Indonesisk jordnötssås recept.
      Detta är ett enklare recept på Jordnötssås. Kryddigt och riktigt gott!
      • Stekt ägg. Varje person får ett stekt ägg. I vår familj brukar det frågas det på indonesiska hur man vill ha den stekt. Då säger man ”balek” för enkelstekt och ”balek-balek” för vändstekt.
      • Stekta bananer, se receptbeskrivningen.
      • Gurka i stavar.
      • Rostad lök, detsamma som man har på varmkorv.
      • Syltad lök. Det sötsyrliga är en fin brytning till den kryddiga maten.
      • Räkchips eller Kroepoek, som det heter i Indonesien (och säljs under samma namn i Nederländerna) är ett riktigt gott tillbehör. Jättegott att doppa i jordnötssåsen eller skopa upp maten med. Är desvärre lite svårare att få tag på här i Sverige.
      • Det finns tusen varianter på Nasi Goreng, och det finns goda möjligheter att komplettera receptet med grönsaker. Det som passar bra är rivna morötter eller riven courgette.
      • Ett sista tips är dukningen. Vi använder oss gärna av en duk av indonesiskt eller indiskt tyg, med matchande servis och dekorerar sedan med olika skålar och lite tropiska snäckor på några ställen på bordet.
      • Vegetariskt: som jag beskrev ovan: ersätt kycklingen med quornbitar och tillsätt några matskedar BBQ sås för att ersätta baconets rökiga smak.

      Här på Smakminnens webbplats finns många goda, inspirerande och spännande recept från förr. Vad sägs om SilverkakaVarma Sandwich med skinka och ost (Croque Monsieur) eller Kolatårta från Hovdala slott?

      Varma Sandwich med skinka och ost som tilltugg. I receptet finns ett hemligt knep som gör de extra goda!

       

      Recept på kakor av Hafregryn, ett 1800-tals recept.
      Ett enkelt och gott recept från 1800-talet är Havregrynskakor, eller Kakor av Hafregryn.

      Följ Smakminnen på Instagram eller Facebook för att hålla dig uppdaterad om mat förr!

       

      Steg

      1
      Färdig

      Nasi Goreng:

      Koka riset. Det ska inte koka för länge och det ska bli helt torrt. Låt det svalna utan lock.

      2
      Färdig

      Blanda ketjap, sambal, kryddorna, citron och brun farin. Marinera kycklingen i drygt en timme.

      3
      Färdig

      Stek bacon, inte för hårt. Ta upp baconet och tillsätt till riset.

      4
      Färdig

      Stek den tärnade löken i baconfettet på låg värme. Rör om ofta. Om du vill använda löken till jordnötssåsen, ta 1-2 msk och ställ åt sidan.

      5
      Färdig

      Stek den marinerade kycklingen i smör.

      6
      Färdig

      Blanda kyckling och lök i riset. Använd gärna en wok, men annars fungerar en stekpanna med tjock botten. Stek risblandningen på låg värme. Om så önskas kan man göra mer marinad för att hälla över nasi gorengen, eller så tar man bara ketjap.

      7
      Färdig

      Jordnötssås/Satay, enligt Rövekamp:

      Hacka löken och fräs den i oljan tills den får färg.

      8
      Färdig

      Tillsätt sambal och efter en kort stund de övriga ingredienserna samt 2 dl vatten.

      9
      Färdig

      Koka såsen och rör om tills den har blivit som en tjock, jämn sås.

      10
      Färdig

      Smaka av med salt och brun farin.

      11
      Färdig

      Jordnötssås/Satay enligt Marloes och hennes mamma:

      Fräs den hackade löken i lite smör eller olja i en kastrull. Du kan även ta lite av löken från nasi gorengen. Om önskas kan även lite vitlök tillsättas.

      12
      Färdig

      Tillsätt jordnötssmör, mjölk och en skvätt Ketjap manis/söt soja. Värm såsen och vispa för hand så att såsen blir jämn. Den ska inte vara för rinnig. Tillsätt mer mjölk om det behövs. Smaka av med Ketjap manis och Sambal Oelek. Tillsätt kryddorna efter smak.
      Låt såsen puttra någon minut, men passa den, för det är lätthänt att det bränns i botten av kastrullen. Servera i en skål på bordet så att alla kan ta efter önskemål.
      Denna sås passar utmärkt att doppa räkchips i.

      13
      Färdig

      Skär bananerna över längden och stek de på medelvärme i en stekpanna med mycket smör. Börja steka på den runda sidan. Stek bananerna vackert gyllene på båda sidor och när de är färdigstekta kan de läggas på woken/stekpannan/serveringsfatet med nasi gorengen.

      14
      Färdig

      Stek ägg efter middagsgästernas önskemål. Balek eller balekbalek? Lägg de färdigstekta äggen på nasi gorengen. Nu blir det trångt på fatet, då de samsas med de stekta bananerna.

      Marloes

      Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

      nästa
      Räkor Toast Skagen, Fritz specialare
      nästa
      Räkor Toast Skagen, Fritz specialare

      Add Your Comment