Ingredienser
-
Nasi goreng:
-
Ris – långkornigt eller basmati – 1 kaffekopp per person
-
500 gram kyckling/skinkstek i ca 2 cm stora kuber
-
200 gram bacon i tärningar
-
3 stora gula lökar, hackad
-
Ketjap manis
-
Sambal Oelek, efter smak
-
2 vitlöksklyftor, pressad
-
3 msk ketjap manis (söt)
-
1 tsk djinten (kummin, malen)
-
3 tsk ketoembar (koriander, malen)
-
1 tsk djahé (ingefära, malen)
-
1 tsk citronsaft (kan uteslutas)
-
1 tsk goela djawa (brun farin) (kan uteslutas)
-
-
Jordnötssås/Satay enligt Rövekamp:
-
1 liten gul lök
-
2 msk olja
-
½ msk sambal oelek
-
saften av en ½ pressad citron (börja med några msk, och öka efter smak)
-
4 msk jordnötssmör
-
salt
-
brun farin
-
-
Jordnötssås enligt Marloes
-
Några msk jordnötssmör
-
Några msk hackad lök, gul eller röd
-
Några dl mjölk
-
Ketjap Manis (finns att köpa i stort sett alla livsmedelsbutirker)
-
Sambal oelek, efter smak
-
-
Tillbehör:
-
Bananer, räkna en halv per person
-
Ägg. ett per person
-
Gurkstavar, efter önskemål
-
Syltad lök
-
Rostad lök
Om detta recept
Här får ni ett recept på äkta Nasi Goreng! Vissa recept bär en extra spännande historia med sig, och detta är en av dem. Indonesiens svar på pyttipanna är nasi goreng, vilket betyder stekt ris. Oändligt är antalet variationer, för tanken från början är att den här rätten består av gårdagens matrester.
(Ps: läser du detta i mobilen: receptbeskrivningen finns längst ner) I Nederländernas lista på husmanskost finns nasi goreng, ett kolonialt arv som får smaklökarna att jubla. Jag fick det här receptet på nasi goreng från mina farföräldrars grannar – och nära vänner – John och Elly Vincken. John föddes under kolonialtiden i Indonesien och när han och familjen flyttade tillbaka till Holland, följde receptet med.
De var inte ensamma med att flytta tillbaka till Holland. När Indonesien blev självständigt år 1949 fick lokalbor välja nationalitet. De som valde holländska nationaliteten fick flytta, och det gjorde över 100.000 personer. Många valde att flytta till Haag som därefter kallades för Indonesiens änka. Sedan 1959 hålls årligen indonesiska mat- och kulturfestivalen Tong Tong i Haag. Det är den största i sitt slag i världen.

Det finns oändligt många olika recept på nasi goreng, men det här receptet har alltid varit en succé när min mor eller jag har bjudit på den.
Bara för några år sedan var det svårt att få tag i vissa ingredienser som till exempel ketjap manis, söt soya. I dag har i stort sett alla livsmedelsbutiker en liten avdelning med asiatisk mat där man kan få tag i det mesta.
Rätten kan göras en dag i förväg och passar bra till bjudningar.
Originalreceptet har fläskstek i stället för kyckling. Det är min mor som är skyldig till denna ändring, vilket jag tycker är mycket lyckad. Dofterna av receptets kryddblandning är helt fantastiskt, och därmed smaken såklart!
Serveringsförslag:
- Satay/Jordnötssås: Detta recept är hämtad från den holländska kokboken ”Oosterse gerechten” (Rätter från Öst) som är skriven av E. Nakken-Rövekamp från 1972. Detta är ett mera genuint recept, men jag har en snabbare variant som finns med i receptbeskrivningen. Förresten, visst är namnet på fötfattaren någorlunda besynnerligt?
- Stekt ägg. Varje person ett ägg. I vår familj brukar det frågas det på indonesiska hur man vill ha den stekt. Då säger man “balek” för enkelstekt och “balek-balek” för vändstekt.
- Stekta bananer, se receptbeskrivningen.
- Gurka i stavar.
- Rostad lök, detsamma som man har på varmkorv.
- Syltad lök. Det sötsyrliga är en fin brytning till den kryddiga maten.
- Räkchips eller Kroepoek, som det heter i Indonesien (och säljs under samma namn i Nederländerna) är ett riktigt gott tillbehör. Jättegott att doppa i jordnötssåsen eller skopa upp maten med. Är desvärre lite svårare att få tag på här i Sverige.
- Det finns tusen varianter på Nasi Goreng, och det finns goda möjligheter att komplettera receptet med grönsaker. Det som passar bra är rivna morötter eller riven courgette.
- Ett sista tips är dukningen. Vi använder oss gärna av en duk av indonesiskt eller indiskt tyg, med matchande servis. En massa olika skålar och lite tropiska snäckor på några ställen på bordet.
Ps: Jag brukar göra en egen jordnötssås – inte efter recept. Fräs några msk hackad lök. Tillsätt ca 4-5 msk jordnötssmör, späd ut med mjölk. Tillsätt ketjap manis och sambal efter smak. Koka sakta och tillsätt mjölk så att konsistensen blir som en tjock sås.
Här på Smakminnens webbplats finns många goda, inspirerande och spännande recept från förr. Vad sägs om Silverkaka, Varma Sandwich med skinka och ost (Croque Monsieur) eller Kolatårta från Hovdala slott?


Följ Smakminnen på Instagram eller Facebook för att hålla dig uppdaterad om mat förr!
Steg
1
Färdig
|
Nasi Goreng: |
2
Färdig
|
Blanda ketjap, sambal, kryddorna, citron och brun farin. Marinera kycklingen i drygt en timme. |
3
Färdig
|
Stek bacon, inte för hårt. Ta upp baconet och tillsätt till riset. |
4
Färdig
|
Stek den tärnade löken i baconfettet på låg värme. Rör om ofta. |
5
Färdig
|
Stek den marinerade kycklingen i smör. |
6
Färdig
|
Blanda kyckling och lök i riset. Använd gärna en wok, men annars fungerar en stekpanna med tjock botten. Stek risblandningen på låg värme. Om så önskas kan man göra mer marinad för att hälla över nasi gorengen, eller så tar man bara ketjap. |
7
Färdig
|
Jordnötssås/Satay, enligt Rövekamp:Hacka löken och fräs den i oljan tills den får färg. |
8
Färdig
|
Tillsätt sambal och efter en kort stund de övriga ingredienserna samt 2 dl vatten. |
9
Färdig
|
Koka såsen och rör om tills den har blivit som en tjock, jämn sås. |
10
Färdig
|
Smaka av med salt och brun farin. |
11
Färdig
|
Jordnötssås/Satay enligt Marloes:Fräs den hackade löken i lite smör eller olja i en kastrull. Om önskas kan även lite vitlök tillsättas. |
12
Färdig
|
Tillsätt jordnötssmör, mjölk och en skvätt soja. Värm såsen och vispa för hand så att såsen blir jämn. Den ska inte vara för rinnig. Tillsätt mer mjölk om det behövs. Smaka av med Ketjap manis och Sambal Oelek. Servera i en skål på bordet så att alla kan ta efter önskemål. |
13
Färdig
|
Skär bananerna över längden och stek de på medelvärme i en stekpanna med mycket smör. Börja steka på den runda sidan. Stek bananerna vackert gyllene på båda sidor och när de är färdigstekta kan de läggas på woken/stekpannan/serveringsfatet med nasi gorengen. |
14
Färdig
|
Stek ägg efter middagsgästernas önskemål. Balek eller balekbalek? Lägg de färdigstekta äggen på nasi gorengen. Nu blir det trångt på fatet, då de samsas med de stekta bananerna. |