Nasi Goreng – recept med kolonial historia

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
Nasi goreng:
300g Ris – långkornigt eller basmati – 1 kaffekopp per person
5 500 gram kyckling/skinkstek i ca 2 cm stora kuber
250g 200 gram bacon i tärningar
12 3 stora gula lökar, hackad
150g Ketjap manis
Sambal Oelek, efter smak
2 vitlöksklyftor, pressad
3 msk ketjap manis (söt)
1 tsk djinten (kummin, malen)
3 tsk ketoembar (koriander, malen)
1 tsk djahé (ingefära, malen)
1 tsk citronsaft (kan uteslutas)
1 tsk goela djawa (brun farin) (kan uteslutas)
Jordnötssås/Satay:
1 liten gul lök
2 msk olja
½ msk sambal oelek
saften av en ½ pressad citron (börja med några msk, och öka efter smak)
4 msk jordnötssmör
salt
brun farin

Nasi Goreng – recept med kolonial historia

Med smak från Fjärran Östern...

  Cuisine:

   En värmande rätt från tiden då Indonesien var en av Hollands kolonier.

   • Räcker till 6
   • Medium

   Ingredienser

   Om detta recept

   Share

   Här får ni ett recept på äkta Nasi Goreng! Vissa recept bär en extra spännande historia med sig, och detta är en av dem. Indonesiens svar på pyttipanna är nasi goreng, vilket betyder stekt ris. Oändligt är antalet variationer, för tanken från början är att den här rätten består av gårdagens matrester.

   (Ps: läser du detta i mobilen: receptbeskrivningen finns längst ner) I Nederländernas lista på husmanskost finns nasi goreng, ett kolonialt arv som får smaklökarna att jubla. Jag fick det här receptet på nasi goreng från mina farföräldrars grannar – och nära vänner – John och Elly Vincken. John föddes under kolonialtiden i Indonesien och när han och familjen flyttade tillbaka till Holland, följde receptet med.

   De var inte ensamma med att flytta tillbaka till Holland. När Indonesien blev självständigt år 1949 fick lokalbor välja nationalitet. De som valde holländska nationaliteten fick flytta, och det gjorde över 100.000 personer. Många valde att flytta till Haag som därefter kallades för Indonesiens änka. Sedan 1959 hålls årligen indonesiska mat- och kulturfestivalen Tong Tong i Haag. Det är den största i sitt slag i världen.

   En typisk bild på hur livet i Indonesien under kolonialtiden såg ut. Åtminstone för vissa. Bilden är hämtad från Pinterest, Haris Loebis som skriver om bilden “ca 1910, testund morföräldrar”.

   Det finns oändligt många olika recept på nasi goreng, men det här receptet har alltid varit en succé när min mor eller jag har bjudit på den. Bara för några år sedan var det svårt att få tag i vissa ingredienser som till exempel ketjap manis, söt soya. I dag har i stort sett alla livsmedelsbutiker en liten avdelning med asiatisk mat där man kan få tag i det mesta. Rätten kan göras en dag i förväg och passar bra till bjudningar. Originalreceptet har fläskstek i stället för kyckling. Det är min mor som är skyldig till denna ändring, vilket jag tycker är mycket lyckad. Dofterna av receptets kryddblandning är helt fantastiskt, och därmed smaken såklart!

   Serveringstips:

   Satay/Jordnötssås: Detta recept är hämtad från den holländska kokboken ”Oosterse gerechten” (Rätter från Öst) som är skriven av E. Nakken-Rövekamp från 1972. Visst är namnet någorlunda besynnerligt?

   Stekt ägg, varje person ett ägg. I Indonesien säger man “balek” för vänd. Enkelstekt är “balek”, stekt på båda sidor är “balek-balek”.

   Stekta bananer, ex ½ per person. Stek i mycket smör, annars fastnar de. Börja steka på runda sidan.

   Gurka i stavar.

   Ps: Jag brukar göra en egen jordnötssås – inte efter recept. Fräs några msk hackad lök. Tillsätt ca 4-5 msk jordnötssmör, späd ut med mjölk. Tillsätt ketjap manis och sambal efter smak. Koka sakta och tillsätt mjölk så att konsistensen blir som en tjock sås.

   Här på Smakminnens webbplats finns många goda, inspirerande och spännande recept från förr. Vad sägs om SilverkakaVarma Sandwich med skinka och ost (Croque Monsieur) eller Kolatårta från Hovdala slott?

   Varma Sandwich med skinka och ost som tilltugg. I receptet finns ett hemligt knep som gör de extra goda!

   Följ Smakminnen på Instagram eller Facebook för att hålla dig uppdaterad om mat förr!

   Smakminnen är Sveriges samlingsplats för gamla recept. Detta betyder att Smakminnen mer än gärna publicerar recept från alla som vill ha sina gamla recept här på sidan!

   Har du ett gammalt recept (från 1980-talet eller äldre) som du vill publicera här på sidan? Kontakta Smakminnen via sociala medier eller maila mig på marloes@smakminnen.se. Självklart kommer jag att nämna uppgifter som Instagramkonto, blogg, företag mm. Allt enligt önskemål! Exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

   Steg

   1
   Färdig

   Koka riset. Det ska inte koka för länge och det ska bli helt torrt. Låt det svalna utan lock.

   2
   Färdig

   Blanda ketjap, sambal, kryddorna, citron och brun farin. Marinera kycklingen i drygt en timme.

   3
   Färdig

   Stek bacon, inte för hårt. Ta upp baconet och tillsätt till riset.

   4
   Färdig

   Stek den tärnade löken i baconfettet på låg värme. Rör om ofta.

   5
   Färdig

   Stek den marinerade kycklingen i smör.

   6
   Färdig

   Blanda kyckling och lök i riset. Använd gärna en wok, men annars fungerar en stekpanna med tjock botten. Stek risblandningen på låg värme. Om så önskas kan man göra mer marinad för att hälla över nasi gorengen, eller så tar man bara ketjap.

   7
   Färdig

   Jordnötssås/Satay:
   Hacka löken och fräs den i oljan tills den får färg.

   8
   Färdig

   Tillsätt sambal och efter en kort stund de övriga ingredienserna samt 2 dl vatten.

   9
   Färdig

   Koka såsen och rör om tills den har blivit som en tjock, jämn sås.

   10
   Färdig

   Smaka av med salt och brun farin.

   Marloes

   Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

   nästa
   Räkor Toast Skagen, Fritz special
   nästa
   Räkor Toast Skagen, Fritz special

   Add Your Comment