Ingredienser
-
1 (dryg) dl vetemjöl
-
½ tsk bakpulver
-
2 msk cacao
-
1 tsk vannillinsocker
-
100 gr = 3 msk skirat smör
-
1½ dl socker
-
1 st ägg
-
1½ dl nötkärnor (hasselnötter) eller sötmandel
Om detta recept
Nötter och choklad är som gjorda för varandra. I detta enkla recept spelar de huvudrollen och resultatet är enastående. Det är Katrina Asterlund och Patrik Nilsson som har Instagramkontot @det.var.godare.forr där de bjuder sina följare på gamla recept. Det här receptet är från Ekströms Receptbok från 1934. På denna webbplats har vi tidigare publicerat recept från @det.var.godare.forr: Vardagsefterrätt och Chokladkaka II.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Rulltårta.
Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats! Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se. Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.
Steg
1
Färdig
|
Sätt ugnen på 175°C. |
2
Färdig
|
Smöret, sockret och ägget vispas tills massan blir något pösig (Red. anm. vispa minst 5 minuter). |
3
Färdig
|
Cacaon och vanillinsockret tillsättes och mjölblandningen inarbetas. |
4
Färdig
|
Smeten hälles på ett smort smörpapper, som placerats i en långpanna och de grovt skurna nötkärnorna påströs. Gräddas genast i måttlig ugnsvärme. (Red. anm. ingen tid står angiven, håll ett öga på kakan och gör ett stickprov efter 15 minuter) |
5
Färdig
|
Kakan skäres, ännu varm, i rutor. |