0 0
Nötkakor

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

100 gr nötkärnor (hasselnötter)
50 gr smör
1 dl socker
1 litet ägg
Fyllning: valfritt
Smörkräm:
100 gr smör, rumsvarmt
100 gr florsocker
1 äggula
svart- eller rödvinbärsgelé
grädde

Nötkakor

  Cuisine:

  Receptet är till kakor, som kan presenteras på olika sätt. Så himla gott!

  • 175
  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Denna frestelse! Man får passa sig, för de smakar mer. Min mormor Ingrid Nordén har skrivit ner receptet och efter receptnamnet har hon skrivit att det är Ann-Marie Ramels recept.

  I receptet är de inte ihopsatta som macarons, men receptet använde hon för att göra bottnar till Flygeltoftas nöttårta. Kakorna är baserade på detta tårtrecept, men då i miniform: med svart vinbärsgelé och smörkräm emellan! Då får man som munsbitar som passar på en buffé.

  Ingrid och Fritz Nordén på sina hästar på gården Flygeltofta i Skåne. Bilden visar deras passion för hästar, en vacker sommardag. Bild: Fotograf Jan Nordén

  Följ Smakminnen gärna på Facebook och Instagram! Där läggs roliga, spännande och intressanta recept upp från förr. På Facebook finns sidan under namnet Smakminnen och på Instagram heter kontot @smakminnen.se

  Har du ett gammalt recept du vill publicera här? Jag skriver gärna information såsom ditt instagramkonto, företag och annan information som du önskar. Maila mig på marloes@smakminnen.se eller kontakta mig via sociala medier.

  Steg

  1
  Färdig

  Smält smöret, låt kallna. Mal nötkärnorna och blanda med socker och ägg, rör ner smöret.

  2
  Färdig

  Originalreceptet: Klicka ut smeten med 2 teskedar på bakplåtspapper. Om så önskas kan man garnera med en nötkärna eller en klick gelé (svart- eller rödvinbärsgelé).
  Grädda 12-15 minuter.
  Som på bilden: klicka ut smeten på bakplåtspapper och platta till kakorna. Grädda 12-15 minuter. Para ihop lika stora kakor två och två.
  Blanda ingredienserna till smörkrämen (smör, florsocker och äggula) och bre på undersidan på hälften av kakorna. Bre ett tunt lager gelé på undersidan av resten av kakorna och para ihop kakorna.
  Vispa grädden (jag brukar tillsätta en tesked socker) och spritsa en klick på de ihopsatta kakorna.
  Servera inom några timmar, för om de serveras följande dag är de någorlunda mjuka.

  Du kan även använda receptet till att göra tårtbotten till Flygeltoftas nöttårta. Det ger ett lättare och mjukare botten än i receptet under det namnet. Detta enligt min mormor Ingrid Nordén.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Makaroni med ost -1903
  nästa
  Varma sandwich med skinka och ost
  föregående
  Makaroni med ost -1903
  nästa
  Varma sandwich med skinka och ost

  Add Your Comment