0 0
Flygeltoftas Nöttårta

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Tårtbottnar:
350 g nötkärnor
850 g socker
250 g skorpmjöl
10 äggvitor
1 tsk bakpulver
Fyllning och dekoration:
svart vinbärssylt eller gelé
5 dl vispgrädde
Smörkräm:
100 g smör
2 dl socker
2 äggulor
2 tsk vaniljsocker

Flygeltoftas Nöttårta

  Cuisine:

  En fantastisk och mäktig tårta, där smaken av svarta vinbär gifter sig fint med nötsmaken.

  • 200 grader
  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  En elegant tårta som mättar många – väldigt många. Inom vår släkt är denna tårta en legend, ett sannt smakminne. Det finns något gammaldags, eller snarare klassiskt över denna tårta.

  Kombinationen av mäktiga nötbottnar, sötsyrlig svart vinbärsgelé och den sockersöta smörkrämen gör att tårtan för minnet till förr i tiden.  När jag bakade tårtan i somras fick jag många positiva reaktioner från släkten. Är det på grund av minnen från när min mormor bakade tårtan på Flygeltofta, gården i utkanten av Häljarp där min mamma och sina syskon växte upp? Eller är det för att den är så fruktansvärt god?

  På Flygeltofta samlades byns barn för att tillsammans hitta på en massa lekar. Jag har fått höra många härliga minnen från åren på Flygeltofta. Mina morföräldrar flyttade till släktgården Spargodt när jag var liten, så jag har själv inte många minnen till just den här vackra gården.

  Uppväxt i Holland med en svensk mor och holländsk far, så lärde jag mig svenska från släkten i Skåne. Ett av mina första ord var “häst” – och än är det ett ord som ligger mig nära hjärtat. Jag är medryttare och älskar att komma ut i skogen, precis som min föräldrar och mina morföräldrar gjorde. Här sitter mamma och jag på Arabella, min mormors häst. Bilden togs på Flygeltofta. Med sina 37 år blev Arabella på 1980-talet Sveriges äldsta häst.

  Steg

  1
  Färdig

  Sätt ugnen på 200 grader. Mal nötterna antingen i en nötkvarn eller i en köksmaskin.

  2
  Färdig

  Allt blandas, trycks ut på smörat papper till tre bottnar i stekjärn eller form. Gräddas guldbruna, ej för länge, då blir de lätt sega.

  3
  Färdig

  Läggs ihop med understa lagret svart vinbärssylt eller gelé. Andra lagret smörkräm: äggulor, smör, florsocker, vanilj som rörts mjukt. Överst gelé och sedan spritsas vispad grädde med mycket litet socker till ett galler över geléet och på sidorna.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

  föregående
  Silverkaka
  nästa
  Citronfromage
  föregående
  Silverkaka
  nästa
  Citronfromage

  2 Comments Hide Comments

  Add Your Comment